Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Doar unul din trei harghiteni plăteşte contribuţii la sănătate | Informația Harghitei - jurnal independent
sâmbătă , 20 aprilie 2024
Home » Sănătate » Doar unul din trei harghiteni plăteşte contribuţii la sănătate
Doar unul din trei harghiteni plăteşte contribuţii la sănătate

Doar unul din trei harghiteni plăteşte contribuţii la sănătate

În urmă cu ceva vreme, fostul preşedinte al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS), Laurenţiu Mihai, declara că România este ţara cu aproape cele mai mici contribuţii pentru sănătate din Uniunea Europeană, dar cetăţenii îşi doresc servicii de calitate comparabile cu cele din alte state care plătesc mult mai mult în această direcţie.

„Vorbim de sistemul de sănătate bazat pe asigurări sociale din România şi pe finanţarea absolut insuficientă – spunea Laurenţiu Mihai. Avem în România, conform legii, asigurări sociale de sănătate obligatorii. Dacă mă uit însă la faptul că sunt aproape 5 milioane de contribuitori pentru aproximativ 19 milioane de persoane, constat că obligaţia din lege a cam dispărut. Cred că e momentul să întrebăm ca societate dacă ne dorim asigurări sociale de sănătate în România, dacă ne dorim un sistem bazat pe taxare generală şi plată de la buget, cât suntem gata să plătim pentru servicii de sănătate şi cine să suporte acea plată”.

Pornind de la această declaraţie a lui Laurenţiu Mihai, preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, Duda Tihamér, a prezentat o statistică referitoare la judeţul Harghita, vorbind despre evoluţia cifrelor din ultimii patru ani.

Numărul asiguraţilor care nu plătesc contribuţii a crescut în patru ani cu aproape 30 de mii

Când ne referim la modul în care o persoană se raportează la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, se disting mai multe categorii: sunt persoane asigurate şi care plătesc aceste taxe; persoane care sunt asigurate, dar care sunt exceptate de la plată; persoane fără venit, dar care au optat să contribuie la CAS, devenind astfel asigurate; şi persoane neasigurate.

Referindu-se la persoanele care sunt asigurate, dar care nu plătesc contribuţii către CAS, Duda Tihamér arăta că numărul acestora a crescut în ultimii patru ani cu aproape 30.000. Astfel, dacă în 2014, în judeţul Harghita, erau 123.375 de persoane asigurate şi scutite de la plata contribuţiei, la sfârşitul anului trecut acest număr crescuse la 151.968.

Ceea ce trebuie menţionat, însă, este faptul că această creştere accentuată s-a datorat unei modificări legislative care i-a scutit pe pensionari, indiferent de nivelul pensiei, la plata asigurărilor de sănătate. Astfel, în 2014 şi 2015 erau în jur de 32, respectiv 31 de mii de pensionari cu pensii de până în 740 de lei care erau scutiţi de la plata către fondul asigurărilor sociale de sănătate. Ulterior, odată cu scoaterea pragului de 740 de lei, numărul pensionarilor care nu mai contribuie la CAS, în judeţul Harghita, s-a dublat, crescând la 65.635 (în 2017).

Tot în categoria persoanelor asigurate, dar care nu plătesc contribuţia, mai intră copiii care nu au împlinit vârsta şcolarizării (numărul acestora a scăzut de la aproape 65.000 în 2014, la sub 62.000 la sfârşitul anului 2017), elevii şi studenţii (se observă o creştere de la aproape 4.200, acum patru ani, la peste 5.500, în 2017).

Aici mai apar şi persoanele co-asigurate (la sfârşitul anului trecut, în judeţ erau puţin peste 10 mii de astfel de persoane). Calitatea de persoană co-asigurată, arăta Duda Tihamér, o poate deţine unul dintre soţi dacă nu realizează venituri sau părinţii. „De exemplu, dacă o persoană lucrează, iar tatăl nu realizează nici un venit, poate să fie co-asigurat, dar invers nu”, explica preşedintele CAS Harghita.

Lista persoanelor asigurate şi care nu plătesc contribuţiile către CAS este completată de persoanele instituţionalizate (de exemplu, cele care trăiesc în centrele Direcţiei pentru Protecţia Copilului), persoanele cu handicap (dar doar cele care nu realizează venituri), gravidele (la fel, cele fără venituri), persoanele înscrise în diferite programe naţionale (de exemplu, bolnavii de cancer sau hepatită), beneficiarii legilor speciale.

