Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Epopeea Cimitirului din Valea Uzului continuă | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 16 aprilie 2024
Home » Societate » Epopeea Cimitirului din Valea Uzului continuă
Epopeea Cimitirului din Valea Uzului continuă

Epopeea Cimitirului din Valea Uzului continuă

Credeam că broboane de sudoare vor curge de pe fruntea şovinilor maghiari la auzul cuvintelor Papei Francisc:
A peregrina înseamnă a ne simţi chemaţi şi îndemnaţi să mergem împreună cerând de la Domnul harul de a transforma vechile şi actualele resentimente şi diferenţe în noi oportunităţi de comuniune. (…) A peregrina semnifică provocarea de a descoperi şi de a transmite spiritul de a trăi împreună, de a nu ne fi teamă să ne amestecăm, de a ne întâlni şi de a ne ajuta”.

Dar nu s-a întâmplat nimic…

Iniţial, autorităţile locale udemeriste au încercat să sugereze că vizita Papei în România este meritul… Guvernului maghiar, iar acum continuă barbara acţiune de separare a morţilor din morminte, după cei i-au separat pe vii în şcoli diferite; pun trei lacăte pe Cimitirul Internaţional Valea Uzului, cu trei zile înainte de-a veni Papa Francisc sub deviza Să mergem împreună! Mai e ceva de zis? Mai poate fi ceva spus?

Stăm înmărmuriţi de uimire: maghiarii nu au avut nici o autorizaţie pentru lucrările din cimitir, dar invocă cu insolenţă lipsa acesteia la Primăria Dărmăneşti; nu au, aşa cum se va vedea mai departe în acest grupaj de texte, nici o autorizaţie pentru statui care provoacă ura, aşa cum n-au avut în 1994, când a început acţiunea de maghiarizare a morţilor adunaţi în Cimitirul de la Valea Uzului.

După acţiunea în anulare la instanţa de contencios-administrativ a stupidului act de închidere a cimitirului emis de Consiliul local Sânmartin, administraţia udemeristă face orar de vizitare pentru delegaţiile maghiare (doar duminica, între orele 16:00-17:00, „pe baza programărilor prealabile”), însă omit cu intenţie şi tupeu Ziua Eroilor, care cade într-o joi. Adică mâine.

Primăria Sânmartin nu a solicitat avize pentru lucrările din Cimitirul Valea Uzului; de asemenea, alte 4 monumente de for public din Harghita şi Covasna nu au avize favorabile de la Ministerul Culturii

În data de 22.05.2019, Forumul Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş (FCRCHM), organizaţie civică reprezentativă a celor 400.000 de români din judeţele Transilvaniei de Sud-Est, a adresat Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, în temeiul Legii nr. 544/2001, o solicitare de informaţii privind avizarea monumentelor istorice.

La întrebarea dacă Primăria comunei Sânmartin, judeţul Harghita, a solicitat şi primit avizul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale – Comisia naţională pentru monumente de for public pentru lucrările de realizare şi amplasare a unei sole (cruci, stâlpi, monumente, inscripţii) a militarilor maghiari, pe o suprafaţă de aproximativ 95% din totalul suprafeţei fostului Cimitir militar internaţional din Valea Uzului, lucrări efectuate în etape după anul 1994 şi până în prezent, acesta este răspunsul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale: „Primăria comunei Sânmartin, judeţul Harghita, nu a solicitat aviz din partea Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale pentru lucrări de realizare şi amplasare a unei sole a militarilor maghiari, la data redactării prezentei”.

În aceeaşi adresă, FCRCHM a solicitat răspuns la întrebarea dacă autorităţile locale au solicitat şi primit avizul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale – Comisia naţională pentru monumente de for public pentru următoarele monumente:

a) Bustul lui Károly Kratochvil, un ofiţer al armatei austro-ungare, amplasat în anul 2009, pe strada Independenţei, în municipiul Târgu Secuiesc, judeţul Covasna;

b) Gardianul Carpaţilor, amplasat în anul 2015, în satul Şoimeni, comuna Păuleni-Ciuc, judeţul Harghita;

c) Secuiul rătăcitor, bust amplasat în parcul central al municipiului Odorheiu Secuiesc, reprezentându-l pe criminalul de război Wass Albert, statuie contestată din acest motiv vehement de către Institutul National pentru Studierea Holocaustului din România „Elie Wiesel” şi Centrul pentru Monitorizarea şi Combaterea Antisemitismului din România (MCA) afiliat la Anti Defamation League (ADL – B’naiB’rith);

d) Statuia soldatului maghiar, amplasată în anul 2010, în comuna Reci, judeţul Covasna.

