Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Doar 15 unităţi de învăţământ din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, ceea ce înseamnă 3% din total | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 23 aprilie 2024
Home » Învățământ » Doar 15 unităţi de învăţământ din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, ceea ce înseamnă 3% din total
Doar 15 unităţi de învăţământ din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, ceea ce înseamnă 3% din total

Doar 15 unităţi de învăţământ din judeţ nu au autorizaţie sanitară de funcţionare, ceea ce înseamnă 3% din total

Un procent de 97% din unităţile de învăţământ din judeţ au autorizaţie sanitară de funcţionare, iar aproximativ 90% dintre ele au și autorizaţii din punct de vedere al securităţii la incendiu.

Datele reies dintr-o analiză privind situaţia pregătirii pentru buna desfăşurare a noului an şcolar 2019-2020 în judeţ, prezentată de prefectul de Harghita, Jean Adrian Andrei, în cadrul ședinţei Colegiului Prefectural, ce a avut loc luni.

Prefectul judeţului a arătat că, în Harghita, sunt în total 420 de unităţi de învăţământ, din care 131 au personalitate juridică și 289 sunt unităţi arondate. În mediul urban sunt 66 de unităţi școlare cu personalitate juridică și 52 arondate. În mediul rural, 65 de unităţi de învăţământ au personalitate juridică și 237 sunt arondate acestora.

Jean Adrian Andrei a evidenţiat faptul că, raportat la nivelul ţării, situaţia din judeţ este foarte bună, deoarece procentul de autorizare sanitară este de 97%. „Ceea ce este lăudabil. Suntem printre puţinele judeţe care avem acest procent la autorizaţiile sanitare de funcţionare”, a punctat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Potrivit acestuia, în Harghita mai există un număr de 15 unităţi şcolare care nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare.

Pentru patru dintre acestea, primăriile au accesat proiecte care se derulează prin Programul Naţional de Dezvoltare Locală (PNDL) și în momentul de faţă lucrările la aceste unităţi de învăţământ se află în stadii avansate de execuţie. „Deci aici o să se reglementeze situaţia”.

Într-o unitate de învăţământ care nu deţine această autorizaţie, există programe finanţate prin Hotărârea de Guvern 363 din 2019.

Trei dintre unităţile școlare neautorizate urmează să depună documentaţia în vederea obţinerii acestui document.

În două unităţi de învăţământ nu există reţea de apă și canalizare. Este vorba de cele din comuna Plăieșii de Jos. Însă și în această localitate sunt aprobate două proiecte prin PNDL încă din anul 2018, dar „lucrurile se mișcă extrem de greu”.

Un caz aparte este în cazul unei unităţi de învăţământ care a executat lucrări de modernizare fără a consulta Direcţia de Sănătate Publică. Astfel, în prezent are două grupuri sanitare, în loc de patru – acesta fiind și motivul pentru care nu au obţinut autorizaţie sanitară de funcţionare.

Totodată, patru unităţi de învăţământ funcţionează în clădiri la care nu se pot face modificări de structură.

Prefectul judeţului a concluzionat că, practic, situaţia din cele 15 unităţi de învăţământ care nu deţin autorizaţii sanitare de funcţionare nu este atât de gravă „încât să putem spune că stăm foarte rău”.

Şi lucrările de igienizare în unităţile școlare se apropie de sfârșit. Potrivit sursei citate, lucrările sunt în plină desfășurare, până în prezent stadiul de igienizare este de 80%, iar până la începerea anului școlar se vor finaliza.

Un alt aspect la care a făcut referire prefectul a fost că, în urma discuţiilor cu primarii, a rezultat faptul că este asigurat combustibilul pentru unităţile de învăţământ care nu au încălzire în sistem centralizat.

„În ceea ce privește autorizarea corpurilor de clădiri din punct de vedere al securităţii la incendiu de către Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă Harghita, acestea au autorizaţie în mediul urban în proporţie de 91% și în mediul rural de aproape 89%”, a spus Jean Adrian Andrei.

Acesta a mai arătat că la nivel naţional a existat o preocupare deosebită a ministerelor de resort pentru ca noul an școlar să înceapă și să se desfășoare în condiţii bune.

Campanii de informare și prevenire în unităţile de învăţământ

În intervenţia sa, reprezentantul Guvernului în teritoriu le-a prezentat membrilor Colegiului Prefectural și dispoziţia Ministerului Afacerilor Interne referitoare la desfășurarea în sistem integrat a unor campanii de informare și prevenire în unităţile de învăţământ și în zonele adiacente începând cu data de 7 septembrie.

Astfel, începând cu 7 septembrie, timp de 2 săptămâni, structurile centrale și teritoriale specializate în domeniul prevenirii criminalităţii din cadrul Inspectoratului General al Poliţiei Române (IGPR), Agenţiei Naţionale Antidrog, Agenţiei Naţionale Împotriva Traficului de Persoane vor efectua activităţi de informare și prevenire în unităţile școlare din zonele de competenţă.

Anterior datei de 7 septembrie, responsabilii cu prevenirea de la nivelul structurilor teritoriale și centrale amintite vor avea întâlniri de lucru pentru stabilirea modului de acţiune în fiecare judeţ, identificarea unităţilor școlare care se pretează pentru desfășurarea unei astfel de campanii și stabilirea unui calendar al acţiunilor.

Publicul ţintă al acestei campanii este format de elevii cu vârste cuprinse între 6 și 16 ani, precum și părinţii acestora.

În perioada 7-9 septembrie vor fi desfășurate activităţi de informare și prevenire în locuri cu public numeros, iar începând cu data de 10 septembrie acţiunile se vor concentra în unităţile de învăţământ selectate. (Şt.P.)

 

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.