Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Două decenii de pastoraţie şi de patriotism dinamic | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Religie » Două decenii de pastoraţie şi de patriotism dinamic
Două decenii de pastoraţie şi de patriotism dinamic

Două decenii de pastoraţie şi de patriotism dinamic

Titlul de mai sus nu-i aparţine autorului acestor rânduri, ci Preafericitului Patriarh Daniel, care şi-a intitulat astfel Mesajul trimis Vlădicăi Ioan, pentru că duminică, la Miercurea-Ciuc, în prezenţa a numeroşi credincioşi, Arhiepiscopul Ioan Selejan a săvârşit, în fruntea unui sobor de preoţi, Liturghia arhierească prin care s-a marcat împlinirea a 20 de ani de la înfiinţarea Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei. La intrarea în biserică, Înalt Preasfinţitul Ioan a fost întâmpinat de tineri îmbrăcaţi în straie naţionale care purtau drapele tricolore. În timpul slujbei bisericeşti, ÎPS Ioan i-a pomenit pe înalţii ierarhi trecuţi la Domnul care au fost prezenţi în Catedrala Episcopală la evenimentul de acum două decenii: Partenie al III-lea, Patriarhul Alexandriei şi al întregii Africi, Teoctist, Patriarhul României, Antonie, Mitropolitul Ardealului şi Nestor, Mitropolitul Olteniei.

În contextul Evangheliei de duminică, ÎPS Ioan Selejan a spus în cuvântul de învăţătură: „Vă îndemn să nu urâţi, nu dezbinaţi, chiar dacă sunteţi liberi a face lucrul acesta, ci iubiţi, mângâiaţi, cercetaţi pe cei care sunt pe lângă frăţiile voastre în necazuri şi nevoi. (…) Mă întorc la cele petrecute aici în urmă cu 20 de ani şi mă bucur că mulţi dintre cei ce atunci au fost aici sunt şi astăzi în viaţă. Dumnezeu să vă binecuvânteze vieţile frăţiilor voastre şi să aveţi mereu aripile sufletului deschise larg spre a vă înălţa până la poarta Raiului, poarta bucuriei lui Dumnezeu. Sunt printre noi oameni care trimişi de Dumnezeu, întăriţi de Dumnezeu, au spus bine este a se institui aici o Episcopie pentru preoţii şi credincioşii români din acest frământat spaţiu românesc. Binecuvântat să fie Dumnezeu că cei care şi-au pus nădejdea în noi, întâi bunul Dumnezeu şi apoi oamenii am putut ţine până astăzi crucea pe această catedrală şi am pus atâtea cruci cu preoţii şi credincioşii pe bisericile şi mănăstirile din Episcopia noastră. Acesta este stindardul Bisericii, Sfânta Cruce – şi atâta timp cât pe aceste meleaguri va mai fi Sfântă Cruce pe sfintele noastre biserici româneşti, va însemna că încă în acest pământ binecuvântat de aici din munţi bate o inimă de creştin ortodox român care se roagă lui Dumnezeu în graiul nostru dulce românesc”.

Cu prilejul acestei aniversări a fost instituit primul ordin al Episcopiei Ortodoxe a Covasnei şi Harghitei, intitulat „Crucea Munţilor”, care a fost conferit mai multor reprezentanţi ai vieţii publice din cele două judeţe şi unor personalităţi care au sprijinit Episcopia Ortodoxă a Covasnei şi Harghitei în cei 20 de ani de la înfiinţare. Printre cei distinşi cu ordinul „Crucea Munţilor” s-au prenumărat miniştrii Mircea Duşa şi Titus Corlăţean, Valer Dorneanu, judecător la Curtea Constituţională, senatorul Ecaterina Andronescu, fostul ministru Nicolae Noica, prefectul Covasnei, Marius Popică şi subprefectul Harghitei, Adrian Jean Andrei, fostul deputat Petre Străchinaru şi fostul prefect de Covasna, Codrin Munteanu. A fost distins, de asemenea, prefectul Harghitei de acum 20 de ani, Doru Voşloban. Tot cu această ocazie s-a bătut o cruce aniversară care a fost oferită celor patru protopopi din eparhie: Grigorie Vizoli, Florin Tohănean, Dumitru Apostol şi Ioan Bercu.

