Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După 6 ani de la depunerea proiectului: au început lucrările de reabilitare a Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Învățământ » După 6 ani de la depunerea proiectului: au început lucrările de reabilitare a Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan
După 6 ani de la depunerea proiectului: au început lucrările de reabilitare a Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan

După 6 ani de la depunerea proiectului: au început lucrările de reabilitare a Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan

 Elevii liceului vor începe anul şcolar 2015/2016 în clădiri şi ateliere modernizate şi cu dotări noi

Lucrările pentru reabilitarea şi modernizarea Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din Bălan au debutat la începutul acestei săptămâni. Este vorba despre lucrări în valoare de aproape 3 milioane de euro, în urma câştigării de către Consiliul local Bălan a unui proiect co-finanţat de UE.

Coordonatoarea proiectului, inspectorul şcolar Aurora Panaite, a declarat că în urma licitaţiei organizate anul trecut, contractul de execuţie a lucrărilor a fost atribuit ofertantului Asocierea SC Construcţii SA şi SC Sinecon SA Sibiu. Astfel s-a încheiat în ultimele zile ale anului trecut contractul de lucrări în valoare de 6.182.206,85 lei, fără TVA. Managerul de proiect a spus că în prima fază se va organiza şantierul, iar luna aceasta se vor începe lucrările la internatul liceului care vor dura până la sfârşitul lunii noiembrie.

Lucrările la clădirea Liceului tehnologic, la ateliere şi la cantina unităţii de învăţământ vor începe în luna aprilie şi se vor termina în august. Tot în luna august este planificat a se încheia şi lucrările la terenul de sport. „Deci, în septembrie elevii vor începe cursurile în şcoală nouă, în ateliere noi”. Prof. Aurora Panaite a explicat că pe perioada lucrărilor la clădirea instituţiei cursurile vor fi susţinute într-o altă instituţie de învăţământ din oraş. „O să fie neplăcut pentru profesori să se acomodeze într-un spaţiu mic, unde o să fie înghesuială şi să nu aibă condiţiile necesare pentru a-şi desfăşura activitatea în mod corespunzător. Dar merită să stea fără confort un semestru şi apoi să aibă şcoala pusă la punct”, a precizat managerul de proiect.

În legătură cu posibilitatea ca firmele câştigătoare să angajeze localnici, prof. Aurora Panaite a spus că deocamdată nu se va putea, deoarece se va lucra cu proprii angajaţi din cauză că este iarnă şi nu sunt multe lucrări.

Coordonatoarea proiectului a povestit şi o ultimă situaţie mai puţin plăcută. Şi anume că a existat o sesizare la Ministerul Dezvoltării Regionale şi Administraţiei Publice, prin care se atrăgea atenţia că Bălanul nu este în stare să ducă la bun sfârşit acest proiect, din cauză că nu poate asigura contribuţia proprie. Însă situaţia s-a limpezit. Mai exact, s-a trimis o întreagă documentaţie, iar „primarul oraşului a semnat documentul prin care justifică existenţa fondurilor din care să se plătească contribuţia proprie şi cheltuielile neeligibile”.

Revenind la proiect, concomitent cu realizarea lucrărilor efective se vor organiza licitaţii pentru achiziţionarea dotărilor necesare la atelierele şcolare, a cantinei şi internatului, în vederea asigurării funcţionării la standarde actuale. Totodată, se vor echipa şi dota cu infrastructură IT laboratoarele de informatică.

Proiectul „Reabilitarea, modernizarea, dezvoltarea şi echiparea clădirilor Liceului Tehnologic Liviu Rebreanu şi asigurarea dotărilor necesare”, finanţat prin Programul Operaţional Regional, este implementat de către unitatea administrativ-teritorială oraşul Bălan şi are o valoare totală de 12.333.331,57 lei, din care 9.182.559,76 reprezintă finanţare nerambursabilă.

 

Scurt istoric

Proiectul pentru reabilitarea Liceului Tehnologic „Liviu Rebreanu” din oraşul Bălan a fost depus la jumătatea anului 2009. Un an mai târziu a fost trecut pe lista de rezervă din lipsă de fonduri. În ianuarie 2013, beneficiarul a fost înştiinţat că proiectul este finanţat şi s-a cerut o nouă hotărâre de consiliu local (deoarece se schimbase componenţa acestuia) prin care îşi dă acceptul pentru derularea proiectului. Prof. Aurora Panaite a spus că s-a aprobat şi bugetul, însă doar după ce s-a renunţat la anumite lucrări ce trebuiau finanţate prin contribuţie proprie, cum ar fi gardul împrejmuitor şi lucrările suplimentare necesare finalizării  renovării sălii de sport. „Consilierii locali au refuzat categoric aprobarea lucrărilor rămase neexecutate la sala de sport. Sala de sport nu intră în proiectul actual. Ar  fi fost vorba de schimbarea caloriferelor, de tencuiala exterioară şi termoizolarea clădirii”, a spus managerul proiectului. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.