Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După ce focare ale bolii au fost identificate în Covasna şi BraşovMăsuri la nivel administrativ pentru preîntâmpinarea pestei porcine | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate »
După ce focare ale bolii au fost identificate în Covasna şi Braşov
Măsuri la nivel administrativ pentru preîntâmpinarea pestei porcine
<h6><i>După ce focare ale bolii au fost identificate în Covasna şi Braşov</i></h6>Măsuri la nivel administrativ pentru preîntâmpinarea pestei porcine

După ce focare ale bolii au fost identificate în Covasna şi Braşov
Măsuri la nivel administrativ pentru preîntâmpinarea pestei porcine

După ce pesta porcină a fost confirmată în judeţele Covasna şi Braşov, focare fiind identificate în apropiere de Harghita, ieri a fost organizată o întâlnire a Centrului Local pentru Combaterea Bolilor Animale.

La această întâlnire au participat reprezentanţi ai Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor, Direcţia de Sănătate Publică Harghita, toate asociaţiile de vânătoare şi pescuit sportiv (AVPS) din judeţ şi primăriile care sunt la hotarul cu judeţele Covasna şi Braşov: Băile Tuşnad, Sânsimion, Ocland, Sântimbru, Mărtiniş, Tuşnad, Mereşti, Lueta, Plăieşii de Jos, Cozmeni, Sâncrăieni şi Dârjiu.

Jean-Adrian Andrei, prefectul judeţului Harghita, spunea că s-a dorit organizarea acestei întâlniri pentru a le transmite reprezentanţilor primăriilor vizate şi ai AVPS-urilor măsurile pe care sunt obligaţi să le întreprindă în cazul unui focar de pestă porcină africană.

La rândul său, Lado Zsolt, directorul DSVSA (Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor) Harghita, adresa rugămintea către localităţile vizate şi în care există posibilitatea de a intra pesta porcină prin intermediul porcilor mistreţi, să nominalizeze persoanele, să asigure materialul necesar îngropării cadavrelor de animale (folii, paie) şi de a asigura utilajele necesare, astfel încât la momentul respectiv să se ştie la cine şi cum trebuie să se apeleze. În acelaşi timp, gestionarii fondurilor de vânătoare au fost rugaţi să urmărească zonele de vânătoare şi să anunţe reprezentanţii DSVSA atunci când se descoperă un mistreţ mort pentru a se interveni cât mai repede pentru recoltarea de probe. În schimb, DSVSA pune la dispoziţie dezinfectantele, materialele de protecţie, va asigura personalul pentru recoltarea probelor şi pentru dezinfectarea zonei.

Dacă în raza de activitate, preciza Fodor Levente, şeful serviciului de sănătate a animalelor din cadrul DSV Harghita, reprezentanţii primăriilor sau ai fondurilor de vânătoare găsesc mistreţi morţi sau au cunoştinţă de animale moarte, atunci trebuie să-i contacteze direct pe cei de la DSVSA şi să nu urmeze calea de a apela numărul 112.

„Dacă apare boala – continua Fodor Levente – nu trebuie să dăm vina unul pe celălalt, ci noi, atât DSV, cât şi UAT-urile şi reprezentanţii AVPS-urilor trebuie să facem front comun şi să acţionăm conform celor descrise în manualul operaţional şi programul de contingenţă şi să nu începem că tu ai fost vinovat pentru că nu m-ai anunţat, tu eşti vinovat pentru că nu ai recoltat probe. Imediat ce apare, trebuie să luăm măsurile ce se impun”.

În cadrul acestei întâlniri, s-a mai vorbit despre atribuţiile unităţilor administrativ teritoriale, despre ce utilaje, materiale şi personal trebuie să aibă la dispoziţie, pentru ca atunci când trebuie să se intervină să nu se piardă timp cu întrebări referitoare asta de la cine luăm, asta cine trebuie să facă?, precum şi despre măsurile de biosecuritate, apelul către vânători fiind acela de a nu se practica vânătoarea la goană (de altfel, lucru interzis în acest context).

Concluzionând, Jean-Adrian Andrei spunea că „mai sunt unele localităţi care nu sunt pregătite şi nu au încă identificate gropile în care ar urma să fie îngropate eventuale cadavre – aici discutăm în special de mistreţi”.

„Până acum, după cum aţi observat, judeţul Harghita a rămas un judeţ indemn, adică un judeţ fără să fie afectat de acest fenomen, tocmai datorită măsurilor pe care le-am luat de-a lungul timpului, aşa cum am făcut şi astăzi, măsuri de prevenţie şi nu măsuri post fenomen.

Sperăm să fi înţeles toţi cei prezenţi mesajul extrem de important, atât pentru comunităţile pe care le reprezintă, cât şi pentru judeţul Harghita, şi nu trebuie să facă altceva decât să întreprindă măsurile legale instituite de acest manual de contingenţă şi să existe o colaborare strânsă între instituţiile prezente astăzi – Instituţia Prefectului, Direcţia Sanitar Veterinară, Direcţia de Sănătate Publică, AVPS-urile şi primăriile între ele.

Noi continuăm filtrele rutiere pe toate căile principale de acces în judeţul Harghita, aşteptăm şi sperăm să nu fie probleme deosebite”, spunea ieri prefectul judeţului Harghita.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.