Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

DRAPELUL NAŢIONAL – icoana din sufletul românilor | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » DRAPELUL NAŢIONAL – icoana din sufletul românilor
DRAPELUL NAŢIONAL – icoana din sufletul românilor

DRAPELUL NAŢIONAL – icoana din sufletul românilor

Tricolorul românesc, urmaş al vechilor steaguri de luptă din Moldova şi Ţara Românească, a apărut în sec. al XIX-lea şi a devenit simbol al unităţii şi identităţii naţionale. În forma pe care o are şi astăzi, drapelul a fost adoptat în 1867, în timpul domniei lui Carol I: roşu, galben şi albastru, dispuse vertical, de la exterior spre interior. În teatrele de operaţii, în competiţiile sportive sau ca dovadă de patriotism, steagul tricolor îi însoţeşte pe români oriunde în lume, de aproape două secole.

Înfăţişarea drapelului are rădăcini adânci în istoria neamului nostru. El este o întruchipare a culorilor Principatelor Române, este un simbol al unităţii naţionale din timpul domniei lui Mihai Viteazul, când ştim că s-a înfăptuit prima unire politică a Ţărilor Române.

Tricolorul românesc e simbol de libertate la 1848 şi de unitate la 1859. Îi însoţeşte pe ostaşii care se jertfesc pentru independenţa României la 1877 şi tot spre tricolor vor privi cu speranţă românii în lupta pentru unitate încununată la 1918.

Iată ce cuvinte de suflet a rostit domnitorul Al. I. Cuza în anul 1861 cu ocazia decretării tricolorului ca drapel oficial al Principatelor Unite: „Steagul este familia, ogorul fiecăruia, casa în care s-au născut părinţii şi unde se vor naşte copiii voştri. Steagul este simbolul devotamentului, credinţei, ordinii şi al disciplinei ce reprezintă oastea”.

Vorbind despre vechimea tricolorului în spaţiul românesc, aş aminti că drapelul naţional a fost folosit pentru prima dată în Ţara Românească în 1834, ca steag de luptă, când domnitorul Alexandru Ghica a prezentat sultanului modelul drapelelor şi pavilioanelor navale de luptă. Cele trei culori erau dispuse orizontal.

Peste doar câţiva ani, în 1848, steagul tricolor a fost adoptat de către revoluţionari ca drapel al Ţării Româneşti în următoarea ordine cromatică: albastru (jos), galben (mijloc) şi roşu (sus), semnificând „libertate, dreptate, frăţie”.

Marele artist pictor şi patriot român Nicolae Grigorescu a dorit să marcheze într-un mod cu totul original Unirea Principatelor Române pictând aripa dreaptă a arhanghelului Gavriil, din icoana hramului „Sfinţilor Voievozi Mihail şi Gavriil”, în culorile tricolorului românesc. Această icoană se află aşezată în catapeteasma bisericii mănăstirii Agapia, Neamţ.

Dragostea jertfelnică pentru neamul şi tricolorul românesc l-au determinat pe fratele Grigorescu să însoţească armata română în anul 1877 în calitate de pictor de front, realizând la faţa locului, în luptele de la Rahova şi Griviţa, desene şi schiţe care au rămas dovadă a curajului şi jertfei ostaşilor români. Însuşi autorul spunea: „Soldaţii noştri sunt nişte bravi şi zău c-am avut poftă să viu să-i desenez aici, în această baie de foc… S-ar putea întâmpla să rămână ceva din opera mea care să amintească mai târziu lumii întregi că soldatul român s-a crâcnit în faţa gloanţelor”.

Drept aceea consider că nu este valoare mai mare pentru un OM decât patriotismul. Poate doar dragostea de mamă mai este egală cu patriotismul.

Mihail Sadoveanu spunea: „Patriotismul nu înseamnă ură împotriva altor neamuri, ci datorie către neamul nostru; nu înseamnă pretenţia că suntem cel mai vrednic popor din lume, ci îndemnul să devenim un popor vrednic”.

Tricolorul, ca simbol naţional, trebuie arborat la zile festive cu onor deosebit, dar să nu uite generaţia de astăzi că trebuie purtat şi în suflet. Aşa cum un creştin autentic trebuie să poarte crucea lui Hristos nu numai la gât, ci mai ales în inimă.

Astăzi, la ceas de sărbătoare, să privim cu emoţie, cu mândrie de român şi cu respect Drapelul Naţional. O naţiune este puternică atunci când este binecuvântată de Dumnezeu prin Biserică şi se strânge în jurul sentimentelor de patriotism, atunci când cunoaşte jertfa neamului ei şi respectă simbolurile naţionale.

SUS INIMA ROMÂNI!

Preot militar

MIHAI MITREA

Astăzi, de la ora 12:00, cu prilejul Zilei Drapelului Național, Prim-ministrul interimar al Guvernului României, viceprim-ministru pentru securitate națională, ministru al afacerilor interne, Gabriel Oprea, și ministrul Apărării Naționale, Mircea Dușa, vor participa, în municipiul Miercurea-Ciuc, la ceremonia ocazionată de arborarea celui mai mare Tricolor din județul Harghita.

Drapelul va fi amplasat în curtea Inspectoratului de Poliție Județean Harghita.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.