Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dosarul deschis în cazul celor doi muncitori din Sri Lanka angajaţi la o brutărie din Ditrău, clasat | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Dosarul deschis în cazul celor doi muncitori din Sri Lanka angajaţi la o brutărie din Ditrău, clasat
Dosarul deschis în cazul celor doi muncitori din Sri Lanka angajaţi la o brutărie din Ditrău, clasat

Dosarul deschis în cazul celor doi muncitori din Sri Lanka angajaţi la o brutărie din Ditrău, clasat

Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş a clasat cauza deschisă în cazul angajării a doi muncitori din Sri Lanka la o brutărie locală din Ditrău, fapt ce a nemulţumit, la începutul anului trecut, o parte a localnicilor, care au cerut excluderea lor din comunitate.

„Nu este nimeni vinovat pentru incidentele rasiste şi xenofobe petrecute în ianuarie anul trecut la Ditrău în cazul celor doi muncitori din Sri Lanka angajaţi la o brutărie locală. Asta spune Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Târgu Mureş care a clasat dosarul penal deschis la sesizarea Asociaţiei Civice pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, şi la sesizarea patronului brutăriei, Köllő Csaba. (…) Procurorul de caz a clasat cauza cu privire la toţi cei acuzaţi şi cu privire la toate capetele de acuzare. Practic, incidentele rasiste şi xenofobe care au şocat o ţară întreagă nu au avut loc, potrivit Parchetului”, a scris pe blogul său parlamentarul Dan Tanasă.

Reamintim că la începutul anului trecut, profund nemulţumiţi de angajarea celor doi muncitori din Sri-Lanka la brutăria din comună, o parte a localnicilor au cerut excluderea lor. Atunci, în jur de 200 de persoane s-au adunat în curtea bisericii din localitate, după care, împreună cu preotul, au pornit către primărie, încercând să dezbată problema cu autorităţile, la şedinţa consiliului local, aflată în desfăşurare, însă fără succes.

Cei doi sri-lankezi, Piumal în vârstă de 22 ani şi Amahinda de 49 de ani, unul catolic, celălalt budist, au fost angajaţi cu contract de muncă pentru o perioadă de doi ani, prin intermediul unei firme de recrutare.

La început, cei doi muncitori străini au fost cazaţi, în chirie, într-un apartament din localitate. Dar proprietarii locuinţei au fost ameninţaţi de o parte dintre localnicii revoltaţi de prezenţa străinilor în comuna lor; aşa că le-au spus patronilor că nu vor să aibă probleme.

Ulterior primei adunări, aproximativ 300 de persoane s-au strâns la Casa de Cultură din Ditrău, pentru a discuta nemulţumirile legate de venirea în localitate a celor doi muncitori sri-lankezi. Peste 20 de persoane s-au înscris la cuvânt, unii solicitând să vorbească de mai multe ori, iar majoritatea luărilor de poziţie, timp de mai bine de două ore, au făcut referire la faptul că patronul brutăriei nu le oferă muncitorilor salarii decente şi că atitudinea lui faţă de angajaţi lasă de dorit.

De asemenea, în cadrul acestei întâlniri oamenii i-au luat apărarea preotului Bíró Károly, despre care Arhidieceza Romano-Catolică de Alba Iulia a spus că s-a implicat într-un conflict care îi depăşeşte competenţele, susţinând că ei l-au rugat să-i reprezinte şi că acesta nu are nici o vină.

După prima adunare a localnicilor, IPJ Harghita a deschis un dosar penal in rem pentru incitare la ură sau discriminare.