Redăm răspunsul Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale:

a) În anul 2009, Ministerul Culturii, Cultelor şi Patrimoniului Naţional (cum se numea la data respectivă) a eliberat un AVIZ NEFAVORABIL, sub nr. 3994/21.12.2009, privind amplasarea lucrării de artă plastică monumentală „Bust Károly Kratochwil Károly” în municipiul Târgu Secuiesc, judeţul Covasna, pe care îl ataşăm prezentei, în copie, în Anexa nr. 1. În Anexa 2 vă transmitem, în copie, punctul de vedere al Direcţiei Judeţene pentru Cultură Covasna, potrivit căruia bustul lui K. Kratochvil este amplasat în centrul municipiului Târgu Secuiesc, pe domeniul public, fără a avea avizele legale din partea Primăriei Târgu Secuiesc, încă din anul 2009.

b) Pentru statuia Gardianul Carpaţilor, amplasată în anul 2015, în satul Şoimeni, comuna Păuleni-Ciuc, judeţul Harghita, nu s-a solicitat aviz. (…)

c) Bustul Secuiul rătăcitor este amplasat în parcul central al municipiului Odorheiu Secuiesc; Parcul Memorial a fost realizat în anul 2004 de către Fundaţia Pro Odorhei. Statuile reprezintă 12 personalităţi istorice şi culturale renumite: Kós Károly, Bethlen István, Wesselényi Miklós, Bethlen Gábor, Fráter György, Regele Szent László, Prinţul Csaba, Hunyadi János, Báthori István, Rákóczi Ferenc, generalul Bem József, Nyírő József, iar cea de-a treisprezecea îl reprezintă pe anonimul „Secuiul Pribeag”. La data prezentei, în arhiva MCIN, NU există date referitoare la emiterea unor avize, conform Legii nr. 120/2006. (…)

d) Referitor la Statuia soldatului maghiar, amplasată în anul 2010, în comuna Reci, judeţul Covasna, precizăm că nu s-a solicitat emiterea avizului conform prevederilor legale în vigoare. (…)

FCRCHM solicită autorităţilor locale şi centrale să ia de îndată măsurile legale faţă de edificarea acestor monumente cu caracter militar fără autorizaţii legale – anunţă Biroul de presă al FCRCHM.

Ministerul Apărării Naţionale: Cimitirul de la Valea Uzului este unul internaţional, nu unul maghiar şi a fost „maghiarizat” fără avize legale de autorităţile locale controlate de UDMR

Conducerea Ministerului Apărării Naţionale a comunicat un răspuns oficial la solicitarea de informaţii de interes public pe care a transmis-o Dan Tanasă la începutul lunii mai Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor (ONCE).

Potrivit MApN, …urmare a unei ample activităţi de centralizare, efectuate de Societatea „Mormintelor Eroilor Căzuţi în Război”, în perioada 1926-1927, a luat fiinţă şi Cimitirul eroilor de la Valea Uzului, aici fiind reînhumaţi circa 900 de morţi de război, de mai multe naţionalităţi, alături de cei aproximativ 350 de militari austro-ungari înhumaţi, iniţial, în anul 1917. La finalul celei de-a doua conflagraţii mondiale, în necropola de război de la Valea Uzului erau înhumaţi peste 1.300 de militari (români, ungari, germani, ruşi, austrieci, italieni şi sârbi) căzuţi în Primul şi al Doilea Război Mondial.

La nivel internaţional, domeniul de referinţă este reglementat prin Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949 cu privire la protecţia victimelor de război şi Protocoalele adiţionale din 8 iunie 1977, documente ratificate şi asumate şi de statul român. Potrivit prevederilor art. 34 din Protocolul adiţional I la Convenţiile de la Geneva din 12 august 1949 cu privire la protecţia victimelor conflictelor armate cu caracter internaţional, „rămăşiţele persoanelor care au decedat din cauze având legătură cu o ocupaţie sau în timpul unei detenţii, ca rezultat al unei ocupaţii sau al ostilităţilor (…) vor trebui să fie respectate, iar mormintele tuturor acestor persoane trebuie să fie respectate, întreţinute şi marcate. (…)

În anii 1984-1985 şi 1988-1989 s-au desfăşurat inventarieri ale monumentelor şi mormintelor româneşti şi străine, la nivel naţional, iar potrivit fişelor de evidenţă întocmite în act contex, în localitatea Valea Uzului, comuna Sânmartin, judeţul Harghita, figura un cimitir în care erau înhumaţi eroi de mai multe naţionalităţi (români, ungari, germani, ruşi, italieni, sârbi).

