După modificarea remuneraţiei pentru medicii de familie implicaţi în vaccinarea anti-COVID-19: Peste 40 de cabinete de medicină de familie au încheiat, până ieri, contracte cu CAS Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 13 august 2022
Home » Sănătate »
După modificarea remuneraţiei pentru medicii de familie implicaţi în vaccinarea anti-COVID-19:
Peste 40 de cabinete de medicină de familie au încheiat, până ieri, contracte cu CAS Harghita
<h5><i>După modificarea remuneraţiei pentru medicii de familie implicaţi în vaccinarea anti-COVID-19:</i></h5> Peste 40 de cabinete de medicină de familie au încheiat, până ieri, contracte cu CAS Harghita

După modificarea remuneraţiei pentru medicii de familie implicaţi în vaccinarea anti-COVID-19:
Peste 40 de cabinete de medicină de familie au încheiat, până ieri, contracte cu CAS Harghita

Iniţial, medicii de familie care se implicau în vaccinarea populaţiei în cabinetele proprii trebuiau să fie plătiţi cu sume cuprinse între 30 de lei şi 60 de lei pe serviciu, în funcţie de o serie de criterii.

Ulterior, prin adoptarea Ordonanţei de Urgenţă nr. 34/2021, s-a modificat această remuneraţie, fixându-se un tarif unic de 40 de lei pentru fiecare vaccin administrat.

„Începând cu data de 29 aprilie 2021 şi până la data de 30 septembrie 2021, medicii de familie vor primi o sumă unică de 40 de lei pentru fiecare vaccinare completă în cabinetul propriu, indiferent dacă este făcută unui pacient de pe listele proprii sau nu, în baza unui contract distinct, de natură civilă, încheiat cu casa de asigurări de sănătate de către reprezentantul legal al furnizorului de servicii medicale în asistenţa medicală primară”, precizează Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita.

Potrivit sursei citate, activitatea de vaccinare se realizează la cabinet, în cadrul programului de activitate şi se acordă indiferent de statutul de asigurat al persoanei, fără a fi necesară utilizarea cardului naţional de asigurări sociale de sănătate. Cu alte cuvinte, o persoană care nu este asigurată în sistemul public de asigurări de sănătate poate apela pentru vaccinare la orice medic de familie care are contract cu CAS Harghita în acest sens; de asemenea, dacă o persoană înscrisă pe lista unui medic care nu a încheiat contract pentru vaccinare, atunci poate apela la orice alt medic de familie.

Decontarea administrării vaccinului de către medicii de familie se va face de către CAS.

Potrivit informaţiilor transmise de către CAS Harghita, în judeţul nostru, din cele 134 de cabinete de medicină de familie aflate în relaţie contractuală cu instituţia amintită, până ieri la prânz, aveau semnate contracte pentru desfăşurarea activităţii de vaccinare anti COVID-19 un număr de 45 de cabinete, dar acesta va putea crește în perioada următoare.

Lista medicilor de familie aflaţi în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate Harghita care sunt implicaţi în activitatea de vaccinare anti COVID-19, poate fi consultată pe site-ul instituţiei (http://www.cnas.ro/cashr/category/medici-de-familie.html).

***

Iniţial, se stabilise că medicii de familie vor fi plătiţi în funcţie de câţi pacienţi de pe listele proprii urmează să se vaccineze, după cum urmează:

  • pentru primii 50% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 30 lei pe serviciu;
  • peste pragul de 50,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 50 lei pe serviciu;
  • peste pragul de 60,001% din numărul total al persoanelor înscrise pe lista proprie, eligibile la vaccinare: 60 lei pe serviciu.

Pentru persoanele fără medic de familie sau pentru persoanele al căror medic de familie propriu nu asigură vaccinarea, medicii de familie urmau să fie plătiţi cu 30 lei pe serviciu.

Pe aceste sume, la începutul lunii mai, 83 de cabinete de medicină de familie din judeţ aveau încheiat contracte cu CAS Harghita pentru desfăşurarea activităţii de vaccinare împotriva coronavirusului.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.