O anchetă în acest caz a efectuat şi Avocatul Poporului. „În localitatea Ditrău există un conflict local mai vechi de natură economică între societatea comercială AGM Eco Corporate SRL, pe de o parte, şi câţiva foşti angajaţi ai acesteia, pe de altă parte. Apariţia celor doi cetăţeni sri-lankezi a acutizat acest conflict şi a condus la manifestări excesive şi intolerante din partea mai multor cetăţeni. Un rol însemnat l-au jucat şi lipsa de informaţie, dar şi temerile nefondate ale localnicilor referitoare la statutul cetăţenilor străini angajaţi în cadrul agentului economic. Nu în ultimul rând, reţinem conduita neadecvată a preotului capelan din comunitate care, de asemenea, a contribuit la aprofundarea conflictului. Trebuie menţionat că situaţia de mai sus a fost posibilă şi în contextul unor informaţii eronate şi nefundamentate venite din surse mass-media.

Avocatul Poporului precizează că mare parte din conflict s-a derulat prin intermediul unei cunoscute reţele de socializare, fapt ce a condus la propagarea acestuia în mediul online. Astfel, a fost observat faptul că vehemenţa manifestărilor neadecvate a dobândit amplitudine în spaţiul virtual”, a arătat, printre altele, Avocatul Poporului.

Anterior, Renate Webber, Avocatul Poporului, a declarat la Rfi că „este trist şi revoltător” ce s-a întâmplat la Ditrău. Renate Weber nu-şi explica „de unde până unde” această dorinţă „extrem de agresiv exprimată de respingere” a unor persoane din altă ţară, care au venit să muncească aici, aşa cum şi românii muncesc în altă parte. „Îmi este greu de înţeles, dar probabil că toată retorica păguboasă purtată de-a lungul anilor în legătură cu ceea ce înseamnă şi fenomenul migraţiei şi fenomenul refugiaţilor şi spun o retorică păguboasă, pentru că din păcate au fost portretizaţi cei care sunt străini ca fiind potenţiali inamici”, a mai spus atunci Weber.

Incidentul de la Ditrău a stârnit şi reacţii ale unor persoane publice.

Fostul preşedinte Traian Băsescu considera că în spatele a ceea ce s-a întâmplat cu sri-lankezii de la Ditrău se ascund probleme mult mai adânci. El a spus că de vină e intoleranţa: „Tipul acesta de politică ne arată intoleranţa, iar UDMR, de când a venit Kelemen Hunor, asta seamănă: intoleranţă. El, şi mai e o grupare consistentă acolo. Eu cred că statul român va trebui să acţioneze într-un fel sau altul, să tempereze acest şovinism. Dacă nu eşti maghiar în Har-Cov, nu eşti om, aproape”.

Preşedintele Academiei Române, Ioan-Aurel Pop, a susţinut atunci că „întâmplarea este, mă tem, cu rădăcini mult mai profunde şi conduce spre o anumită atmosferă de intoleranţă, de neacceptare a celuilalt, a aproapelui, de excludere şi de xenofobie. Aici, în cazul în speţă, este vorba şi de rasism”.

Într-un articol de opinie publicat în Transindex.ro, fostul lider UDMR Markó Béla a criticat dur atitudinea Ungariei şi lipsa de reacţie a liderilor UDMR în cazul celor doi cetăţeni din Sri Lanka. „Sunt sigur că dacă poziţiile UDMR şi ale bisericii romano-catolice ar fi apărut ceva mai repede, nu trebuia să asistăm la inconfundabila satisfacţie prin care să ni se dea lecţii de toleranţă la televiziunile de ştiri româneşti. Permiteţi-mi să adaug: de această dată, din păcate, justificat. Deoarece tocmai am picat testul. Formulez la plural, persoana întâi, pentru că este adevărat că, majoritatea dintre noi nu suntem de acord cu astfel de campanii de ură, dar totuşi suntem cu toţii responsabili. Suntem responsabili atunci când în Ardeal nu este nicăieri în zare un imigrant rătăcit, dar permitem ca opinia publică să fie timorată zi şi noapte cu acest subiect din Ungaria, şi nu încercăm să convingem propria noastră comunitate că totul este doar un SF politic. (…) Suntem responsabili, pentru că cerem toleranţă pentru noi, dar îngăduim intoleranţa comunităţii noastre (…)”. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.