Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După doi ani, hotelurile din Băile Tuşnad sunt ocupate la capacitatea maximă | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » După doi ani, hotelurile din Băile Tuşnad sunt ocupate la capacitatea maximă
După doi ani, hotelurile din Băile Tuşnad sunt ocupate la capacitatea maximă

După doi ani, hotelurile din Băile Tuşnad sunt ocupate la capacitatea maximă

  • Dar speranţele de redresare ale industriei turismului sunt umbrite de conflictul militar dintre Rusia şi Ucraina

În ultimii doi ani, industria ospitalităţii din Harghita şi-a folosit toate rezervele, pentru a supravieţui restricţiilor impuse de pandemia COVID-19. Doar voucherele de vacanţă, a căror valabilitate a fost prelungită, au mai oferit o gură de oxigen operatorilor în turism.

Însă 2022 a început bine. Oamenii, sătui de stat în casă şi cu dor de ducă, şi-au rezervat sejururile şi sfârşiturile de săptămână începând din ianuarie.

Ofertele de Paşte au fost la mare căutare, turiştii interesându-se de ele încă din februarie şi la ora actuală hotelurile din staţiunea Băile Tuşnad au vândut întreaga lor capacitate de cazare pentru Sărbătorile Pascale.

„Har Domnului, suntem plini, este primul Paşte după doi ani când am putut valorifica hotelul nostru la capacitatea maximă. Oamenii au fost interesaţi, şi au făcut rezervări plătind şi avansul”, ne spune Leila Székely, directoarea de Marketing şi de Vânzări a Companiei şi a Hotelului O3zone.

Pentru sejurul de Paşte a fost pregătit un pachet de trei nopţi, cu pensiune completă. Turiştii vor fi primiţi în mod tradiţional, cu afinată şi cozonac. La revenirea de la slujba de Înviere, vor fi întâmpinaţi cu vin roşu şi cozonac, iar cina de Paşte târzie va fi una festivă, cu produse specifice marii sărbători. Iar pentru zilele următoare, oaspeţii vor avea parte de mai multe surprize.

„Avem diferite programe de timp liber incluse în pachet: o drumeţie la Stânca Şoimilor, mai uşoară şi foarte frumoasă, de sus putând avea o imagine panoramică asupra întregii staţiuni, avem şi un program de încondeiat ouă cu ustensile tradiţionale, iar pentru duminică am pregătit tradiţionala vânătoare de ouă pentru copii, în incinta hotelului”, precizează Leila Székely.

Mai trebuie adăugat un aspect: de-a lungul sejurului, turiştii vor avea acces la piscină, jacuzzi, la sauna uscată şi umedă, precum şi la mini sala de fitness. Pentru toate acestea, turiştii plătesc 1.140 de lei/persoană, iar cei care au dorit să fie siguri, au achitat 50% din contravaloarea pachetului la confirmarea comenzii.

Anul acesta şi Hotelul Tuşnad, care aparţine companiei, şi-a deschis porţile încă din ianuarie, cu oferte balneare de tratament de şase şi de zece nopţi cu tratamentul şi consumaţia medicală incluse, destinată tuturor şi în special persoanele ocupate în sezonul estival. Aceste oferte continuă în paralel cu sejururile de tratament ale asiguraţilor şi pensionarilor din sistemul public de pensii care beneficiază de bilete prin sistemul organizat de Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale, în baza contractului încheiat cu Casa Naţională de Pensii Publice. Prima serie de beneficiari a ajuns la Hotel Tuşnad în 8 aprilie.

„Mai mult, au început să revină şi grupurile pentru conferinţe, team-buildinguri şi asta ne bucură enorm, compensându-ne o parte dintre pierderile suferite”, a adăugat directoarea de Marketing şi de Vânzări a Companiei şi a Hotelului O3zone.

Nici la Hotelul Ciucaş din Băile Tuşnad nu mai sunt locuri libere pentru vacanţa de Paşte.

