Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

După 10 ani de stagnare: 20 de firme noi au fost înfiinţate în Bălan din 2017 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » După 10 ani de stagnare: 20 de firme noi au fost înfiinţate în Bălan din 2017
După 10 ani de stagnare: 20 de firme noi au fost înfiinţate în Bălan din 2017

După 10 ani de stagnare: 20 de firme noi au fost înfiinţate în Bălan din 2017

Discuţii pentru demararea a „două investiţii majore”

Un număr de 20 de noi firme mici, cu diferite domenii de activitate, au fost înfiinţate în ultimii 3 ani, în oraşul Bălan, creându-se astfel aproximativ 50 de locuri de muncă. „Sprijinul firmelor mici, de familie, reprezintă o metodă indirectă prin care practic creăm locuri de muncă şi creştem veniturile la bugetul local”, a declarat primarul oraşului Bălan, Gheorghe Iojiban.

În discuţia avută cu edilul urbei despre situaţia economică actuală a fostului oraş minier, Gheorghe Iojiban a dorit, înainte de a intra în subiect, să facă o scurtă incursiune în trecutul apropiat al localităţii.

„Oraşul Bălan este o localitate cu un specific aparte şi trebuie să ne referim la ea exact ca şi la localităţile foste miniere, monoindustriale din ţară, nicidecum ca şi la localităţile în continuă dezvoltare de după Revoluţie. De la 16.000 de locuitori, pe vremea când eram localitatea cu cea mai mare densitate de populaţie din România, odată cu închiderea minelor Bălan, am suferit un declin economic şi social, guvernările naţionale şi locale care s-au succedat nereuşind să producă programe de dezvoltare viabile pentru crearea de alternative reale. Astfel, atunci când am devenit viceprimar (n.n. – în 2015), mai eram doar aproximativ 6.000 de locuitori şi am constatat că timp de 10 ani nu au fost înfiinţate noi firme în oraş, infrastructura era la pământ, oraşul nu deţinea terenuri în extravilan. Practic eram condamnaţi”, povesteşte edilul.

Astfel, a continuat acesta, după 2017, „inclusiv cu sprijinul autorităţii publice locale, putem spune că am făcut câţiva paşi înainte şi în această direcţie”. „Avem în 3 ani de zile 20 de noi firme înfiinţate în Bălan, dintre care jumătate cu finanţare prin programele Start UP Plus, Start UP Nation şi Start UP Diaspora. Noi ne-am implicat ca unitate administrativ-teritorială cu activităţi de informare a potenţialilor întreprinzători şi am intermediat organizarea de cursuri în cadrul programelor de finanţare menţionate, la Bălan. De asemenea, am considerat că firmele nou înfiinţate au nevoie de şi mai mult ajutor şi, pentru patru dintre acestea, am oferit spaţii în clădirea fostei Grădiniţe Licurici, actualmente incubator de afaceri”, a spus primarul.

Gheorghe Iojiban a explicat că, la început, s-a reuşit mobilizarea unor tineri care au aplicat pe programe de finanţare şi care ulterior aveau nevoie de spaţii pentru desfăşurarea activităţii. „În paralel, cu finanţarea Consiliului Judeţean Harghita am procedat la reabilitarea şi amenajarea corespunzătoare a unor spaţii din clădirea fostei Grădiniţe Licurici (nefolosită de mai mulţi ani de zile) şi le-am oferit cu o chirie modică firmelor nou înfiinţate. Condiţia era ca firma să fie înfiinţată cu sediul în oraş, în ultimii 2 ani şi să aibă minimum 2 angajaţi. Tot cu finanţarea Consiliului Judeţean Harghita am achiziţionat serviciile unei firme de proiectare pentru un viitor proiect cu finanţare europeană privind amenajarea corespunzătoare a unui incubator de afaceri la standarde europene. De asemenea, am demarat procedurile privind aderarea la ADI Harghita Business Center, care să administreze incubatorul. Este vorba de acele servicii care vin în plus pentru noile întreprinderi: cursuri de management, legislaţie, consultanţă privind dezvoltarea afacerilor. Cei de la Harghita Business Center au competenţele şi experienţa necesară, aceştia fiind şi administratorii incubatorului de la Odorheiu Secuiesc. Am fost bine primiţi în urma discuţiilor, actualmente suntem în etapa în care este necesară aprobarea unor hotărâri de consiliu privind acceptarea aderării oraşului Bălan la ADI. Sperăm ca la începutul anului 2020 să facem şi aceşti paşi”, a spus reprezentantul oraşului Bălan.

Tot în 2020, pe baza proiectului tehnic ce se elaborează în aceste zile, se intenţionează accesarea unei finanţări speciale din fonduri europene pentru incubatoare de afaceri. „Să construim câteva hale de depozitare materiale în curtea incubatorului, să accesibilizăm clădirea, termoizolare, sală de conferinţe şi tot ce presupune dotarea unui incubator de afaceri la standarde europene. În paralel, deja avem 4 firme care îşi desfăşoară aici activitatea: 2 de prelucrare a lemnului şi construcţie mobilier, o tipografie şi un atelier de producţie publicitară. Tot în sprijinul firmelor înfiinţate în ultimii 2 ani am realizat şi un material de promovare a ofertei acestora, în format video, pe care îl vom distribui în curând pe reţele de socializare. Este important ca lumea să cunoască oferta firmelor noi înfiinţate şi astfel să le sprijinim în primii ani de activitate, pentru ca acestea, cât mai multe dintre ele, să supravieţuiască şi chiar să se dezvolte”, a spus Gheorghe Iojiban.

Potrivit acestuia, în acest moment autoritatea publică locală este în tratative pentru două investiţii majore „care vor începe în 2020”. Este vorba despre o pârtie de schi, prin intermediul unui investitor din Târgu Mureş şi o fabrică de componente utilaje grele, investiţie a unui antreprenor din Cluj. Discuţiile cu potenţiali investitori au fost demarate „pentru că între timp am intrat în posesia unor terenuri ce au aparţinut minelor Bălan şi care suportă dezvoltare industrială”.

„Este important pentru noi să facem cunoscut faptul că oraşul Bălan reprezintă o localitate cu deschidere, cu infrastructură pusă la punct (la anul finalizăm şi proiectul de apă canal) şi respectiv un vad investiţional. La noi, deşi ne-am confruntat cu un exod al populaţiei, astăzi greu se mai găseşte un apartament la vânzare, site-urile de profil conţinând mai multe anunţuri cu privire la intenţia de achiziţionare a unor locuinţe decât anunţuri cu privire la vânzarea acestora. Reuşim să atragem tineri în oraş (cei care au înfiinţat noi firme şi angajaţii acestora), iar acest lucru este vital pentru viitorul nostru. Este de asemenea important să insuflăm optimism populaţiei, pentru că aceasta a fost supusă de-lungul istoriei la grele încercări şi un spirit pozitiv, optimist, era necesar la nivel colectiv. Acesta este şi motivul pentru care promovăm aceste lucruri: ne dorim creşterea încrederii în destinul pozitiv al localităţii, atragerea de investitori, generarea de noi locuri de muncă, aducerea tinerilor de prin străinătăţi, acasă. Este un proces de durată, dar care a început deja şi produce efecte”, a conchis Gheorghe Iojiban.

(Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.