Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Doar patru europarlamentari români au votat joi împotriva proiectului care încurajează separatismul pe criteriu etnic! | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » (Inter)Național » Doar patru europarlamentari români au votat joi împotriva proiectului care încurajează separatismul pe criteriu etnic!
Doar patru europarlamentari români au votat joi împotriva proiectului care încurajează separatismul pe criteriu etnic!

Doar patru europarlamentari români au votat joi împotriva proiectului care încurajează separatismul pe criteriu etnic!

„Proiectul separatist îmbrăcat în iniţiativa Minority SafePack a fost dezvoltat de UDMR şi organizaţiile aşa-zis secuieşti din Transilvania pentru ungurii din Bazinul Carpatic – fosta Ungarie Mare horthystă – şi are drept scop crearea unei legislaţii europene a minorităţilor care să ducă la autonomia teritorială pe criteriu etnic şi a drepturilor colective” – scria gazetarul Victor Roncea imediat după ce rezoluţia în favoarea proiectului maghiar a trecut, joi, prin Parlamentul European.

„Iniţiativa civică europeană privind drepturile minorităţilor este, de fapt, un instrument al politicii naţionalist-revizioniste a regimului Viktor Orbán, pentru a obţine noi privilegii pentru minoritatea maghiară din statele învecinate Ungariei, inclusiv autonomia de facto a Ţinutului Secuiesc. (…) Obiectivul Budapestei este de a obţine o pârghie de acţiune, mai exact de presiune şi şantaj, la nivel european. De aceea, Loránt Vincze a fost propulsat, acum câţiva ani, ca preşedinte al Uniunii Federale a Naţionalităţilor Europene şi angajat al Centrului de Studii Antall Jószef, organizaţie de lobby la Bruxelles, finanţată de Oficiul Prim-ministrului Ungariei. De altfel, Antall Jószef, primul şef de guvern maghiar după căderea comunismului, se declara, la acea vreme, premier pentru toţi cei 15 milioane de etnici maghiari de pe teritoriul fostei Ungarii Mari, nu numai pentru cei 10 milioane de cetăţeni unguri. Din poziţiile respective, Vincze a coordonat campania de strângere de semnături pentru iniţiativă”, afirmă ziaristul Radu Pop.

Fostul europarlamentar Norica Nicolai a scris pe contul său într-o reţea de socializare: „Am fost în PE şi m-am opus iniţiativelor care aduceau atingere intereselor ţării mele. Azi, Minority SafePack, iniţiativa UDMR care dă posibilitatea autonomiei pe criterii etnice, a fost votată şi de cei care reprezintă România. Respect pentru cei 4 europarlamentari români şi ruşine celor care au votat pentru. Îmi e ruşine pentru ei şi pentru cei care s-au abţinut. V-a lipsit curajul de a spune NU, stimaţi deputaţi, aşteptaţi ca viitorul guvern să o pună în practică. Înţeleg de ce Parlamentul de la Bucureşti nu a luat atitudine: pentru că nu v-a păsat decât de voi. Mă bucur că sunt departe de oameni care nu mai au nimic sfânt”, a conchis, extrem de dur, fostul europarlamentar.

După aflarea rezultatului votului, europarlamentarul PMP Eugen Tomac a declarat: „Voi încerca să folosesc un limbaj diplomatic, dar fără a ocoli terminologia. Sigur că, în limbajul european, putem îmbrăca foarte multe iniţiative care, aparent, au un scop nobil, dar această iniţiativă nu e nici pe departe una care să urmărească garantarea unor drepturi în ceea ce priveşte minorităţile. E o iniţiativă, respectând procedura privind iniţiativa cetăţenească, dar din cele un milion de semnături ale cetăţenilor europeni, peste 800.000 sunt ale etnicilor maghiari. Mai precis, aproape 600.000 sunt din Ungaria, peste 250.000 sunt din România. Restul semnăturilor sunt din diferite state ale Uniunii Europene”. Europarlamentarul a avertizat că iniţiativa maghiară deschide un precedent periculos: „Lucrurile sunt mult mai subtile. I se cere Comisiei să legifereze pe un domeniu unde nu are competenţă, iar dacă azi Comisia va fi reticentă, poate următoarea Comisie nu va fi la fel de reticentă. Iar acest precedent e extrem de periculos pentru că deschide o portiţă extrem de subtilă pentru separatism în Europa”.

Întrebat de ce, totuşi, unii europarlamentari români au votat „pentru”, Eugen Tomac a răspuns: Nu pot să-mi explic. Vă dau cuvântul meu de om că nu-mi pot explica cum un cetăţean român poate vota împotriva statului român.

Dintre europarlamentarii români, au votat „pentru” separatism: Loránt-György Vincze (UDMR), Iuliu Winkler (UDMR-PPE), Vlad-Marius Botoş (USR), Dacian Julien Cioloş (PLUS), Dragoş Pîslaru (PLUS), Nicolae Ştefănuţă (USR), Ramona Strugariu (PLUS), Dragoş Tudorache (PLUS-Renew), Corina Creţu (Pro România-Socialişti).

Au votat „împotrivă”: Cristian Terheş (PNŢCD-ECR), Traian Băsescu, Eugen Tomac (PMP-PPE), Marian-Jean Marinescu (PNL-PPE).

Abţineri: Carmen Gabriela Avram, Adrian Dragoş Benea, Maria Grapini, Iulian-Claudiu Manda, Victor Negrescu, Dan Nica, Rovana Plumb, Mihai Tudose (PSD-SD), Cristian Ghinea (USR-Plus-Renew), Vasile Blaga, Rareş Bogdan, Daniel Buda, Cristian Buşoi, Gheorghe Falcă, Mircea Hava, Ion Motreanu, Siegfried Mureşan, Vlad Nistor (PNL-PPE). Nu a votat: Tudor Ciuhodaru (PSD-SD).

Rezoluţia a fost votată cu 524 de voturi „pentru”, 67 „împotrivă” şi 103 abţineri, după cum se arată în procesul-verbal oficial al Legislativului european.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.