Înmânându-i Arhiepiscopului Ioan un imens coş de flori în culorile drapelului României, ministrul Apărării Naţionale, Mircea Duşa, a spus: „Acum 20 ani, o mână de români, de intelectuali, de foşti primari, de români adevăraţi, băteau la porţile Patriarhiei şi Guvernului pentru a li se îndeplini o dorinţă – înfiinţarea Episcopiei de Covasna şi Harghita. Şi această dorinţă s-a împlinit şi a fost mare bucurie”.

Rememorând momentele hirotonirii de la Mănăstirea Sf. Ilie din Topliţa, Mircea Duşa a afirmat că în aceşti 20 ani ierarhul zonei a reclădit şi a reînfiinţat în toate localităţile din cele două judeţe parohii, a construit biserici, a reclădit bisericile care au fost distruse acum 40-45 ani. „Episcopul nostru a fost şi un mare ctitor în ceea ce priveşte afirmarea şi repunerea în drepturi a Bisericii Ortodoxe în cele două judeţe. Episcopul nostru este un om de mare valoare, de echilibru, de fiecare dată ne-a îndemnat la pace şi bună înţelegere cu concetăţenii noştri din cele două judeţe. De aceea a construit şi biserici care aparţin altor culte, ne-a sfătuit să-i sprijinim pe concetăţenii noştri să construiască biserica Millenium”.

La rândul său, ministrul de Externe, Titus Corlăţean, a declarat: „În primul rând, cuvintele sunt prea sărace ca să putem spune celor care astăzi nu au fost aici, la Miercurea-Ciuc, ceea ce s-a întâmplat, de fapt. Şi pentru noi, românii, indiferent de colţul în care trăim, în ţara noastră sau în afara ţării, cred că ar fi foarte bine să ne gândim să punem o bucăţică de suflet românesc aici, în Harghita şi Covasna, pentru Biserica Ortodoxă Română şi pentru românii care trăiesc în continuare şi nu traversează întotdeauna momente simple. (…) Este nevoie să sprijinim şi identitatea românească mai bine şi cu mai multă forţă şi înţelepciune. Este bine să încurajăm, în acelaşi timp, aşa cum Înalt Preasfinţitul a ştiut să o facă în toţi aceştia ani, să încurajeze buna înţelegere, convieţuirea şi respectul reciproc. Pentru că românii de aici, din Harghita şi Covasna, şi ei au drepturi şi ei trebuie respectaţi şi ei fac parte din Ţara noastră Mamă, România, care trebuie să rămână, în continuare unitară, trebuie să rămână stabilă, cu pace şi înţelegere. Ori lucrurile astea le putem face şi cei mai înalţi în societate şi fiecare dintre noi, indiferent că trăim în Muntenia, în Moldova sau în alte părţi ale Ardealului, când ne facem drumurile, să trecem şi prin Harghita şi Covasna. Este şi un semnal de sprijin şi de întărire pentru românii de aici”.

Consemnare de M. GROZA
„Aniversăm împlinirea a 20 de ani de rodnică slujire arhierească a ÎPS Arhiepiscop Ioan, ca arhipăstor al Episcopiei Covasnei şi Harghitei, care la rândul ei împlineşte 20 de ani de existenţă. Cele două decenii de slujire arhierească cu neobosită şi intensă lucrare misionară pun în lumină taina rodirii spirituale din tânăra şi binecuvântata Episcopie a Covasnei şi Harghitei, într-o zonă a României în care românii sunt minoritari”.
(Din Mesajul Preafericitului Daniel, Patriarhul României)
„Înalt Prea Sfinţia Sa Arhiepiscopul Ioan Selejan înţelege să ducă mai departe menirea unor iluştri înaintaşi ierarhi prin trăire duhovnicească, dar în egală măsură de cărturar şi om al cetăţii. Din prima zi a înscăunării sale a pornit, ţinând în mâna dreaptă crucea credinţei, o adevărată cruciadă paşnică de reîncreştinare în cele două judeţe. A reaprins flacăra credinţei strămoşeşti şi a adus în lăcaşurile credinţei pe toţi cei care aveau inima frântă şi lacrimi nesecate pe obraji, cei care fără voia lor s-au aflat risipiţi, s-au aflat fără speranţă, se aflau părăsiţi de autorităţile statului român”.
(Din Mesajul Forumului Civic al Românilor din Covasna, Harghita şi Mureş citit de preşedintele acestuia, prof. univ. dr. Ioan Sabău Pop)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.