Mai mult, după ce Ministerul Culturii a confirmat că Primăria Sânmartin nu a solicitat niciodată vreun aviz pentru lucrările pe care le-a efectuat în incinta Cimitirului de la Valea Uzului, Ministerul Apărării Naţionale comunică faptul că autorităţile locale, cele care au inventariat în mod ilegal cimitirul, nu au avut niciodată vreun aviz pentru lucrările pe care le-au efectuat la Valea Uzului.

Menţionăm faptul că, de la înfiinţarea sa, în anul 2004, Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor nu a emis vreun aviz pentru intervenţiile efectuate în Cimitirul Eroilor de la Valea Uzului”, a transmis oficial Ministerul Apărării.

Anterior, primarul din Sânmartin, Gergely András, a declarat că cimitirul a fost renovat din fonduri ale administraţiei locale şi din donaţiile Ministerului Apărării din Ungaria şi a unor persoane fizice. În locul care este împrejmuit şi în care intrarea se face printr-o poartă secuiască, au fost ridicate aproximativ şase sute de cruci de lemn, pe care au fost trecute numele soldaţilor maghiari căzuţi în luptele din Valea Uzului.

„În prezent, în România, regimul juridic al mormintelor şi operelor comemorative de război româneşti şi străine este reglementat de prevederile Legii nr. 379/2003 privind regimul mormintelor şi operelor comemorative de război, cu modificările şi completările ulterioare. Astfel, prin Hotărârea Guvernului nr. 635/2004 pentru aprobarea regulamentului de aprobare şi funcţionare a Oficiului Naţional pentru Cultul Eroilor a fost înfiinţat Oficiul Naţional pentru Cultul Eroilor, organul de specialitate al administraţiei publice centrale, aflat în subordinea Ministerului Apărării Naţionale, care gestionează, LA NIVEL NAŢIONAL (s. ns) domeniul mormintelor şi operelor comemorative de război” – se precizează în răspunsul MApN şi publicat de Dan Tanasă pe blogul său.

La iniţiativa Consiliului Judeţean Harghita a fost introdus un program de vizitare a Cimitirului militar de la Valea Uzului

Reprezentanţii judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén din Ungaria au depus coroane la Cimitirul militar din Valea Uzului

„S-a stabilit un program de vizitare a Cimitirului militar de la Valea Uzului – se afirmă într-un comunicat al Consiliului Judeţean Harghita – deoarece prefectul a atacat hotărârea Consiliului local Sânmartin de a închide cimitirul, astfel aceasta este nulă. Din iniţiativa şi cu sprijinul colegilor din cadrul Consiliului Judeţean Harghita s-a realizat un program de vizitare a cimitirului care nu poate fi atacat nici de prefectură, nici de alte instituţii. Cimitirul care se găseşte pe teritoriul localităţii Sânmartin, fapt recunoscut şi de o hotărâre guvernamentală, poate fi vizitat în fiecare zi de duminică, între orele 16:00 şi 17:00, pe baza programărilor prealabile.

Primii vizitatori au fost membrii delegaţiei judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén din Ungaria, conduşi de preşedintele Török Dezső, care, în data de 2 iunie, dat fiind faptul că s-a turnat beton peste mormintele ostaşilor Regimentului 10 de honvezi Miskolc, au vizitat cimitirul. Honvezii din acest regiment au suferit cele mai mari pierderi la Valea Uzului, în cimitirul militar îşi dorm somnul de veci înaintaşii membrilor delegaţiei. Au depus coroane la cimitirul militar Török Dezső, preşedintele adunării generale a judeţului Borsod-Abaúj-Zemplén, Negrutz Ágoston, reprezentantul Ministerului Agriculturii, Butta László, primarul localităţii Tarcal, dr. Liszkai Ferenc, primarul localităţii Tiszaladány şi Fodor István, primarul localităţii Bodoc. Delegaţia a fost însoţită din partea consiliului judeţean de directorul general Szőcs-Mátyás István.

