Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Directorul Direcţiei Silvice Harghita: Agresiunile împotriva personalului silvic sunt curente peste tot | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Societate » Directorul Direcţiei Silvice Harghita: Agresiunile împotriva personalului silvic sunt curente peste tot
Directorul Direcţiei Silvice Harghita: Agresiunile împotriva personalului silvic sunt curente peste tot

Directorul Direcţiei Silvice Harghita: Agresiunile împotriva personalului silvic sunt curente peste tot

Prin modificarea legislaţiei, pădurarilor li se va conferi un statut special, asemănător cu cel al poliţiştilor

 Directorul Direcţiei Silvice (DS) Harghita, ing. Cătălin Mutică, a declarat că agresiunile împotriva personalului silvic sunt curente peste tot, însă nu toate sunt raportate. De asemenea, acesta a precizat că cele mai multe agresiuni sunt verbale. „Sunt presiuni nu numai directe, ci şi indirecte”. Iar în anumite zone, în care presiunea asupra pădurii este foarte mare, sunt şi agresiuni fizice grave. „La alte direcţii silvice au fost cazuri de agresiuni care au dus chiar şi la decesul pădurarului”, a spus ing. Cătălin Mutică.

Afirmaţiile au fost făcute în contextul în care ministrul Apelor şi Pădurilor, Ioan Deneş, a anunţat recent că legislaţia privind personalul silvic va fi modificată în sensul că se va acorda un statut special pădurarilor, astfel încât agresiunile asupra acestora să fie interpretate ca în cazul infracţiunilor de ultraj comise asupra poliţiştilor.

„Prin acest Statut (al personalului silvic – n.r.) se prevede ca silvicultorii, pădurarii, ca să spunem în terminologia publică de percepţie, să nu mai fie puşi în situaţia în care a fost pus, de exemplu, pădurarul pe care eu l-am vizitat, împreună cu directorul general (al Romsilva – n.r.) anul trecut, la Iaşi, care a fost bătut crunt de o mafie a lemnului, în contextul în care acest pădurar, conform legii, a preluat în pază acele suprafeţe de păduri sub 30 ha (…) şi, sigur, paza este plătită de către stat. Şi, ca să nu mai fie puşi în această situaţie, acest Statut va prevedea că silvicultorii, pădurarii vor avea un statut special şi, în momentul în care vor avea astfel de acţiuni împotriva lor, interpretarea va fi ceva în genul unor astfel de acţiuni împotriva poliţiştilor, ca să fim foarte clari şi să spunem care va fi unul dintre punctele pe care le vizăm prin modificarea acestui Statut al personalului silvic”, a declarat ministrul Apelor şi Pădurilor, citat de Agerpres.

Astfel, ing. Cătălin Mutică a spus că Statutul personalului silvic este un cadru legislativ care conferă silvicultorilor şi drepturi, dar şi obligaţii. Iar acest statut nu a mai fost modificat de mult timp, în condiţiile în care întreaga societate se schimbă, deci şi domeniul silvic.

Directorul direcţiei silvice a susţinut că modificări importante vor fi pentru personalul silvic de teren, pădurarii, prin care li se va conferi o stabilitate şi o protecţie mult mai mare faţă de ceea ce asigură actualul statut.

„Pădurarul este o persoană care, la munte, trebuie să gestioneze şi să păzească 1.300 de hectare de pădure. El trebuie să parcurgă de câteva ori pe săptămână această suprafaţă. Iar de două ori pe an, primăvara şi toamna, o comisie merge în control şi numără toate cioatele nemarcate.

Pe de altă parte, e o muncă foarte riscantă, fiindcă de unul singur te poţi întâlni cu diferite persoane care sunt certate cu legea. (…) Pedepse mult mai aspre pentru persoanele care agresează personalul silvic de teren ar fi benefice. Personalul silvic s-ar simţi mai protejat decât este acum”, a declarat ing. Mutică.

De altfel, a mai spus directorul DS Harghita, în ultima perioadă, Ministerul Apelor şi Pădurilor a adus modificări unor prevederi legislative în domeniul silviculturii foarte importante. „S-au modificat în ultima perioadă înspre bine, spunem noi, şi s-au corectat multe dintre neclarităţi în legătură cu licitarea masei lemnoase şi cu punerea pe piaţă a lemnului de foc pentru populaţie. În ultima hotărâre de Guvern, în legătură cu vânzarea materialului lemnos, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva este obligată să pună pe piaţă un milion metri cubi lemn de foc pentru populaţie. Astfel că se creează premisele asigurării lemnului de foc la nivelul cererii din România”, a mai punctat ing. Cătălin Mutică.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.