Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Doru Stănculescu şi Emeric Imre, la Folk Fain | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Doru Stănculescu şi Emeric Imre, la Folk Fain
Doru Stănculescu şi Emeric Imre, la Folk Fain

Doru Stănculescu şi Emeric Imre, la Folk Fain

Festivalul din Topliţa va avea loc la sfârşitul acestei săptămâni

Născut din nevoia de sporire a activităţilor destinate promovării tinerilor cu aptitudini şi talente în domeniul muzicii folk, festivalul FOLK FAIN a ajuns deja la a patra ediţie.

Timp de două zile, iubitorii folkului vor avea ocazia să-i vadă în concert pe unii dintre cei mai cunoscuţi muzicieni ai genului, dar şi tineri talentaţi.

În acest an festivalul va avea loc în perioada 24-25 august, în staţiunea Banffy, iar organizatorii – Asociaţia A Fi Altfel Călimănel – vă propune o întâlnire cu câţiva muzicieni foarte îndrăgiţi din folkul românesc.

În prima seară, sâmbătă, scena le va aparţine Sidoniei Prodan, Danei Florian şi trupei Codru Des. Programul va fi completat de Eugen Avram şi Doru Stănculescu.

Duminică, pe scena festivalului vor urca Dan Vasilescu, Daniel Făt, Cristi Luca, trupa Arhaic şi Emeric Imre.

Intrarea la concerte este liberă.

∗∗∗

Sidonia Prodan, vocea topliţeană, va urca şi în acest an pe scena festivalului. Despre ea, Horia Brenciu, în cadrul emisiunii X Factor, spunea că este „casnica cu cea mai frumoasă voce”.

Dana Florian este solistă vocală, instrumentistă, compozitoare, poetă şi cantautoare. Abordează cu precădere genurile muzicale folk, jazz şi pop. Debutul l-a avut la Festivalul „Om Bun”. Căutătoare de comori pentru suflet, Dana Florian cântă despre firescul cotidian, de la trăirile cele mai profunde până la lucrurile nostime, de la jocul serios al umorului, la adevărul frumosului şi da, chiar şi mai ales la adevărul minciunii, cu alte cuvinte, atitudine folk, chiar şi atunci când nu cântă… „folk”. În 2015, la Festivalul Castanilor de la Ploieşti, cântecul-mărturisire „Dacă astăzi ar fi” a primit premiul Gabi Dobre. În 2016, cântecul „Meşterul Ana”, pe versurile poetului Ciprian Chirvasiu, a fost răsplătit cu premiul „Cea mai frumoasă poezie cântată” la Festivalul „Chitara Dunării” şi cu premiul special al sponsorului la Festivalul Castanilor. În mai 2016 a înfăptuit „Poveste cu tata”, primul single înzestrat cu un videoclip – un cântec-manifest despre relaţia dintre generaţii.

Codru Des înseamnă Codruţ Ţăra şi Dumitru Moldovan, un duo care a luat fiinţă cu mulţi ani în urmă, când, adolescenţi fiind, deseori în serile de vară în compania prietenilor cântau hiturile perioadei respective. După ani, s-au regăsit ca parte din grupul rock Orion, format în Topliţa.

Destinul a despărţit formaţia, fiecare urmându-şi viaţa, însă după o perioadă de timp Codruţ şi Demy s-au reîntâlnit în Târgu Mureş. Dragostea pentru muzică şi poezie a făcut să fie posibilă această asociere sub numele de CODRU DES, abordând piese din muzica folk, blues şi country din repertoriul marilor nume reprezentative ale acestor genuri, precum şi piese proprii.

Născut la Bucureşti, în 1963, Eugen Avram a absolvit Şcoala de Muzică, secţia clarinet-pian. În muzică, el debutează prin înfiinţarea propriului grup – Căutătorii – pentru ca în studenţie să înfiinţeze o formaţie de muzică rock (Albedo), un grup de folk (Exton), dar şi unul de satiră şi umor. A fost distins cu premii la Festivalul Artei şi Creaţiei Studenţeşti, Primăvara baladelor, Armonii de Primăvară, Om bun şi la Festivalului Naţional al Cântecului de Dragoste.