A fost important ca în ciuda faptului că prefectura a atacat hotărârea Consiliului local Sânmartin să găsim o modalitate de a merge mai departe. Acesta a fost demersul care nu poate fi atacat de nici o instituţie. În continuare considerăm că a fost un act de profanare a mormintelor, că lucrările de construcţie au fost ilegale şi că Guvernul României trebuie să remedieze această ilegalitate. Este o datorie faţă de eroii înmormântaţi acolo. Nu ne vom opri aici, continuăm demersurile. În continuare îndemn la raţiune, calm şi respectarea legii. Singurul nostru instrument este legea, în vreme ce pe partea cealaltă setul de ilegalităţi este inepuizabil, iar dacă România este un stat de drept, aceste lucruri nu au cum să se întâmple”, a afirmat Borboly Csaba, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita.

„Este modul în care înţelegem să răspundem îndemnului Să mergem împreună…”

„Luând cunoştinţă prin intermediul presei de condamnabila iniţiativă a conducerii Consiliului Judeţean Covasna de a organiza în data de 6 iunie a.c. o şedinţă de lucru în localitatea Valea Uzului din judeţul Harghita, domnul senator Gheorghe Baciu îşi exprimă şi pe această cale indignarea faţă de repetatele acţiuni de profanare a memoriei ostaşilor români şi de alte naţionalităţi înmormântaţi în Cimitirul Eroilor din această localitate – se arată într-un comunicat remis presei de Cabinetul parlamentar al demnitarului sus-numit.

După abuzarea legii de către Consiliul local al comunei Sânmartin din judeţul Harghita, care a interzis accesul în incinta cimitirului timp de 30 de zile, liderii UDMR aflaţi în fruntea Consiliului Judeţean Covasna încurajează atitudinea ostilă a unora dintre concetăţenii noştri maghiari, prin acţiuni provocatoare la adresa comunităţii româneşti din zonă şi din ţară în ziua în care aceasta prăznuieşte sfânta sărbătoare ortodoxă a Înălţării Domnului , declarată oficial în România ca Ziua Eroilor.

În spiritul recentelor sale intervenţii în plenul Senatului României, prin care a condamnat astfel de provocări, menite să întineze memoria ostaşilor căzuţi în luptele ce s-au dat pe aceste meleaguri, în calitate de senator ales în Circumscripţia Electorală nr. 15 – Covasna, domnul Gheorghe Baciu se raliază iniţiativei reprezentanţilor Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş şi anunţă că se alătură, împreună cu reprezentanţii conducerii centrale a Partidului Mişcarea Populară, persoanelor care se vor deplasa joi, 6 iunie, în localitatea Valea Uzului pentru a-i omagia de Ziua Eroilor pe ostaşii care îşi au somnul de veci în Cimitirul Eroilor, indiferent de apartenenţa lor etnică cinstindu-le memoria şi respectându-le jertfa.

Este modul în care domnul senator Baciu înţelege să răspundă îndemnului Să mergem împreună sub semnul căruia s-a desfăşurat sărbătoarea comună a credincioşilor catolici şi ortodocşi prilejuită de recenta vizită a Papei Francisc în ţara noastră. Spre deosebire de atitudinea de intoleranţă etnică întreţinută, prin subminarea demersurilor îndreptate spre înţelegerea şi respectul reciproc în relaţiile dintre cetăţenii acestei zone şi din întreaga Românie, de reformatorii aflaţi la conducerea Uniunii Democrate a Maghiarilor din România, Partidului Civic Maghiar şi ai Partidului Popular al Maghiarilor din Transilvania”. (Sinteză de M. Groza)

P.S.: În ce privește istericalele lui Attila Korodi, individ care ne dovedește că nu prea merită să fie membru al Parlamentului României, oricât de maculată ar fi imaginea acestuia, îi amintim –dacă a uitat –și îi spunem – dacă nu știe, că vizita Papei Francisc a fost una oficială de stat. În România. Caz în care veșmintele Papei nu poartă înscrisuri și simboluri maghiare. Dacă vizita ar fi fost în Republica Ungară, da se putea. Caz în care nici unui gazetar ori parlamentar român nu i-ar fi trecut prin cap să pretindă ca Papa să aibă veșminte cu înscrisuri în limba română. Dar văd că unor parlamentari și gazetari maghiari din România le trec astfel de aberații prin cap. Halal!

Comentarii:

comentarii

One comment

  1. Keresszegi Eduard

    Nu mai mințiți măi. Patru instituții ale statului au spus negru pe alb, făcătura de beton a primăriei Dărmănești este ilegală, prefectura Bacău amenințând și cu proces pentru anularea actelor abuzive. Restul e cancan..

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.