Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Drumarii” harghiteni descoperă în mod constant deşeuri aruncate pe marginea drumurilor naţionale din judeţ | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » „Drumarii” harghiteni descoperă în mod constant deşeuri aruncate pe marginea drumurilor naţionale din judeţ
„Drumarii” harghiteni descoperă în mod constant deşeuri aruncate pe marginea drumurilor naţionale din judeţ

„Drumarii” harghiteni descoperă în mod constant deşeuri aruncate pe marginea drumurilor naţionale din judeţ

Lucrătorii de la Secţia de Drumuri Naţionale (SDN) Harghita adună lunar câteva sute de metri cubi de gunoaie aruncate de oameni pe marginea şoselelor, iar ridicarea ulterioară a deşeurilor de către firmele de specialitate implică în fiecare an cheltuirea de fonduri semnificative. Şeful SDN Harghita, Cătălin Romanescu, a declarat publicaţiei noastre că reţeaua de drumuri naţionale din judeţ are o lungime totală de 401 kilometri, iar angajaţii instituţiei sunt angrenaţi câte două zile în fiecare săptămână în activităţile de strângere a gunoaielor aruncate în zona de siguranţă a şoselelor aflate în administrare, ceea ce înseamnă că în jur de 40 la sută din programul săptămânal obişnuit de muncă este alocat pentru acest lucru.

Acesta a precizat că deşeurile adunate de „drumari” sunt depuse în tomberoane de mare capacitate aflate în fiecare dintre districtele din subordinea SDN Harghita, iar pentru ridicarea acestora de către firmele de salubritate se plăteşte anual suma de aproximativ 120 de mii de euro. Cătălin Romanescu a adăugat că aceşti bani ar putea fi folosiţi pentru dotarea secţiei harghitene cu trei buldoexcavatoare în fiecare an, mai ales că sunt probleme în ceea ce priveşte numărul de utilaje disponibile.

Potrivit afirmaţiilor acestuia, dotările sunt minime în prezent pentru că în fiecare district ar trebui să existe un buldoexcavator, un utilaj universal, o autobasculantă, un autovehicul de intervenţie, dar şi depozite acoperite pentru materialul antiderapant folosit în sezonul rece. „Avem nevoie de utilajele respective plus de o echipă minimă de 18 muncitori pe district”, a spus Cătălin Romanescu, menţionând că toată echipa secţiei de drumuri naţionale este formată din 66 de muncitori şi din 22 de membri ai personalului Tehnic, Economic şi Socio-Administrativ, numărul acestora fiind „total insuficient” conform normelor în vigoare.

„Pe raza secţiei sunt 9 districte a căror administrare de drum naţional variază între 40 şi 60 de kilometri. Odorheiul are aproape 80 de kilometri, care sunt deserviţi de 4 oameni. 4 muncitori deservesc 80 de kilometri. Este total insuficient”, a afirmat şeful SDN Harghita. Acesta a mai spus că şi în astfel de condiţii câteva sute de metri cubi de gunoaie se adună lunar din zona de siguranţă a drumurilor naţionale, în special în sezoanele estivale şi la finalul iernii şi în principal pe sectoarele frecventate mai mult de turişti, fiind vorba în general despre flacoane din plastic sau doze din aluminiu, dar şi deşeuri despre care puţini şi-ar imagina că pot fi abandonate de oameni dintr-un stat membru al Uniunii Europene pe marginea şoselelor principale, cum ar fi de pildă pungi pline cu scutece pentru bebeluşi, folosite. În afară de acestea, „drumarii” harghiteni descoperă des şi deşeuri provenind în urma unor lucrări de construcţii, moloz, lemne, paturi deteriorate sau resturi de la aparate electrice, care sunt aruncate în general sub poduri, podeţe sau chiar în refugiile de pe marginea şoselelor, în apropierea localităţilor, iar cei care debarasează astfel de gunoaie nu pot fi identificaţi.

„Pentru a se evita situaţii de genul acesta, iar legislaţia ne permite, ar trebui să se amenajeze parcări din 20 în 20 de kilometri sau din 40 în 40 de kilometri, dar trebuie şi ca factorul politic să se implice. Parcări ca în toată Europa, cu toate utilităţile unde şi TIR-ul poate intra să îşi facă şi şoferul timpul de odihnă, unde pot intra şi autoturismele mici, unde există o toaletă, unde este şi un mic magazin şi ai posibilitatea să mai cumperi una alta de acolo. În România nu avem aşa ceva, doar legislaţie avem. Ar trebui luată o decizie la nivel naţional pentru a se cumpăra teren şi pentru a se amenaja aceste parcări. Atunci omul ar şti unde să oprească, ar şti unde să arunce gunoaiele, exact cum se face în Europa. Aşa am putea fi şi noi dacă se doreşte acest lucru”, a conchis Cătălin Romanescu.

E. GROZA

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.