Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Două ursoaice care provoacă mari stricăciuni în Voşlăbeni şi Izvoru-Mureşului vor fi relocate | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Două ursoaice care provoacă mari stricăciuni în Voşlăbeni şi Izvoru-Mureşului vor fi relocate
Două ursoaice care provoacă mari stricăciuni în Voşlăbeni şi Izvoru-Mureşului vor fi relocate

Două ursoaice care provoacă mari stricăciuni în Voşlăbeni şi Izvoru-Mureşului vor fi relocate

Două ursoaice cu pui, care provoacă mari stricăciuni în localitatea Voşlăbeni şi în staţiunea Izvoru-Mureşului, vor fi relocate în perioada următoare, după ce Ministerul Mediului a aprobat cererea depusă în acest sens de Agenţia pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita.
Şeful APM Harghita, Domokos László, a declarat că de aproximativ trei săptămâni o echipă de specialişti de mediu, instruită în cadrul proiectul european „Life Ursus”, efectuează monitorizarea ursoaicelor care provoacă stricăciuni în cele două localităţi harghitene. Potrivit primelor informaţii, este vorba de o ursoaică cu trei pui şi de una cu doi pui, care intră în gospodăriile oamenilor şi le omoară găinile.
„De când au început să vină în cele două localităţi, cred că au omorât vreo 500 de găini şi au stricat aproximativ 200 de metri de gard. De trei săptămâni, avem acolo aproape în fiecare seară un eveniment provocat de urs. (…) Este vorba de urşi-găinari, care ucid şi mănâncă doar găini. Practic, le prind şi muşcă din ele ca dintr-un măr”, a spus Domokos László.
Şeful APM a subliniat că, în perioada următoare, se fac demersuri pentru capturarea celor două exemplare şi pentru relocarea lor într-un fond forestier izolat şi îndepărtat.
Primarul comunei Voşlăbeni, de care aparţine şi staţiunea Izvoru-Mureşului, Mihail-Dumitru Tinca, consideră că relocarea ursoaicelor nu reprezintă o soluţie şi că ar trebui să se dea autorizaţie pentru împuşcarea exemplarelor care provoacă necazuri oamenilor. „Dacă nu se dă o autorizaţie de împuşcare, problema nu va fi rezolvată. Pentru că, pe lângă cele două ursoaice, mai sunt şi urşi singulari. Avem 30 de gospodării atacate până acum în Voşlăbeni şi Izvoru-Mureşului. Şi nu văd o soluţie să mute animalele în altă parte, pentru că şi acolo vor face acelaşi lucru. Eu aşa consider, că ar trebui eliminate aceste exemplare, până nu se întâmplă o nenorocire”, a declarat primarul din Voşlăbeni.
Prefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, a precizat că, potrivit legii, urşii care pun în pericol securitatea publică pot fi capturaţi, dar numai cu acordul Ministerului Mediului şi Schimbărilor Climatice. „Conform prevederilor legale, exemplarele din speciile de urs, care pot pune în pericol sănătatea şi securitatea publică, exemplarele aflate în intravilanul localităţilor (…) în afara habitatului natural pot fi recoltate prin metoda la pândă sau capturate şi în afara perioadelor stabilite pentru derogare. Recoltarea sau capturarea exemplarelor de urs se poate realiza numai cu acordul autorităţilor publice centrale, respectiv Ministerul Mediului”, a declarat prefectul Adrian Jean Andrei.
Gina Ştefan, Agerpres

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.