Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dr. Tar Gyöngyi: „Problema noastră principală este că de multe ori întârzie vaccinul” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Dr. Tar Gyöngyi: „Problema noastră principală este că de multe ori întârzie vaccinul”
Dr. Tar Gyöngyi: „Problema noastră principală este că de multe ori întârzie vaccinul”

Dr. Tar Gyöngyi: „Problema noastră principală este că de multe ori întârzie vaccinul”

O analiză a situaţiei bolilor transmisibile în judeţul Harghita

Directorul executiv al Direcţiei de Sănătate Publică Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a prezentat, în cadrul ultimei şedinţe de Colegiu Prefectural, o situaţie a bolilor transmisibile în judeţul nostru. Dr. Tar Gyöngyi preciza că a decis să vorbească despre această situaţie pentru că, deşi bolile transmisibile nu mai reprezintă cauzele principale de mortalitate în rândul populaţiei (locul acestora a fost luat de cele cardiovasculare, degenerative ori metabolice, de diabet sau cancer), dacă nu le combatem în continuare şi nu le supraveghem, ele reuşesc să mai izbucnească din când în când fie sub forma unor epidemii, fie a unor focare.

În Harghita, câte puţin din toate

Şefa DSP Harghita spunea că bolile transmisibile se pot grupa în funcţie de gravitatea lor şi de pericolul pe care-l reprezintă. Totodată, un grup de asemenea boli sunt cele cu raportare unică, raportate individual, pe fişe nominale, ştiindu-se fiecare caz în parte. În această categorie intră sifilisul (12 cazuri semnalate în primele 6 luni ale anului), gonoreea (3 cazuri), meningita (3 cazuri), rujeola, scarlatina sau hepatita virală A (48 de cazuri semnalate în prima jumătate a acestui an, însă cu excepţia a 8 cazuri, toate au fost sporadice; cele 8 cazuri, 7 copii şi un adult, grupate au fost semnalate în luna martie, la Centrul de Plasament cu handicap mediu de la Bilbor). Dintre aceste boli, spunea dr. Tar Gyöngyi, „avem de toate, câte puţin”; însă, pe plan naţional stăm bine, la aceasta contribuind epidemiologii din cadrul DSP Harghita, presa judeţeană prin informaţiile transmise, pedagogii şi societatea care are o atitudine corectă faţă de prevenirea acestor boli. Excepţii mai apar în privinţa toxiinfecţiilor alimentare, unde sunt cazuri în care proprietarii de restaurante sau firme din sectorul de alimentaţie publică, deşi cunosc măsurile, nu le respectă pentru a face economie financiară.

Cumperi din farmacii produse împotriva pediculozei, iar după folosire păduchii rămân vii

O altă categorie de boli sunt cele care se raportează grupat, cele mai răspândite fiind infecţiile acute respiratorii, specifice sezonului rece. Şi tot specific iernii sunt gripele, din fericire neînregistrându-se multe cazuri şi datorită posibilităţii de prevenţie prin vaccinare.

Din păcate, în judeţul nostru sunt prezente şi aşa-numitele boli ale sărăciei, cum ar fi pediculoza sau scabia, ele apărând inclusiv în oraşe, fiind transmise, la şcoală, de la un copil la altul. „Dar aici – spunea dr. Tar Gyöngyi – vreau să semnalizez că este o problemă şi cu produsele care sunt comercializate prin farmacii pentru prevenirea pediculozei, care de multe ori, chiar eu personal m-am convins, nu-şi au rostul: sunt mari reclame, produse scumpe şi până la urmă, la acelaşi copil aplicate în tratament aşa cum e prescris în prospect, efectiv, rămân păduchi vii”.

Judeţul Harghita, exemplu la nivel naţional în privinţa tuberculozei

Când la nivel naţional se vorbeşte de tuberculoză, judeţul Harghita este dat ca exemplu, la noi fiind cele mai puţine cazuri şi recidive, dar şi pentru că aici nu sunt cazuri multi drug (acele forme ale tuberculozei care nu mai reacţionează la medicamentele cunoscute). Singurul caz mai complicat se află în zona Odorhei, acolo unde, preciza şefa DSP Harghita, au apărut mai multe focare de tuberculoză extra pulmonară.

În ceea ce priveşte virusul HIV şi boala SIDA, în judeţ sunt 29 de cazuri, din care 3 sunt copii, dar ce contează cel mai mult e faptul că acestea sunt bine controlate şi că există medicamente.

Lipsa de vaccinuri, cauza scăderii ratei de vaccinare

În ceea ce priveşte rata de vaccinare, spunea dr. Tar Gyöngyi, situaţia din Harghita este una bună, atât în ceea ce priveşte grupele de vârstă, cât şi în cea a bolilor pentru care se fac vaccinurile. „La cele care se dau în maternitate – în general se dau pentru că nu prea se discută – stăm aproape de 100%, spunea aceasta. În schimb, la vaccinurile care se dau la vârste mai mari avem câteva cazuri de refuz; nu foarte multe, în judeţ nefiind o problemă care s-ar extinde. Totuşi, ne deranjează că există cazuri punctuale, cazuri de părinţi care trăiesc o viaţă mai retrasă de comunitate, care refuză evoluţiile tehnologiei, având o cultură naturistă, dar nu în sensul bun al cuvântului”. Şi tocmai refuzul vaccinării a făcut ca şi la noi să fie confirmate 3 cazuri de rujeolă.

Directorul executiv al DSP Harghita mai arăta faptul că scăderea ratei de acoperire a vaccinării se datorează faptului că de multe ori, fie pentru perioade mai scurte, fie pe perioade mai lungi de timp, nu există vaccin disponibil. „Şi cred că – spunea aceasta – asta este principala cauză la noi în judeţ, nu refuzul vaccinal, acesta fiind doar interesant; problema noastră principală este că de multe ori întârzie vaccinul”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.