Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Emoţii de început de an | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Învățământ » Emoţii de început de an
Emoţii de început de an

Emoţii de început de an

 2,87% din absolvenţii clasei a VIII-a şi-au întrerupt studiile în acest an

 

Ieri, pe 15 septembrie, o nouă generaţie de copii a auzit pentru prima dată clinchetul clopoţelului, iar alţi copii – mai mari – au păşit pentru întâia oară pe holurile unui liceu.

La Colegiul Naţional „Octavian Goga” (CNOG) din Miercurea-Ciuc, noul an şcolar a început cu un număr de 35 de clase, dintre care două clase la frecvenţă redusă: 9 clase la ciclul primar – cu două clase pregătitoare (învăţătoare Melania Lupu şi Elena Böjte); 8 clase la ciclul gimnazial; 18 clase la liceu.

„Începem noul an şcolar – spunea Doru Dobreanu, directorul CNOG – sub semnul cerinţelor imperioase de perfecţionare continuă a calităţii actului didactic, de creştere a rolului şcolii în educarea şi formarea tinerilor.

Şi pentru că realizarea unui învăţământ de calitate necesită şi condiţii corespunzătoare de desfăşurare a actului didactic, ne-am străduit să pregătim şcoala pentru începerea, în bune condiţii, a noului an şcolar cu sprijinul Consiliului local, al Inspectoratului Şcolar Judeţean, al consiliului reprezentativ al părinţilor, al unor colaboratori şi prin mobilizarea potenţialului uman şi financiar propriu.

Am beneficiat de sprijinul Consiliului local, al Primăriei Miercurea-Ciuc, care ne-a asigurat fondurile necesare pentru realizarea igienizării tuturor spaţiilor din clădirile unităţii noastre şcolare şi pentru efectuarea reparaţiilor necesare în vederea unei cât mai bune primiri a elevilor la început de an şcolar şi asigurarea condiţiilor ambientale optime”.

Tot referitor la investiţiile efectuate, directorul CNOG amintea de asfaltarea terenului de sport în aer liber, de schimbarea învelitorilor de ţiglă de pe clădirea cantinei; iar în ceea ce priveşte viitorul apropiat, Doru Dobreanu spunea că se vor continua lucrările de reabilitare a Colegiului, începute în 2007 şi întrerupte doi ani mai târziu, dar şi reabilitarea, în această toamnă, a aleilor de acces.

La finalul ceremoniei de deschidere a anului şcolar – la care au mai participat Ştefania Gavrilă, din partea Comitetului de Părinţi, şi agent şef Sorin Oltean, din partea IPJ Harghita – cei 40 de boboci din clasa pregătitoare au trecut, conform tradiţiei, pe sub o cupolă de flori creată de colegii lor mai mari.

 

 Peste 5% din elevii clasei a VIII-a au rămas repetenţi ori nu-şi continuă studiile

O statistică realizată de Inspectoratul Şcolar Judeţean (IŞJ) Harghita indică faptul că, în judeţul Harghita, în anul şcolar 2013/2014, din cei 3.066 de elevi câţi erau în clasa a VIII-a, peste 150 nu-şi continuă studiile. 88 de elevi (2,87%) nu vor continua studiile, iar 72 de elevi (2,35%) vor repeta clasa. Cei mai mulţi copii care şi-au întrerupt studiile după clasa a VIII-a provin din: Gheorgheni (de la Şcoala Gimnazială „Vaskertes”) – 8; Valea Rece (6 elevi); Săcel, Satu Mare, Vărşag şi Atid (câte 5); Avrămeşti şi Suseni (câte 4).

Inspectorul şcolar general al IŞJ Harghita, Bartolf Hedwig, spunea că aceşti copii provin din familii care sunt fie defavorizate, fie destrămate. De asemenea, sunt cazuri în care ambii părinţi sunt plecaţi la muncă în străinătate, iar copilul este lăsat de unul singur acasă.

Potrivit acestei statistici, majoritatea celor care îşi continuă studiile au ales, pentru anul şcolar 2014/2015, să meargă la şcoli profesionale sau tehnologice (50,69%). Dintre aceştia, 30,79% au preferat să opteze pentru filiera tehnologică (peste 14 procente au ales serviciile, 10% profilul tehnic şi aproape 6% profilul de resurse naturale). Restul de 19,9% au hotărât că cel mai bine pentru ei e dacă vor urma cursurile şcolilor profesionale.

Aproape o mie de elevi (987 – 32,19%) s-au îndreptat către liceele teoretice, majoritatea optând pentru profilul real – 19,34%, faţă de 12,85%, cât au ales profilul uman.

În fine, cei mai puţini (11,51%) s-au îndreptat către liceele vocaţionale: sportiv (1,30%), pedagogic (1,83%), de arte (4,08%) şi teologic (4,31%). De remarcat faptul că anul acesta nici un elev din Harghita nu s-a îndreptat către profilul militar.

LIVIU CÂMPEAN

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.