Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Echipamentele medicale donate spitalului judeţean de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România au fost primite de secţii | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Sănătate » Echipamentele medicale donate spitalului judeţean de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România au fost primite de secţii
Echipamentele medicale donate spitalului judeţean de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România au fost primite de secţii

Echipamentele medicale donate spitalului judeţean de către Fundaţia pentru Parteneriat şi MOL România au fost primite de secţii

László Potozky, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat: Pot să spun că aceste echipamente au ajuns în mâinile cele mai bune şi, ca urmare, comunitatea noastră va beneficia de pe urma acestei simbioze dintre personalul medical foarte calificat şi echipamentele foarte sofisticate

În urmă cu aproximativ trei luni, în cadrul unei conferinţe de presă comună a reprezentanţilor Fundaţiei pentru Parteneriat, MOL România şi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, se anunţa un proiect prin care mai multe secţii ale unităţii medicale ar urma să primească aparatură medicală de ultimă generaţie, în valoare totală de 270.000 de euro. Este vorba de o ambulanţă nou-nouţă, echipată la cele mai înalte standarde şi care va deservi întregul spital, un ecograf de ultimă generaţie pentru Secţia de pediatrie, 10 fotolii oncologice şi două detectoare de vene pentru Secţia de oncologie, o masă radiantă cu două lămpi pentru Secţia de neonatologie.

Ieri, reprezentanţii celor trei instituţii au ţinut o nouă conferinţă de presă, în cadrul căreia au anunţat că aparatele medicale au intrat deja în posesia secţiilor spitalului, iar medicii au împărtăşit prima experienţă pe care au avut-o lucrând cu ele.

„Dacă acum trei luni, la conferinţa de presă, am spus că este o plăcere să ne implicăm în acest demers comun cu MOL România şi cu Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) Miercurea Ciuc – preciza László Potozky, directorul Fundaţiei pentru Parteneriat – acum, după ce am reuşit să predăm aproape toate echipamentele moderne destinate spitalului prin această donaţie, pot să spun că sunt şi mai fericit, şi mai satisfăcut, şi am un sentiment că am făcut bine. Am făcut bine împreună cu MOL România şi cu Spitalul Judeţean din Miercurea Ciuc pentru comunitatea din acest oraş sau, putem spune, pentru comunitatea întregului judeţ”.

Acesta a vorbit şi de experienţa avută văzând reacţiile medicilor când intrau în posesia aparaturii. „De fiecare dată când au sosit aceste echipamente, aceste instrumente şi le-am predat personalului medical din fiecare secţie, nu pot să descriu cât de frumos a fost în ochii dânşilor expresia feţelor, bucuria pe care au manifestat-o pentru faptul că primesc aceste echipamente.

Vorbind cu ei – şi-au rupt din timp ca să ne explice la ce vor ajuta, ce vor face cu aceste echipamente – chiar am văzut că există foarte multă dorinţă, foarte multă ardoare şi foarte multă pasiune în ceea ce fac.

Pot să spun că aceste echipamente, aceste instrumente au ajuns în mâinile cele mai bune şi, ca urmare, comunitatea noastră, clar, va beneficia de pe urma acestei simbioze dintre acest personal medical foarte calificat şi aceste medicamente foarte sofisticate şi bune”.

Borvíz Levente, director retail MOL România, a afirmat că pentru compania pe  care o reprezintă este important să se ofere ceva înapoi comunităţii locale în care îşi desfăşoară activitatea.

„Începând din acest an, pe lângă proiectele noastre care au legătură cu sportul, cultura sau cu protejarea mediului, am decis să sprijinim două spitale. Bineînţeles, unul dintre ele este cel din Miercurea Ciuc, celălalt este Spitalul Clinic de Urgenţă „Marie Curie” din Bucureşti. La spitalul din Bucureşti sprijinim construirea unui heliport şi, astfel, cu siguranţă, o să facilităm ca această unitate medicală să poată să intervină mai repede şi mai mulţi copii să beneficieze de un tratament foarte bun, într-un timp foarte scurt”.

Şi, totuşi, de ce sunt importante aceste proiecte pentru MOL România? „În primul rând – spunea Borvíz Levente – oamenii, noi, în general, când suntem sănătoşi, avem foarte multe proiecte, vrem să realizăm foarte multe lucruri, dar când ne confruntăm cu o problemă medicală, cu toţii avem un singur gând, o singură dorinţă: să ne facem cât mai repede bine, să fim sănătoşi ca să fim alături de familie şi calitatea vieţii noastre să fie una bună”.

