Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Dispozitive noi destinate recuperării | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Sănătate » Dispozitive noi destinate recuperării
Dispozitive noi destinate recuperării

Dispozitive noi destinate recuperării

Sănătate, că-i mai bună decât toate!

Înainte de a mă referi concret la ele, am să vă spun că, în baza noilor prevederi, a fost introdus un nou serviciu privind îngrijirile medicale/paleative la domiciliu şi acest serviciu poartă un nume: kinetoterapie individuală!

Sigur, dată fiind multitudinea de informaţii cuprinse în cele două pachete de servicii medicale, este aproape imposibil să mai amintim şi furnizorii acestor servicii, lucru pe care, de la caz la caz, îl puteţi afla dumneavoastră, asiguraţii din sistemul public de sănătate, întrebându-l pe medicul de familie.

Cu această subliniere trec la dispozitivele medicale care le-au înlocuit pe cele a căror utilizare nu mai este recomandată. Şi vorbesc aici despre proteza modulară cu manşon de silicon, care se acordă pentru amputaţie, ca urmare a complicaţiilor date de diabetul zaharat şi ca urmare a afecţiunilor neoplazice la nivelul membrului inferior, respectiv despre nebulizatorul cu compresor care se acordă copiilor cu mucoviscidoză, cu vârsta până în 18 ani.

Parcurg pe mai departe traseul şi ajung la punctul în care am decis să-mi schimb medicul de familie, lucru pe care aflu că îl pot face numai pe baza cardului de sănătate şi a cererii de înscriere prin transfer.

Dacă şi dumneavoastră doriţi acest lucru, dar din motive obiective nu aveţi un card de sănătate, atunci reţineţi că schimbarea se poate face numai pe baza cererii de transfer.

N-ar fi rău poate să vă mai spun aici că este interzisă reţinerea la nivelul furnizorului de servicii medicale, medicamente şi dispozitive medicale a cardului naţional de sănătate activat; că noul contract-cadru prevede sancţiunea de reziliere a contractelor, pe o perioadă de 5 ani, pentru furnizorii aflaţi în relaţie contractuală cu Casa, în situaţia în care între aceştia există contracte, convenţii, înţelegeri, în scopul obţinerii de foloase materiale şi/sau băneşti, de orice natură, cu excepţia situaţiilor prevăzute în actele normative şi a situaţiilor rezultate ca urmare a activităţilor specifice proprii de către furnizori.

De asemenea, se va recurge la aceeaşi măsură, dacă furnizorii nu respectă obligaţia de a încasa sume suplimentare pentru actele administrative necesare acordării serviciilor medicale pentru care este stabilită o reglementare.

Acestea fiind spuse, aşa în mare, desigur, în ideea de a vă trezi interesul cu privire la o serie de noutăţi apărute în sistemul de sănătate, mi s-a părut normal să încerc să aflu câte ceva şi despre bugetul comparativ 2014/2015, la diferite categorii de servicii medicale. Şi nu a fost deloc greu, pentru că ec. Duda Tihamér Attila, preşedintele-director general al CAS Harghita, m-a lămurit repede, după ce a precizat în prealabil că, în cazul anului 2015, vorbim deocamdată despre prevederi de buget, iar în cazul anului 2014, despre realizări.

Şi iată câteva dintre serviciile medicale privite şi analizate comparativ: medicamente cu şi fără contribuţie personală; dispozitive şi echipamente medicale; asistenţă medicală primară; asistenţă medicală pentru specialităţi clinice; asistenţă medicală stomatologică; asistenţă medicală pentru specialităţi paraclinice (…) şi îngrijiri la domiciliu.

Fără a-mi propune să reţin cifre absolute, vă ofer concluziile: acolo unde au existat creşteri nominale (asistenţă stomatologică, asistenţă medicală pentru specialităţi paraclinice ş.a.), arăta d-l Duda, se poate afirma că ele se datorează structurii de finanţare a categoriilor respective, în mod real existând diminuări faţă de 2014 cu circa 15-20%.

În alte situaţii, medicamente cu şi fără contribuţie personală, dispozitive şi echipamente medicale, servicii medicale în unităţi cu paturi etc., finanţarea este asigurată până la jumătatea lunii noiembrie a.c. Lucru pentru care nu trebuie să ne doară capul, mai ales că povestea aceasta se rostogoleşte de la an la an. În plus, susţine preşedintele Casei, la nivelul CNAS există o rezervă bugetară de 10 procente, ce va fi deblocată în ultimul trimestru al anului, în vederea finanţării categoriilor dovedite a fi deficitare.

ŞTEFANA DRĂGHICI

 

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.