Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După protestul de la Bucureşti, Ministerul Mediului propune recoltarea sau capturarea a 140 de urşi | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » După protestul de la Bucureşti, Ministerul Mediului propune recoltarea sau capturarea a 140 de urşi
După protestul de la Bucureşti, Ministerul Mediului propune recoltarea sau capturarea a 140 de urşi

După protestul de la Bucureşti, Ministerul Mediului propune recoltarea sau capturarea a 140 de urşi

  • Deşi presa naţională anunţa recoltarea a 175 de exemplare, în Ordinul ministrul se precizează doar 140
  • Recoltarea ori capturarea lor se va face numai cu aprobarea autorităţilor publice centrale

Se pare că protestul organizat de autorităţile din Harghita, Covasna, Braşov şi Mureş a dat rezultate, pentru că ministrul Mediului a anunţat că va emite un ordin prin care 175 de urşi vor fi recoltaţi.

Deşi la protestul organizat miercuri, în Bucureşti, în faţa Ministerului Mediului, au participat aproape 500 de persoane (primari, fermieri şi reprezentanţi ai composesoratelor) care au cerut derogare pentru capturarea urşilor care pun viaţa oamenilor în pericol şi care provoacă pagube materiale, o parte din presă şi din organizaţiile de mediu spun că victoria le aparţine, de fapt, ocoalelor silvice şi asociaţiilor de vânătoare care, de peste un an, au cerut insistent reintroducerea cotelor de vânătoare.

Aceste cote de intervenţie în cadrul speciilor de carnivore mari au fost scoase în 2016, ministrul Mediului, Graţiela Gavrilescu, precizând miercuri că „la aproape un an distanţă de la această decizie, ne regăsim în situaţia în care conflictele om-natură sunt tot mai dese. Primim zilnic la minister multe sesizări de la populaţia care a suferit daune produse de ursul brun. Este clar că avem de-a face cu un vid legislativ, care ar putea pune în pericol populaţia” (Prompt Media).

Astfel, preciza aceasta, ministerul a constituit un grup de lucru al cărui scop a fost să găsească soluţia optimă, care să răspundă ambelor responsabilităţi ce îi revin: siguranţa oamenilor, respectiv protejarea speciilor. Totodată, după dezbaterile de miercuri, preşedintele Consiliului Judeţean Covasna, prezent şi el la discuţiile cu Graţiela Gavrilescu, preciza că „după aproape două ore de discuţii cu doamna ministru, cu susţinerea a circa 500 de oameni, am făcut un pas important. Azi (miercuri – n.a.) se va pune pe site-ul ministerului ordinul privind cota de intervenţie pe acest an – 175 de exemplare de urşi” (Agerpres).

Doar că pe site-ul Ministerului Mediului, miercuri, a fost publicat Proiectul Ordinului de Ministru care este supus dezbaterii publice în vederea aprobării nivelului de intervenţie în cazul speciilor de urşi şi lupi.

Iar în acest ordin, printre altele, se precizează că „(…) se aprobă numărul maxim de derogări aplicabile la nivel naţional în anul 2017 în cazul speciilor de urs şi lup, după cum urmează: a) urs (Ursus arctos) – 140 exemplare; b) lup (Canis lupus) – 97 exemplare”.

De asemenea, exemplarele din aceste specii rămân la dispoziţia autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului, iar ele pot fi recoltate prin metoda „la pândă” sau pot fi capturate în vederea relocării.

Tot în cadrul ordinului se precizează că recoltarea sau capturarea urşilor şi a lupilor se poate realiza numai cu acordul autorităţii publice centrale pentru protecţia mediului şi în baza unor documente: a) punct de vedere al unei comisii constituită din reprezentanţi ai agenţiilor teritoriale pentru protecţia mediului şi al comisariatelor judeţene ale Gărzii Naţionale de Mediu; b) procese-verbale întocmite conform hotărârii de Guvern care prevede modalitatea de acordare a despăgubirilor prevăzute de Legea vânătorii şi a protecţiei fondului cinegetic; c) aviz al administratorului sau custodelui ariei naturale.

În fine, recoltarea sau capturarea exemplarelor se va face numai cu personalul tehnic de specialitate şi doar după ce au fost monitorizate şi identificate.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.