DSVSA a intensificat controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 4 decembrie 2021
Home » Agricultură/Ecologie » DSVSA a intensificat controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă
DSVSA a intensificat controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă

DSVSA a intensificat controale tematice specifice sărbătorilor de iarnă

Controalele veterinarilor, sprijiniţi de poliţişti, au ca scop prevenirea apariţiei toxiinfecţiilor alimentare şi răspândirii virusului Pestei Porcine Africane (PPA)

Directorul Direcţiei Sanitar Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Harghita, dr. Ladó Zsolt, a declarat ieri presei că, în perioada următoare, se vor intensifica controalele pe toate drumurile publice, se va instaura un control cu o frecvenţă mult mai mare asupra mijloacelor de transport care tranzitează judeţul, a mijloacelor care transportă animale vii şi a mijloacelor de transport pentru produsele alimentare. De asemenea, se va verifica modul în care operatorii din sectorul alimentar respectă măsurile privind combaterea pestei porcine africane (PPA), condiţiile sanitar veterinare şi de siguranţa alimentelor referitoare la trasabilitatea, ambalarea, transportul, depozitarea şi comercializarea cărnii proaspete de porc, precum şi a modului de marcare şi certificare a cărnii proaspete. Obiectivele vizate în cadrul acţiunilor de control sunt pieţele agro-alimentare din judeţ, unităţile de tranşare a cărnii, unităţile de procesare şi depozitare a alimentelor de origine animală, precum şi unităţile de vânzare cu amănuntul.

„Ca în fiecare an, în preajma sărbătorilor de iarnă, intensificăm controalele în trafic, controale în unităţi de procesare a produselor din lapte şi carne, în pieţe şi vreau să menţionez că, începând din această săptămână, asigurăm permanenţa în pieţele agro-alimentare din oraşe, inclusiv sâmbăta de la ora 08:00 până la 14:00 şi duminica de la ora 09:00 până la ora 13:00, ceea ce înseamnă că toţi cei interesaţi, care vor să-şi examineze carnea pentru examenul trichineloscopic, se pot prezenta la serviciile din piaţă, unde colegii noştri vor asigura permanenţa. Cu sprijinul organelor de Poliţie, în continuare se fac controale în trafic, atât pentru comerţul cu animale vii, cât şi al produselor de origine animală. Astfel, încercăm să menţinem judeţul indemn de Pesta Porcină Africană”, a declarat directorul DSVSA Harghita, dr. Ladó Zsolt.

Potrivit sursei citate, medicii veterinari vor sancţiona comercializarea produselor în alte condiţii decât cele prevăzute de normele sanitar veterinare. În acest sens, atenţionează că este interzisă comercializarea produselor şi alimentelor de origine animală în spaţii improvizate, nesupuse controlului sanitar veterinar. Cu ocazia controalelor, o atenţie deosebită va fi acordată verificării condiţiilor sanitar veterinare şi de igienă existente în locurile organizate periodic de către autorităţile locale, în vederea comercializării.

Dr. Ladó Zsolt face apel la mai multă responsabilitate din partea locuitorilor judeţului. El atrage atenţia cumpărătorilor să nu achiziţioneze porci sau carne de porc „de la marginea drumului”, din portbagaj, de la persoane necunoscute sau din locuri neautorizate sanitar veterinar.

„Vrem să le reamintim că trebuie să dea dovadă de mai multă responsabilitate atunci când vor să cumpere animale vii, porci. Să cumpere din locuri indemne de boli infecto-contagioase, cu certificate, cu animale înmatriculate, ceea ce înseamnă că sunt sub supraveghere sanitar-veterinară. Deci, comerţul de la marginea drumului sau de la persoane necunoscute nu este indicat (…) Încă o dată, le aducem aminte să achiziţioneze animale numai din locuri autorizate sau supravegheate sanitar-veterinar”, a continuat şeful DSVSA Harghita.

Dr. Ladó a afirmat că judeţul Harghita, deşi este înconjurat de judeţe în care există focare de Pestă Porcină Africană, a reuşit să stăpânească această boală datorită „profesionalismului colegilor şi cu sprijinul celorlalte autorităţi”, prin intensificarea şi severitatea controalelor, dar şi prin responsabilizarea deţinătorilor de animale.

„Da, au fost cazuri în care s-a încercat introducerea de animale bolnave, dar am intervenit şi am reuşit să stopăm aceste acţiuni”, a conchis directorul DSVSA Harghita.

Daniela MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.