Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Două proiecte importante pentru regiune, lansate la Miercurea-Ciuc în prezenţa ministrului Tánczos Barna | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Două proiecte importante pentru regiune, lansate la Miercurea-Ciuc în prezenţa ministrului Tánczos Barna
Două proiecte importante pentru regiune, lansate la Miercurea-Ciuc în prezenţa ministrului Tánczos Barna

Două proiecte importante pentru regiune, lansate la Miercurea-Ciuc în prezenţa ministrului Tánczos Barna

La Miercurea-Ciuc a avut loc, ieri, o conferinţă de lansare a două proiecte importante în ceea ce priveşte provocările reprezentate de schimbările climatice şi degradarea mediului, la eveniment fiind prezent şi ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Tánczos Barna. Acesta a afirmat că sunt două proiecte extrem de importante pentru regiune, respectiv „Elaborarea planului de atenuare şi prevenire a schimbărilor climatice în municipiul Miercurea-Ciuc” şi „Restaurarea zonelor umede şi turbăriilor din Regiunea Centru”, care sunt finanţate din RoMediu, programul finanţat prin Fondul Norvegian şi care este derulat de Ministerul Mediului.

Tánczos Barna a precizat că ambele proiecte sunt derulate în colaborare cu Institutul de Cercetare-Dezvoltare pentru Cinegetică şi Resurse Montane Miercurea-Ciuc, un institut extrem de important, care creşte an de an, atât în privinţa proiectelor derulate, cât şi în privinţa specialiştilor care lucrează acolo. Sunt primele două proiecte lansate din totalul de zece proiecte contractate din acest program, în valoare de peste 19 milioane de euro.

„Ministerul are în derulare nu doar acest program finanţat prin fondurile norvegiene în privinţa adaptărilor la schimbările climatice, pentru că este o luptă pe termen mediu şi lung împotriva acestui fenomen. Ministerul Mediului derulează atât din fondurile publice româneşti, cât şi din fondurile europene mai multe programe pentru reducerea emisiilor de carbon. Principalele programe sunt derulate prin Agenţia pentru Fondul de Mediu. Acolo avem clasicele programe, Rabla Clasic, Rabla Plus, prin care scoatem din circulaţie maşinile vechi. Avem programele care ajută la creşterea rezilienţei în ceea ce priveşte schimbările climatice, atât pentru natură, cât şi pentru zona locativă, pentru că izolarea locuinţelor şi a clădirilor aflate pe domeniul public contribuie semnificativ la reducerea schimbărilor climatice”, a menţionat ministrul.

Prezent la eveniment, secretarul de stat în Ministerul Mediului, Szép Robert-Eugen, a arătat că deşi cele două proiecte par a fi distincte la prima vedere, realitatea este că acestea au fost gândite cumulat. Acesta a menţionat că autoritatea publică locală a venit cu o strategie care să rezolve problema urbei, dar se merge mai departe şi se încearcă găsirea de soluţii, în condiţiile în care nu sunt suficiente măsurile luate în cadrul localităţii, ci trebuie extrapolate şi integrate, iar din acest motiv cele două proiecte au fost lansate împreună şi „vor merge cumva pas la pas”.

Primarul municipiului Miercurea-Ciuc, Korodi Attila, a declarat că cele două proiecte vor avea impact atât pentru oraş cât şi pentru regiune. „Pentru oraşul nostru efectiv foarte multe elemente au fost făcute practic până acum pe partea de adaptare la climă sau de ameliorare a efectelor schimbărilor climatice. Dar, am dorit să avem o abordare strategică şi aceasta necesita un proiect. Aşa am depus un proiect pe fonduri norvegiene, care a fost coordonat de ministerul Mediului şi a fost selectat, din fericire, cel al municipiul nostru alături de alte câteva proiecte la nivel naţional. Prin proiectul acesta dorim ca la sfârşit să avem o strategie de adaptare bine conturată, care ne dă pentru următorii ani de zile o listă de investiţii prioritare care vor aduce mai aproape problematica schimbărilor climatice, dar şi a soluţiilor pe care trebuie să le abordăm la nivel de municipiu, ca să putem să prevenim anumite momente critice sau anumite probleme”, a mai spus primarul municipiului Miercurea-Ciuc. (Emil Groza)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.