Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După 8 ani s-a încheiat, în sfârşit, reabilitarea Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Învățământ » După 8 ani s-a încheiat, în sfârşit, reabilitarea Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc
După 8 ani s-a încheiat, în sfârşit, reabilitarea Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc

După 8 ani s-a încheiat, în sfârşit, reabilitarea Colegiului Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc

 Trecere în revistă a programului de reabilitare termică 2015

Joi, 20 august 2015, a avut loc o conferinţă de presă organizată de Primăria municipiului Miercurea-Ciuc, tema supusă atenţiei referindu-se la lucrările de reabilitare termică, lucrări de investiţii care în anul acesta au luat un avânt fără precedent. Au fost prezenţi: viceprimarul cu atribuţii de primar, Antal Attila, Dósa Eszter – şefa Serviciului proiecte europene, Tamás Imre – persoana care de ani de zile face legătura între primărie şi asociaţiile de proprietari, Bulbuk Márton – responsabilul celor mai multe proiecte de reabilitare termică. Prof. Doru Dobreanu – directorul Colegiului Naţional „Octavian Goga” a fost invitatul de onoare la această conferinţă de presă.

 

Colaborare bună, rezultate pe măsură

În legătură cu primul subiect, „Reabilitarea corpului principal al Colegiului Naţional Octavian Goga”, s-a spus că de-a lungul anilor au avut loc şi suişuri şi coborâşuri. Pentru a ajunge, în final, să fie toată lumea mulţumită, atât constructorul, cât şi proiectantul au avut de depăşit o seamă de etape cu eforturi susţinute pentru a rezolva tot ce era de rezolvat. Dar atunci când colaborarea cu partenerii şi buna înţelegere dintre ei este reală, nimic nu le poate sta în cale ca lucrurile să iasă bine, mai ales dacă există şi finanţare. Reabilitarea acestei instituţii de învăţământ a constat concret în: izolarea termică a clădirii, aplicarea tencuielii decorative; schimbarea tâmplăriei, schimbarea instalaţiilor electrice interioare; modernizarea instalaţiilor apă-canal; demontare/montare şi spălare instalaţii termice; schimbarea/reînnoirea pardoselii; schimbarea paratrăsnetului. Reabilitarea a fost efectuată la parterul imobilului, respectiv la etajele 1 şi 2 ale clădirii principale, şi cuprinde reabilitarea a 15 încăperi la parter şi câte 13 săli la etaje: săli de clase, laboratoare, grupuri sanitare, birouri, respectiv coridoare.

Clădirea principală a unităţii de învăţământ a fost construită în anul 1971, reparaţii capitale s-au executat în perioada 1997-2002, iar în 2007 din fonduri guvernamentale s-au executat reparaţii capitale la instalaţiile sanitare. Reabilitarea termică a corpului principal de şcoală a fost începută, aşadar, în 2007, din fonduri guvernamentale, prin inspectoratul şcolar judeţean, dar nu a fost finalizată din lipsă de fonduri. Abia în 2014, prin Hotărârea Ministerului Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, s-a pus problema reluării lucrărilor la proiectele începute, de astă dată şi cu finanţare europeană.

Valoarea totală a proiectului este de 2,7 milioane lei, din care contribuţia Uniunii Europene este de 1,5 milioane lei, contribuţia Guvernului României este de 236.460 lei; iar contribuţia beneficiarului, respectiv a Consiliului local, este de 939.202 lei.

„Toate visele directorului Colegiului nu ştiu dacă s-au împlinit – a spus Antal Attila – dar cred că poate lăsa în grija oricui şi oricând cârma şcolii pentru că acum ea este aşa cum trebuie să fie”.

„Pentru mine, pentru colegii mei de la catedre, pentru copii şi părinţii acestora este o mare bucurie finalizarea unui proiect început cu atâta vreme în urmă. Colegiul Naţional Octavian Goga este singurul colegiu naţional cu filieră teoretică din judeţul Harghita, este o unitate de învăţământ reprezentativă, singura cu învăţământ liceal în limba română şi este firesc să ne dorim să arate şi să fie cât mai aproape de standardele vremurilor actuale. Şi, da, azi putem să ne mândrim că avem o clădire în straie noi, în haine de sărbătoare. Pentru acest lucru adresez multe mulţumiri tuturor celor ce s-au implicat în realizarea acestui proiect şi datorită cărora ziua de azi pentru mine este o zi care mi-a adus multă bucurie” – a spus, printre altele, Doru Dobreanu, directorul Colegiului Naţional „Octavian Goga”.

 

Ritm alert, altfel finanţarea europeană se pierde

Mersul lucrărilor de reabilitare a blocurilor de locuinţe, a celor 31 de blocuri care vor fi reabilitate în acest an, a fost cea de-a doua temă a conferinţei de presă. Din cele 31 de blocuri, reabilitarea blocului din strada Harghita s-a încheiat, iar la blocul din strada Kossuth lucrările au ajuns în ultima fază, restul – teoretic – până la sfârşitul acestui an vor trebui să fie reabilitate termic. Referitor la blocurile care fac parte din aşa-zisul „pachetul celor 11 blocuri” pentru care ordinul de începere a lucrărilor dat de Primărie a fost 15 iunie 2015, lucrările au pornit cam greoi, cu toate acestea se pare că există speranţe ca până la 15 noiembrie – data limită – anveloparea să se termine. Din acest „pachet” la blocurile din străzile Pieţii nr. 7 A/B/C/D/E, Tudor Vladimirescu 15, Miron Cristea 2/A şi Aleea Octavian Goga nr. 8 A/B, constructorul încă nu a început lucrările, dar a promis că va începe lucrul şi aici în aproximativ două săptămâni. Un alt „pachet” în care sunt 10 blocuri care până la sfârşitul anului trebuie să fie anvelopate, în caz contrar finanţarea europeană se pierde, sunt şi acestea mai mult sau mai puţin în lucru, respectiv constructorul lucrează în acest moment la şase din cele 10 blocuri. Se impune însă precizarea că au fost probleme juridice care au trebuit rezolvate şi de aceea s-a întârziat cu startul lucrărilor, dar se speră că cele 5 luni care au mai rămas din acest an timpul ar putea fi suficient pentru anveloparea tuturor blocurilor dacă se menţine un ritm alert. Bine ar fi să se reuşească acest lucru, pentru că în caz contrar, conform contractului încheiat cu firmele respective, acestea vor trebui să finalizeze lucrările în anul viitor pe propria cheltuială.

AURELIA ILUŢ

goga ext 2 goga ext 1 goga int 1 goga int 2

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.