Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură: „Se fac eforturi pentru stăpânirea atacului de mană, pericolul este mare; trebuie folosite substanţe sistemice” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Directorul Direcţiei pentru Agricultură: „Se fac eforturi pentru stăpânirea atacului de mană, pericolul este mare; trebuie folosite substanţe sistemice”
Directorul Direcţiei pentru Agricultură: „Se fac eforturi pentru stăpânirea atacului de mană, pericolul este mare; trebuie folosite substanţe sistemice”

Directorul Direcţiei pentru Agricultură: „Se fac eforturi pentru stăpânirea atacului de mană, pericolul este mare; trebuie folosite substanţe sistemice”

Producătorii de cartofi din Harghita fac eforturi considerabile să stăpânească atacul de mană, în condiţiile ploilor abundente zilnice. Potrivit directorului Direcţiei pentru Agricultură Harghita, ing. Török Jenő, nu există o statistică a suprafeţelor afectate de mană, dar se ştie că „pericolul e mare”, o avertizare în acest sens fiind emisă încă din data de 6 iunie.

„În acest moment se fac eforturi pentru stăpânirea atacului de mană. Pericolul este mare, pentru că şi anul trecut a fost an de mană şi, chiar dacă materialul de plantat a fost sortat, poate să fi intrat întâmplător şi atunci deja am avut o pornire timpurie, deci o infecţie primară, în termeni de specialitate. Adică au fost tuberculi afectaţi şi de acolo porneşte, plus condiţiile meteo: zilnic dimineaţă ceaţă, după aceea căldură, apoi ploaie şi aproape toată ziua şi toată noaptea frunzele plantelor sunt umede. Să nu mai vorbim când în intervalul dintre rânduri stagnează apa”, a explicat ing. Török.

Directorul Direcţiei pentru Agricultură le recomandă fermierilor să facă tratamentele corespunzătoare, să folosească substanţe potrivite şi să se adapteze condiţiilor meteorologice, profitând de fiecare răgaz oferit de ploi, pentru a acţiona.

„Trebuie folosite substanţe care sunt sistemice, care intră în plante, nu cele de contact şi trebuie folosită orice oră când se poate acţiona. Se întâmplă că în două zile să se poată lucra doar două ore. E nevoie de două ore, două ore şi jumătate fără ploaie după aplicare, pentru a intra (substanţa – n.a.) în plante. Unii au reuşit, cu substanţe bune, să stăpânească (atacul de mană – n.a.), dar pericolul este foarte ridicat. Agricultorii ştiu ce să facă şi avem substanţe, numai Dumnezeu să ne lase să intrăm în parcele. Am văzut şi oameni cu vermorelul (pompă de stropit – n.a.) în spate. În aceste condiţii ar fi indicat (să se împrăştie substanţa-tratament – n.a.) cu elicopterul, dar e mai greu de organizat. Numai în Ciucul de Jos şi în Gheorgheni avem parcele mai mari; unde sunt parcele mici, cu mai multe culturi, e mai greu”, a arătat ing. Török Jenő.

O altă problemă o constituie fenomenul de băltire, accesul maşinilor de stropit făcându-se cu greutate pe multe parcele.

În ciuda unei medii record la hectar înregistrată anul trecut şi a preţului ridicat de valorificare, suprafeţele cultivate cu cartofi continuă să scadă, mai ales în rândul producătorilor mici, mulţi dintre ei rezumându-se să cultive doar pentru acoperirea consumului familiei şi pentru furajare. Dacă în urmă cu un deceniu suprafaţa cultivată cu cartofi în judeţ era de 14.500-15.000 de hectare, în prezent aceasta a ajuns la 7.200 de hectare.

D. MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.