Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Două registratoare și cinci asistente de la secția de Cardiologie a SJU, confirmate pozitiv la noul coronavirus | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Două registratoare și cinci asistente de la secția de Cardiologie a SJU, confirmate pozitiv la noul coronavirus
Două registratoare și cinci asistente de la secția de Cardiologie a SJU, confirmate pozitiv la noul coronavirus

Două registratoare și cinci asistente de la secția de Cardiologie a SJU, confirmate pozitiv la noul coronavirus

În prezent se face testarea întregului personal medical al secției și a celor 31 de pacienți internați la Cardiologie. În cazul în care vor fi depistate mai multe cadre medicale și pacienți internați infectați cu SARS-CoV-2, activitatea secției va fi suspendată parțial. Urgențele cardiologice se rezolvă în continuare prin serviciul de Urgență (UPU).

În cursul zilei de marți, șapte cadre medicale din cadrul secției de Cardiologie a Spitalului Județean de Urgență (SJU) din Miercurea Ciuc au ieșit pozitive la testarea PCR pentru SARS-CoV-2, motiv pentru care, în dimineața zilei de astăzi, întreg personalul secției și pacienții – 31 de bolnavi internați, 7 medici, 24 de asistenți medicali, 14 infirmiere, două îngrijitoare și două registratoare – au fost testați cu teste rapide, în vederea unui răspuns imediat, în cazul în care ar fi apărut infecții active. „În momentul de față se testează personalul și pacienții prin testare PCR, rezultatele le vom avea în cursul serii. Persoanele care au ieșit pozitive au fost internate la secția de Boli Infecțioase, pentru analize, recoltare de teste biologice, radiografii, inclusiv consult din partea medicilor infecționiști. În cazul în care aceștia primesc OK-ul din punct de vedere al simptomatologiei și al statusului lor, se vor transfera către unitatea de izolare și tratament destinată cazurilor asimptomatice și formelor ușoare. Personalul confirmat pozitiv este alcătuit din asistente și două registratoare, ele au forme ușoare, fără simptomatologie severă, chiar asimptomatice”, a declarat dr. Sergiu Sîngeorzan, șeful Serviciului de Supraveghere și Prevenire a Infecțiilor Asociate Asistenței Medicale (SPIAAM) al SJU.

Ancheta epidemiologică pentru depistarea punctului în care s-au contaminat cele 7 cadre medicale este în desfășurare, tot personalul care intră în secția de Cardiologie și nu numai, la fel și personalul care îngrijește pacienți cu patologie cronică sunt testați la intrarea în spital prin teste PCR, astfel încât, în momentul de față, afirmă dr. Sîngeorzan, „în urma anchetei preliminare, avem suspiciunea că acest coronavirus a fost adus din sursă exterioară, din afara spitalului, nu avem motive să credem că provine de la vreun pacient pozitiv internat în spital”. „Din păcate, ceea ce face personalul medical în afara orelor de muncă nu avem cum să controlăm. Așa cum s-a întâmplat în toate spitalele din România, în momentele de relaxare, când suntem în camerele de odihnă, lăsăm garda jos și acolo, probabil, s-a întâmplat această contaminare, dacă vorbim de o sursă din exterior. Ancheta este încă în desfășurare și vom vedea zilele următoare cum s-au contaminat, una de la cealaltă sau sunt mai multe surse. În urma rezultatelor testării PCR, vom putea spune dacă am avut sau nu vreun pacient sau personal care a scăpat, cumva, de triajului epidemiologic care se face la nivelul spitalului. Suntem foarte atenți la toate internările care se fac, toate suspiciunile sunt direcționate ori către Infecțioase, ori către zona tampon, care se află în acest moment în locul secției de Ortopedie, unde pacienții stau până la sosirea rezultatelor și abia după aceea urcă pe secțiile la care sunt arondați”, a explicat șeful SPIAAM.

Managerul SJU, dr. Konrád Judit, a adăugat că și în lunile precedente s-au făcut anchete epidemiologice în cadrul spitalului, fiecare caz nou a fost urmărit și s-a verificat dacă personalul angajat are vreo legătură cu aceștia, dacă sunt din aceeași localitate, stau în același cartier sau pe aceeași stradă cu pacienți pozitivi, având grijă la fiecare aspect, pentru a reduce la minimum pătrunderea infecției în spital. Chiar și personalul care lucrează cu pacienți COVID-19, de la Infecțioase și de la Pneumologie, este supravegheat și testat periodic prin teste rapide, în momentul de față toți fiind sănătoși.

Șeful Secției de Cardiologie a SJU, dr. Balogh Csaba-István, a remarcat că abia ce a început internarea pacienților cronici că activitatea trebuie întreruptă din nou pentru câteva zile, „până se clarifică câți dintre pacienții secției sunt declarați pozitivi”. „Sperăm să nu fi luat mai mulți această boală, momentan sunt asimptomatici, testele rapide sunt negative, dar știm că cele acceptate sunt testele PCR. Când vom avea aceste rezultate, putem să reorganizăm totul. Dacă rezultatele PCR de astăzi vor fi negative, ne putem continua activitatea; dacă mai găsim foarte mulți colegi infectați, probabil că va trebui să suspendăm în continuare o parte din activitatea noastră. Urgențele cardiologice se rezolvă în continuare prin serviciul de Urgență (UPU)”, a afirmat medicul primar cardiolog.

Din punct de vedere al capacității spitalului pentru pacienții COVID-19, Secția de Boli Infecțioase de la Șumuleu are în prezent 76 de pacienți internați și mai sunt două locuri libere. „Suntem plini, nu toți cei internați sunt confirmați pozitiv, sunt și suspecți. În momentul în care capacitatea de cazare a SJU pentru pacienții COVID confirmați va fi depășită, vom apela la colegii noștri din celelalte spitale, la cei de la Odorhei, iar în cazul în care capacitatea de cazare a județului va fi depășită, vom apela și la vecinii noștri”, a arătat dr. Sergiu Sîngeorzan.

Dr. Konrád Judit le transmite locuitorilor județului să se adreseze în continuare spitalului județean, ca și până acum. „În spital pot fi în siguranță, noi ne străduim să asigurăm servicii corespunzătoare, toate serviciile de care au nevoie. Personalul nostru poartă echipamente de protecție și se asigură să nu se contamineze. Această situație se putea întâmpla oriunde, iar noi ne străduim ca infecția să nu se transmită și la alte secții ale SJU”, a dat asigurări managerul spitalului județean.

La rândul său, președintele Consiliului Județean Harghita, instituție în administrarea căreia se află Spitalul Județean de Urgență, îi îndemnăm pe toți angajații unității medicale să lucreze în continuare în același ritm ca până acum și să își ia toate măsurile de precauție. „Eu sunt mândru că au trecut trei luni de zile și lupta crâncenă ca virusul să nu intre în Spital s-a bucurat de succes până acum. Am avut timp să ne pregătim, așadar eu cred că situația va fi foarte bine manageriată în continuare. Consiliul Județean va susține toate demersurile și eforturile ca SJU să-și desfășoare în continuare activitatea și, la fel cum s-a realizat și spitalul modular, căutăm soluții și suntem alături de conducerea spitalului ca activitatea să nu se oprească în niciun fel. Dacă reușim acum să stopăm (răspândirea SARS-CoV-2 – n.a.), va fi bine în continuare”, a concluzionat președintele Consiliului Județean Harghita, Borboly Csaba.

El a mulțumit, de asemenea, personalului auxiliar care lucrează în această perioadă pe secții și în spitalul județean.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.