„Am vândut toate locurile cu avansuri încasate şi pentru perioada dedicată Paştelui Ortodox nu mai avem locuri. Au fost făcute rezervări cu mult timp înainte, unii au avut curaj să le facă înainte de ridicarea restricţiilor, şi vin continuu foarte multe solicitări, zilnic. Programul pe care l-am pregătit pentru oaspeţii noştri este bogat pentru cele trei zile alocate sejurului pascal, dar dacă există persoane care doresc, le punem la dispoziţie şi excursii cu operatorul nostru din zonă. Când au primit oferta, toţi turiştii noştri au primit şi un program al excursiilor care se pot face în zonă”, arată Ileana Colcer, directoarea Hotelului Ciucaş.

Oferta concepută pentru Paştele Ortodox costă 990 de lei pentru o persoană şi include un pachet de trei nopţi în perioada 22-25 aprilie, cu toate mesele incluse şi masa tradiţională de Paşte, pregătită din produse achiziţionate de la producătorii locali din zonă.

„Dar avem alternative şi pentru cei care nu mănâncă miel. În plus, avem şi o masă barbeque, asigurăm acces nelimitat la SPA şi o mulţime de surprize pentru copii”, a detaliat directoarea Hotelului Ciucaş.

Surprinzător a fost şi gradul de ocupare al hotelului în perioada Paştelui Catolic, de 75%, în condiţiile în care credincioşii catolici obişnuiesc să celebreze Sărbătorile Pascale acasă, în familie.

„Ne ajută foarte mult să recuperăm, măcar în mică măsură, ceea ce am pierdut în pandemie”, adaugă directoarea Ileana Colcer.

Dar războiul dintre Rusia şi Ucraina umbreşte speranţele de redresare ale industriei turismului, îngenuncheată de pandemia COVID-19. Impactul sancţiunilor impuse de ţările occidentale şi nesiguranţa le resimt toate destinaţiile aflate în apropierea zonei de conflict, iar Harghita nu face excepţie.

„De la izbucnirea războiului s-au redus foarte mult rezervările de peste săptămână, care au scăzut cu aproximativ 40%. Turiştii nu mai au curaj să vină şi nu numai la noi se întâmplă aşa. Agenţiile de turism se plâng că nu mai au turişti interesaţi”, confirmă directoarea Hotelului Ciucaş.

La Borsec, din cauza vremii reci şi a lipsei căii ferate care să înlesnească accesul turiştilor ce nu beneficiază de mijloace de transport proprii, gradul de rezervare este mai mic, între 40% şi 70% din capacitatea de cazare, în funcţie de vilă şi de pensiune. Staţiunea oferă variante de demipensiune, pensiune completă, inclusiv pachetul de Paşte.

„În această perioadă avem mai puţini turişti decât anul trecut. Pe de o parte banii vorbesc, iar pe de altă parte la noi nu prea sunt atracţii în această perioadă: SPA-ul se deschide abia la 1 iulie şi nu este deschisă nici Baia mică Ó-Sáros. Turiştii care vin acum sunt cei cărora le plac traseele montane şi vizitele la obiectivele din jur. Eu, de pildă, am clienţi pentru mai multe zile, care fac trasee: Ceahlău, mănăstirile, Lacu Roşu, chiar şi Sovata, pentru că preţurile oferite de staţiunea Borsec sunt mult mai scăzute decât cele din alte localităţi”, detaliază Sárpátki Melánia, preşedinta Asociaţiei Turistice Borsec.

Potrivit sursei citate, preţurile la cazare variază între 100 de lei pe noapte şi ajung la 230 de lei, chiar şi la 350 de lei pe noapte în cameră dublă la vile/pensiuni de patru stele.

În plus, bugetarii aşteaptă voucherele promise recent de autorităţi, Ordinul fiind dat luna trecută.

„Aceşti doi ani (de pandemie – n.a.) au schimbat multe. Să sperăm că românii vor ţine banii în ţară şi nu vor invada Occidentul şi alte locaţii. Ţara oferă o mulţime de posibilităţi şi noi sperăm că la anul vom fi ocupaţi în proporţie de 100%”, a concluzionat preşedinta Asociaţiei Turistice Borsec.

Vestea bună avea să vină din partea primarului Mik József: de astăzi, 21 aprilie, se deschide pârtia de bob de la Borsec.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.