Dr. Konrád Judith, managerul SJU Miercurea Ciuc, spunea că echipamentele medicale sunt deja folosite de personalul unităţii sanitare. „Pe Secţia de pediatrie se fac investigaţii medicale cu ecograful performant aproape în fiecare oră. Pe Secţia de oncologie, bolnavii primesc tratamentul în cadrul spitalizărilor de zi în fotoliile oncologice confortabile, iar pe Secţia de neonatologie, bebeluşii sosiţi pe lume sunt examinaţi pe masa radiantă nouă. Ambulanţa nouă, complet echipată, este indispensabilă, deschide posibilitatea reorganizării sistemului de transport pacienţi, putem efectua transportul pacienţilor în cazuri urgente sau la diferite investigaţii mai eficient şi mai sigur. În numele pacienţilor suntem recunoscători pentru echipamentele primite. Acestea contribuie la realizarea unor servicii medicale de calitate şi mai confortabile pentru pacienţi”.

Ambulanţă pentru necesităţile spitalului

Despre ambulanţa donată Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, şefa Unităţii Primiri Urgenţe, Kacsó Jolán, spunea că nu e o autospecială de resuscitare în care să fie echipaj medical complet. Este o ambulanţă care satisface nevoile elementare ale pacientului, care poate transporta pacientul acasă sau pentru anumite consultări, nefiind trimisă la cazurile de urgenţă.

„Este foarte importantă, pentru că la orice oră putem solicita această ambulanţă şi nu aşteptăm după ambulanţa de la salvare, care poate că e ocupată, e trimisă la un alt pacient şi nu poate să vină decât după două ore, ceea ce într-o unitate de primiri urgenţe înseamnă foarte mult – dacă nu din cauza tratamentului propriu-zis, din cauza faptului că ocupă un loc”, concluziona Kacsó Jolán.

Diferenţe ca între o căruţă şi un Lamborghini sau între un Trabant şi un Mercedes

Vorbind despre echipamentul primit la secţia de Seonatologie, medicul şef, dr. Füstös Annamária, compara experienţa utilizării acestuia cu cea trăită la trecerea dintr-o căruţă într-un Lamborghini. „Nu numai că este mai elegantă, mai confortabil de folosit şi mai nouă, ci siguranţa care o oferă masa nouă radiantă în reanimarea nou-născuţilor la sala de naştere este egalabilă cu un Lamborghini”.

Pe lângă aceasta, la Secţia de neonatologie au ajuns şi două lămpi cu lumină albastră, care se folosesc în tratamentul icterului neonatal.

Dr. Holló Gergely, şeful Secţiei de oncologie, spunea că îi întreabă pe pacienţi dacă s-a schimbat ceva odată cu sosirea noii aparaturi, iar un bărbat i-a zis: Domnule doctor, nu s-a schimbat mare lucru, numai atât este diferenţa ca între Trabantul meu şi un Mercedes.

Medicul spunea că, până ieri, pe aceste fotolii primite de Secţia de oncologie, care oferă mai mult confort pacienţilor care sunt nevoiţi să treacă, câteodată, prin reprize de câte 4-5 ore de terapie citostatică, au fost trataţi deja 220 de bolnavi.

Investigaţia ideală este cea care nu creează efecte adverse

La Secţia de pediatrie a ajuns un ecograf modern. Dr. Törzsök Anikó spunea că, deşi era un ecograf care a ajutat foarte mult personalul de acolo, nu se poate compara cu cel primit acum.

Prezenţa unei aparaturi de ultimă generaţie într-o Secţie de pediatrie este cu atât mai importantă cu cât, afirma medicul, este vorba de copii, de „organisme care sunt în creştere şi la care trebuie să avem grijă ca investigaţiile efectuate să nu aibă efecte adverse. Investigaţia ideală este cea care, practic, nu cauzează efecte adverse şi se poate repeta, teoretic şi practic, la nesfârşit”.

„Ceea ce se poate spune despre aparatele de ultrasonografie este că sunt foarte importante. Practic, nu există organ care să nu poată fi investigat cu acest aparat. Îl folosim în fiecare zi. Nu numai că ne ajută în stabilirea mai uşoară a unor diagnostice, dar este o adevărată plăcere să lucrezi cu aparatul acesta – şi în calitatea imaginii, şi cu funcţiile pe care le are.

Pe scurt, pot să spun că până acum doar am visat la aşa ceva şi acum a devenit realitate. Încă nu putem să credem că avem aşa ceva pe secţie”, spunea dr. Törzsök Anikó.

Arhivă foto

LIVIU CÂMPEAN

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.