Puţin peste 100 de mii de persoane sunt plătitoare de CAS

Pe lângă cele aproape 152 de mii de persoane care sunt asigurate, dar care nu contribuie la bugetul asigurărilor sociale de sănătate, în judeţul Harghita mai sunt alte 97.018 persoane (cifră valabilă pentru sfârşitul anului 2017) care sunt asigurate şi care plătesc contribuţiile.

În această categorie, în ultimii patru ani, s-a observat o evoluţie contrară celei pentru persoanele scutite de la plata CAS. Astfel, dacă în 2014, la nivelul judeţului Harghita erau 132 de mii de persoane asigurate plătitoare de CAS, numărul acestora s-a redus la 97 de mii. Bineînţeles, principala cauză este scutirea de la plata contribuţiilor a tuturor pensionarilor, indiferent de nivelul pensiei încasate. Dar nu trebuie omise nici alte scăderi.

Astfel, dacă în urmă cu patru ani în judeţ figurau aproape 78 de mii de salariaţi care plăteau CAS, la sfârşitul anului trecut numărul acestora a ajuns la 76.544, înregistrându-se o scădere cu peste o mie de persoane. De asemenea, s-a redus şi numărul şomerilor aflaţi în plată şi care contribuiau la bugetul asigurărilor de sănătate (de la 2.930 la finele lui 2014, la 1.586 anul trecut), dar şi a beneficiarilor de ajutoare sociale (de la 6.613 în 2014, la 6.394 în 2016 şi 5.955 în 2017).

Dacă cifrei de mai sus de 97.018 – care sunt persoane asigurate şi care plătesc contribuţiile în fondul bugetului de asigurări sociale de sănătate – se mai adaugă şi celelalte 4.374 de persoane care nu au venituri, dar care contribuie la CAS, se obţine un total de 101.392 de harghiteni care, la sfârşitul anului trecut, plăteau contribuţiile de sănătate.

Peste 57 mii de persoane, neasigurate

Preşedintele CAS Harghita a mai arătat că la nivelul judeţului nostru mai figurează alte peste 57.000 de mii de persoane care, din diferite motive, nu sunt asigurate.

Majoritatea, spunea Duda Tihamér, sunt persoane care au plecat la muncă în străinătate, dar fără forme legale, situaţie în care ele mai figurează în evidenţele Casei ca şi cum ar avea domiciliul tot în Harghita. Dar sunt cazuri ale unor persoane de la sate care cultivă pământul şi-şi valorifică producţia neoficial. În aceste cazuri, aceste persoane figurează în evidenţele fiscale ca neavând venit, motiv pentru care nu au o bază de impozitare şi, implicit, la CAS apar ca persoane neasigurate.

Nu în ultimul rând, sunt şomerii care nu mai beneficiază de ajutorul social şi care nu contribuie la CAS.

Din păcate, şi în cazul persoanelor neasigurate se observă o creştere în ultimii patru ani, de la 50.737, la sfârşitul anului 2014, la 57.507 anul trecut.

O treime dintre harghiteni contribuie la CAS

Cifrele totale arată o situaţie care se încadrează, în linii mari, în cele arătate la început de către fostul preşedinte al CNAS. Astfel, dacă la nivelul ţării doar aproape un sfert din populaţie contribuie la CAS, în Harghita, procentul acestora este în jur de 33%. Mai concret, din 310.867 de persoane, la sfârşitul anului trecut, 253.360 erau asigurate, dar plăteau contribuţiile doar 101.392, restul fiind neasiguraţi sau scutiţi.

„Înseamnă că una din 3 persoane contribuie la fond. Mi se pare foarte puţin”, spunea Duda Tihamér.

„Ne dorim servicii de calitate, dar serviciile de calitate necesită bani, în primul rând – continua acesta. Dacă numărul celor care contribuie scade, de unde creşte fondul? Cresc salariile, dar trebuie lărgită şi baza. Aici trebuie să avem cel puţin două treimi din populaţie care plăteşte într-o formă sau alta”.

Şi chiar dacă numărul persoanelor plătitoare de CAS este în scădere, bugetul asigurărilor sociale a crescut în acest an cu peste 15%. Din ce surse? Cu siguranţă, una dintre acestea este şi majorarea contribuţiei, de la 80 de lei la 190 de lei.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.