Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Eliseni: un sat cu oameni frumoşi, bucuroşi de oaspeţi, buni gospodari în care anul trecut s-au înregistrat mai multe botezuri decât înmormântări | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Societate » Eliseni: un sat cu oameni frumoşi, bucuroşi de oaspeţi, buni gospodari în care anul trecut s-au înregistrat mai multe botezuri decât înmormântări
Eliseni: un sat cu oameni frumoşi, bucuroşi de oaspeţi, buni gospodari în care anul trecut s-au înregistrat mai multe botezuri decât înmormântări

Eliseni: un sat cu oameni frumoşi, bucuroşi de oaspeţi, buni gospodari în care anul trecut s-au înregistrat mai multe botezuri decât înmormântări

Şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita

Consiliul Judeţean Harghita a onorat invitaţia primarului comunei Secuieni, Ballo Zoltan, de a ţine şedinţa ordinară din luna februarie în satul Eliseni, acolo unde cu sprijinul financiar acordat de Consiliul Judeţean s-au înfăptuit mai multe investiţii şi aş aminti construirea unei frumoase grădiniţe, investiţie nefinalizată încă, modernizarea căminului cultural, modernizarea de drumuri, trotuare şi altele. Se înţelege, aşadar, că şedinţa ordinară a Consiliului Judeţean Harghita a avut loc luni, 29 februarie 2016, în Căminul cultural din satul Eliseni. Pe lângă consilierii judeţeni, dintre care au fost absenţi motivaţi doar patru, au fost invitaţi şi au participat reprezentanţii cultelor (reformate şi unitariene), primarii din comunele învecinate, consilieri locali, dascăli, investitori din zonă şi în finalul şedinţei s-a iţit şi tânăra generaţie, fete şi băieţi frumoşi, îmbrăcaţi în costume tradiţionale şi care şi-au arătat talentul artistic. Mulţi dintre invitaţi au luat cuvântul mai ales pentru a mulţumi Consiliului Judeţean Harghita pentru ajutorul acordat în decursul anilor şi grija pe care o arată localităţilor mici, izolate şi oamenilor locului precum este şi Eliseniul, unde, mai ales pentru tineri, ar fi nevoie să se realizeze un teren de sport. „Această nevoie – după cum spunea preşedintele CJH, Borboly Csaba, care vine după ce s-au reabilitat bisericile, s-a inaugurat un pod şi multe altele, va fi o nouă provocare, mai ales că am aflat că în acest moment Eliseniul are opt mame în devenire. Se vor mai realiza multe, pentru că aici oamenii sunt săritori şi participă cu drag la toate acţiunile de interes comun”, a subliniat preşedintele.

 Unii au renunţat la bani în favoarea altora

Unul din cele 47 de puncte de pe ordinea de zi a şedinţei se referă la modificarea bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat prin Hotărârea nr. 5/2016 de Consiliul Judeţean. S-a avut în vedere adresa comunei Dârjiu, prin care se solicita reexaminarea repartizării sumelor din taxa pe valoarea adăugată alocată comunei şi, de asemenea, să se ia în considerare faptul că renunţă la suma de 22,50 mii lei. O altă adresă similară luată în considerare a fost cea de la Borsec, prin care consiliul orăşenesc a renunţat la suma de 22,50 mii lei. La sume mai mici au renunţat şi comunele Mereşti (6.000 lei), comuna Tuşnad (2.000 lei). Ca urmare a modificărilor propuse, comunei Dârjiu i s-a repartizat suma de 53.000 lei, dar, printr-un amendament de fond, suma acordată comunei Dârjiu s-a diminuat cu 20.000 lei, din care au primit câte 10.000 lei municipiul Odorheiu-Secuiesc şi comuna Bilbor, localităţi care nu au fost prevăzute cu sume alocate prin Hotărârea nr. 5/2016.

 „Pro cultura Siculi”

Printr-o altă hotărâre, Consiliul Judeţean Harghita a aprobat asocierea Consiliului Judeţean, prin CJH în calitate de asociat – membru fondator – la constituirea Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară „Pro cultura Siculi”. Membrii fondatori, pe lângă CJH, mai sunt municipiul Miercurea-Ciuc şi comuna Leliceni şi sediul va fi în Casa Artelor (fosta Casă de cultură a sindicatelor). Prin semnarea Actului constitutiv, asociaţii îşi propun drept scop să realizeze în comun promovarea şi dezvoltarea potenţialului acţiunilor culturale din zona Ciuc şi, după cum s-a precizat, creşterea fluxului turistic şi asigurarea unei interacţiuni armonioase între sectoarele: cultural, turistic şi factorii de ordin social. Dintre obiectivele principale ale ADI „Pro cultura Siculi”, pe primul loc se află exploatarea şi întreţinerea clădirii.

 Relaţia interetnică: „nu e nevoie să ne iubim, ci să ne tolerăm!”

Printr-o altă hotărâre, Consiliul Judeţean a aprobat asocierea judeţului Harghita, prin CJH, cu Departamentul pentru Relaţii Interetnice şi Institutul pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale în anul 2016, în vederea derulării Programului de cooperare interetnică şi bilingvism în administraţie. În legătură cu acest program, în ziarul de ieri s-a relatat pe larg cele spuse de preşedintele CJH într-o conferinţă de presă. Reamintesc doar că 87% dintre respondenţi au spus că nu există tensiuni între populaţia română şi maghiară, după cum rezultă din sondajul telefonic realizat în rândul populaţiei româneşti. În legătură cu această chestiune, aşadar, voi reda succint intervenţia consilierului (PNL) Ion Proca: „În privinţa procentajului, al felului în care s-a răspuns, este absolut onorant faptul că în comunitatea românească relaţia interetnică este foarte bună şi cred că gradul de înţelegere al comunităţii româneşti este extraordinar, sunt curios dacă se va face un astfel de sondaj şi în rândul comunităţilor maghiare, lucru care ar constitui, cred, proba maximă că într-adevăr suntem pe drumul cel bun”. Răspunsul preşedintelui Borboly – fără a intra în detalii – a fost afirmativ. Încă o informaţie: suma alocată pentru acest proiect este în valoare de 13.000 lei.

La acest subiect a avut o intervenţie, dintre invitaţi, un profesor, care a concluzionat lucrurile în felul următor: „Faptul că din partea comunităţii româneşti nu există nici o reticenţă, asta ar trebui să aplaudăm pentru totdeauna, nu e nevoie să ne iubim, ci să ne tolerăm, este o problemă de abordare”.

 „Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita…”

Reprezentarea şi promovarea judeţului Harghita pe lângă instituţiile UE şi Adunarea Regiunilor Europene pe anul 2016: hotărârea adoptată este în concordanţă cu Strategia de dezvoltare culturală a judeţului pe perioada 2013-2020 şi are ca obiectiv strategic integrarea în procesele politicii de dezvoltare, precum şi consolidarea şi reprezentarea identităţii regionale, locale, microregionale şi – după cum se precizează în raportul de specialitate – creşterea sinergiilor dintre domenii, instituţii şi competenţe.

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.