În 2004 editează albumul Regăsire, sub propria egidă, probabil primul album conceput şi realizat exclusiv de un singur om (text şi muzica, aranjament, toate instrumentele, toate vocile, design CD şi coperta, producţie şi editare).

Doru Stănculescu (născut în 1950, la Bucureşti) este compozitor, interpret şi instrumentist, încadrat în zona de muzică folk, fiind prima apariţie la TVR a unui artist cu voce şi o chitară, în anul 1968, cu melodia „Ion Crâşmaru”, pe versurile lui Octavian Goga.

A realizat muzica pentru filmul Porţile albastre ale oraşului (1974, regia Mircea Mureşan). Primul material discografic al artistului este un disc single editat în anul 1979, de casa de discuri Electrecord. Se remarcă apoi albumele retrospective De-alaltăieri până ieri, produse şi înregistrate de Valeriu Sterian (vol. I) şi Dan Andrei Aldea (vol. II), care spunea că s-a dedicat proiectului deoarece Doru Stănculescu „este cel mai bun compozitor pe care-l cunosc”.

A apărut la Televiziunea Română cu melodii ca „Şambala”, „Ion Vodă Cumplitul”, „Ai, hai…”, „Ecou de romanţă”, „Fără petale”.

De profesie arhitect, fratele cântăreţei Mihaela Mihai, este membru fondator al Cenaclului Flacăra, unde a participat până la desfiinţarea acestuia.

„Eu nu am cântat folk. Am cântat muzica mea. De fapt, eu cred că la noi în ţară nu a existat folk. Folk era ceea ce cânta Bob Dylan. La noi a fost omul cu chitara, om care a simţit nevoia să se exprime. Se poate spune că folkul de la noi era o derivată cultă a muzicii de ştrand”, afirmă Doru Stănculescu.

Dan Vasilescu, interpret şi compozitor, este membru fondator al formaţiei Acum. Dan Vasilescu readuce cu fiecare eveniment atmosfera din Vama Veche, atât prin cântecele din repertoriul folkului românesc, cât şi prin creaţii muzicale proprii presărate cu interpretări personale inspirate din folclorul românesc tradiţional.

Daniel Făt este cunoscut ca actorul cu chitara. Un emblematic fain, artist original, cu gândire subversivă şi rădăcini maramureşene, a fost invitat special la toate ediţiile festivalului. El este omul divertismentului interactiv şi al improvizaţiilor folk-up.

În anul 1983, Cristi Luca a obţinut atestat de artist liber profesionist. În 1985 a cântat în formaţia lui Valeriu Sterian, Compania de sunet, alături de care a înregistrat în anul 1986-1987 discul „Nimic fără oameni”, interpretând la chitară solo şi vocea a doua. În vara anului 1990, a intrat în formaţia Metrock până în anul 1991, când a fost cooptat de Voltaj, în care a activat timp de 6 ani. Din 2007 a înfiinţat propria formaţie Luca Z’band, interpretând aproape toate melodiile lui Valeriu Sterian cu vocea şi chitara sa!

Trupa Arhaic se doreşte a fi o „ceată de haiduci” din folkul românesc, care prin muzică să aducă spectatorului sensibilitatea, romantismul, dar şi trăirile românilor din vremurile apuse sau din zilele care vin. Nicolae Doboş – voce, blockflote, fluier irlandez, caval, duduk, Alex Antonescu – percuţie şi Grigore Ureche – chitară, va invită la toate concertele lor, indiferent unde vor fi acestea. Muzica lui Nicolae Doboş este o poezie cântată pe versurile „cronicarilor” Adrian Păunescu, Valeriu Armeanu, Lucian Blaga, Ion Mărgineanu, Lucian Avramescu, Gellu Dorian, Vasile Muste, Ştefan Doru Dăncuş şi încă mulţi alţii.

Chitarist, muzician, interpret şi compozitor, ce cântă poeţi într-un fel „Nebun de alb”, Emeric Imre este cel mai iubit folkist clujean prezent la Festivalul Folk Fain.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.