Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După primele patru luni şi jumătate: Deficit de apă în sol pentru agricultura harghiteană | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » După primele patru luni şi jumătate: Deficit de apă în sol pentru agricultura harghiteană
După primele patru luni şi jumătate: Deficit de apă în sol pentru agricultura harghiteană

După primele patru luni şi jumătate: Deficit de apă în sol pentru agricultura harghiteană

Chiar dacă primăvara a venit destul de timpuriu în acest an, sfârşitul de martie – începutul lui aprilie fiind excelent pentru agricultură, a urmat o scurtă perioadă în care vremea s-a schimbat, refăcându-şi prezenţa temperaturile scăzute şi chiar ninsorile. Acestea, alături de lipsa de precipitaţii, şi-au pus accentul pe mai multe culturi agricole, mai puţin cartoful, care în momentul de faţă creşte din tubercul, pentru el hotărâtor fiind a treia decadă din mai, iunie şi iulie.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură Harghita, Török Eugen, spunea că de la începutul anului avem un deficit de 50-55 de litri pe metru pătrat, în condiţiile în care media de la începutul anului şi până la 20 mai trebuia să fie de peste 160 l/mp. Precipitaţii foarte puţine au fost în luna ianuarie, după care a fost o normalitate în februarie în ceea ce priveşte cantitatea de precipitaţii căzute. Au urmat două luni în care cantitatea de precipitaţii a fost sub cea normală, în martie aceasta fiind chiar la jumătate. În această lună, până pe 20 mai, în zona Ciuc s-au înregistrat 36 l/mp, în Odorhei – 15 litri/mp, iar în zona Gheorgheni – 35 l/mp.

Această secetă, spunea Török Eugen, nu afectează cultura cartofului, deoarece acum el creşte din tubercul. În schimb, suferă aproape toate culturile: păioasele, grâul de toamnă – deja se vede puţin îngălbenit mai ales acolo unde este deficitar şi din punct de vedere al fertilizării – grâul de primăvară, plantele furajere.

În ceea ce priveşte temperaturile scăzute de la sfârşitul lunii aprilie, Török Eugen spunea că au fost afectate culturi, dar fără a produce pagube mai mari de 30% (sub acest procent nu se iau în considerare), astfel că numai două persoane au depus solicitări pentru despăgubire. În ceea ce priveşte culturile afectate peste această pondere, şeful Direcţiei pentru Agricultură Harghita amintea de cireş, cais, prun, dar şi aici se vorbeşte de pomi răzleţi şi nu de culturi masive; au mai fost afectate, parţial, viticultura şi coacăzul.

Suprafaţa cultivată cu cartof, la nivelul celei de anul trecut

Odată terminate şi lucrările de însămânţare, se ştiu (cu aproximaţie) şi suprafeţele pe care le deţine judeţul în acest an. Astfel, spunea Török Eugen, avem 1.244 hectare semănate cu grâu de primăvară, 3.800 hectare cu ovăz, 5.800 ha cu orzoaică şi 3.300 ha cu porumb. La acestea se adaugă 8.250 hectare de cartofi (suprafaţa este la fel ca cea de anul trecut, dar cu 6.000 mai puţin faţă de acum 10 ani, când cartoful se cultiva pe o suprafaţă de peste 14.000 ha). Cele 68 de hectare cu sfeclă de zahăr puse în această primăvară înseamnă de 5 ori mai mult decât anul trecut, când doar 14 hectare au fost cultivate cu sfeclă de zahăr.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.