Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Echipamente folosite în cazuri de situaţii de urgenţă, prezentate la Zetea în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Echipamente folosite în cazuri de situaţii de urgenţă, prezentate la Zetea în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene
Echipamente folosite în cazuri de situaţii de urgenţă, prezentate la Zetea în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene

Echipamente folosite în cazuri de situaţii de urgenţă, prezentate la Zetea în prezenţa autorităţilor locale şi judeţene

În urmă cu trei săptămâni, o firmă care comercializează echipamente folosite în cazuri de situaţii de urgenţă – de la baraje mobile anti-inundaţii şi până la corturi gonflabile – i-a prezentat prefectului, care este şi preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă, un catalog cu aceste obiecte. Atunci s-a considerat benefică o prezentare mai amplă a acestor echipamente într-un cadru în care să fie prezenţi şi primari din judeţ (în calitate de preşedinţi ai Comitetelor Locale pentru Situaţii de Urgenţă), dar şi alţi reprezentanţi ai instituţiilor cu atribuţii în situaţii de urgenţă.

 Baraje împotriva inundaţiilor

Prezentarea acestor echipamente a fost realizată de arh. Fekete Alpár, reprezentantul firmei harghitene Alcor Architects, singurul distribuitor autorizat în România al acestor produse, confecţionate de firma franceză RCY. Pentru că ieri s-a realizat şi o prezentare practică, locul de întâlnire a fost barajul de la Zetea.

Barajele împotriva inundaţiilor sunt, practic, nişte tuburi modulare, confecţionate dintr-un material flexibil, dar foarte rezistent, care se umple, iniţial, cu puţin aer pentru stabilizare, iar apoi cu apă. Astfel, prin punerea mai multor tuburi, unul în prelungirea celuilalt, se poate crea un baraj eficient împotriva inundaţiilor, fiind eliminaţi tradiţionalii saci cu nisip.

Fekete Alpár spunea că avantajul acestor tuburi, în raport cu sacii de nisip, este că în ultimul caz logistica este mai mare – este nevoie de un camion care să transporte nisipul, trebuie saci şi oameni care să-i umple cu nisip. „De exemplu – spunea Fekete Alpár – ca personal este nevoie cam de 10 ori mai mulţi oameni pentru 100 de metri, iar ca timp durează mult mai mult. Şi asta se întâmplă atunci când vremea este foarte proastă, este noroi peste tot, nu te poţi deplasa nici cu utilajele şi atunci aceste obiecte, care se umplu foarte repede, fiind mobile, au un avantaj foarte mare.

După folosire, sacii de nisip nu se pot recicla, ei trebuind depozitaţi în locuri speciale; acestea se spală şi se refolosesc an de an”.

Vorbind despre aceste tuburi, Fekete Alpár arăta faptul că ele pot fi folosite doar pentru prevenire, odată ce apa s-a revărsat nemaiputând fi folosite. Se pot folosi atât pentru protejarea drumurilor, cât şi a clădirilor, putându-se crea un baraj cu o înălţime de 1,80 metri. Au diametre care variază între 40 cm şi 1 metru şi sunt construite în 4 tipuri: monotubul – fără chingi laterale pentru prindere; monotubul universal – pe o parte are chingi, ceea ce permite legarea între ele a două tuburi, oferind o stabilitate mai mare; monotubul universal cu chingi pe ambele părţi, ceea ce permite legarea a 3 astfel de tuburi, caz în care se poate înălţa cu două nivele; bitubul, care este sudat, foarte stabil la ape curgătoare cu debit mare.

Aceste tuburi au lungimi care variază între 5 şi 25 de metri, dar cu ajutorul unor gulere se pot forma şiruri mult mai lungi. Temperatura la care pot fi folosite variază între -30 şi 70 de grade şi rezistă atât la apa de mare, cât şi la substanţe chimice.

Pentru că atunci când sunt umplute cu apă se compactează puţin, aceste tuburi nu pot fi folosite la înălţimea (diametrul) lor maximă. Astfel, pentru un nivel al apei de 30 mm se folosesc tuburi cu diametrul de 40 mm.

Instalarea este uşoară, iar timpul este dat de volumul de umplere. Astfel, pentru un tub cu un diametru de 1 metru ce are 100 metri lineari, 3 persoane îl pot instala într-o oră şi 40 de minute.

Alte echipamente pentru situaţii de urgenţă

Cu această ocazie s-a vorbit şi despre alte echipamente gonflabile ce pot fi folosite în cazuri de situaţii de urgenţă. Printre ele se află corturile cu arcuri gonflabile care pot fi folosite ca spitale de urgenţă, puncte de prim-ajutor, staţii de dezinfectare sau chiar ca centre de comandă pentru diverse evenimente.

Rezervoarele flexibile, cu o capacitate între 1 metru cub şi 1.000 metri cubi, sunt concepute pentru stocarea apei potabile, a deşeurilor industriale sau chiar a hidrocarburilor.

 Consiliul Judeţean ar putea achiziţiona aceste echipamente

Prezent la evenimentul de la Zetea, prefectul judeţului caracteriza acest sistem de tuburi modulare ca fiind unul revoluţionar, folositor nu numai în cazul inundaţiilor. „Mă bucur foarte mult că experienţe pozitive din alte ţări au fost prezentate astăzi şi aici – spunea prefectul judeţului, Adrian Jean Andrei. În calitate de preşedinte al Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă întotdeauna am susţinut un astfel de demers. Am susţinut un demers de dezvoltare a gestionării managementului  pentru situaţii de urgenţă”.

„Pentru că orice achiziţie a unui echipament pentru situaţii de urgenţă trebuie să aibă finanţare, cred că şi Consiliul Judeţean ar trebui să se gândească în modul cel mai serios la achiziţionarea unor astfel de echipamente, mai ales pentru punctele de risc din judeţul Harghita, acolo unde am avut probleme atunci când au existat fenomene meteorologice extreme. Cred că ar trebui să ne gândim şi noi foarte serios să folosim echipamente pe care deja alte ţări din Europa le folosesc de mulţi ani”, conchidea Adrian Jean Andrei.

La rândul său, vicepreşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Barti Tihamér, spunea că instituţia pe care o reprezintă va sprijini mereu Serviciile Voluntare pentru Situaţii de Urgenţă în achiziţionarea de echipamente. „Cred că asemenea echipamente – preciza Barti Tihamér – ar trebui achiziţionate şi în judeţul nostru. De aceea spun că trebuie procurate prin asociaţiile de voluntari, pentru că trebuie să le şi folosească cineva, să le monteze la un moment dat. Consiliul Judeţean poate acorda sprijin financiar pentru aceste asociaţii şi prin ele să venim în sprijinul locuitorilor pentru a rezolva asemenea probleme, cu asemenea echipamente care au fost prezentate”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.