Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Directoarea executivă a DSP Harghita: „Varianta Delta credem că începe să devină dominantă şi la noi în judeţ” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Sănătate » Directoarea executivă a DSP Harghita: „Varianta Delta credem că începe să devină dominantă şi la noi în judeţ”
Directoarea executivă a DSP Harghita: „Varianta Delta credem că începe să devină dominantă şi la noi în judeţ”

Directoarea executivă a DSP Harghita: „Varianta Delta credem că începe să devină dominantă şi la noi în judeţ”

  • Această variantă a virusului a fost depistată şi la persoane vaccinate
  • Numărul de cazuri de infectare creşte de la oră la oră, preponderent la persoanele venite din străinătate sau de pe litoralul românesc, din concediu, inclusiv cei vaccinaţi cu schema completă

Directoarea executivă a Direcţiei de Sănătate Publică (DSP) Harghita, dr. Tar Gyöngyi, a atras atenţia ieri, în cadrul şedinţei ordinare a Colegiului Prefectural, că varianta Delta a coronavirusului începe să devină dominantă şi în judeţul Harghita. Conform sursei citate, au fost trimise 10 probe la laboratorul de specialitate, din care opt au fost cu varianta Delta. Însă nu au fost trimise probe la laboratorul de specialitate pentru toate persoanele confirmate cu virusul SARS-CoV-2.

„Vestea proastă este că varianta Delta credem că începe să devină dominantă şi la noi în judeţ. (…) Printre cele 10 probe pe care le-am trimis, care erau cel mai probabil cu Delta după simptomatologie şi contextul epidemiologic, opt au fost cu variantă Delta. Deci proporţia este dominantă, evident. Probabil, dacă am fi trimis (n.n. – probe) de la toţi (n.n. – pacienţii), tot o asemenea proporţie am fi obţinut. Dar nu trimitem (n.n. – probe) pentru toată lumea deoarece începe să devină o evidenţă şi e foarte lungă procedura (…) dar noi ne-am convins că este vorba despre varianta Delta şi din viteza de răspândire. Dacă dintr-o familie o persoană se pozitivează, de multe ori un copil, se pozitivează toată familia, până şi bunicul. Deci aveţi grijă. Spuneţi şi în instituţii şi pe toate canalele pe care le aveţi că trebuie să ne păzim”, le-a spus dr. Tar Gyöngyi şefilor de instituţii deconcentrate prezenţi la şedinţa ordinară de Colegiu Prefectural.

Printre persoanele infectate cu varianta Delta a coronavirusului se numără şi persoane vaccinate, astfel că devine oportună vaccinarea cu cea de-a treia doză în cazul celor care s-au vaccinat cu prima doză cu mai mult de şase luni în urmă.

„Vestea şi mai tristă este că sunt şi vaccinaţi printre aceştia pozitivi cu variantă Delta, toţi vaccinaţi cu Pfizer la începutul perioadei, adică ianuarie-februarie. Deci ne lasă să credem că este oportună vaccinarea cu cea de-a treia doză, dacă au trecut peste şase luni de la prima vaccinare. (…) L-aţi auzit probabil, dacă aţi urmărit, pe dl col. Gheorghiţă care a şi spus că se aşteaptă decizia Agenţiei Europene a Medicamentului ca şi în Europa să fie validată această nouă administrare. Deocamdată, în Statele Unite şi în Israel ştiţi că s-a început (n.n. – administrarea celei de-a treia doze). Ungaria a început fără să aştepte validarea Agenţiei Europene a Medicamentului. Şi la noi probabil că se va ajunge şi se va începe tot aşa cu categoriile de risc, cu vârstnici, cei cu boli cronice plus personalul medical, care este foarte expus. Deja avem doi medici pozitivi, e adevărat venind din concediu şi prin copii s-au contaminat şi asta arată că varianta Delta este foarte agresivă ca răspândire”, a spus dr. Tar Gyöngyi.

Potrivit acesteia, este „evident că cei care au fost vaccinaţi fac forme foarte uşoare”. „Pot să vă explic cum se întâmplă că toţi se întreabă păi dacă am fost vaccinat cum de am luat totuşi virusul. Se poate întâmpla, adică din punct de vedere fiziologic e absolut explicabil. (…) Vaccinul ne protejează de formele grave, de ATI şi de deces oarecum, deoarece avem şi un caz de deces la un vaccinat, dar era un om în vârstă şi cu boli asociate”, a declarat dr. Tar.

Directoarea DSP Harghita a explicat că în continuare e necesară purtarea măştii, spălatul pe mâini. „Ceea ce văd ecă enervează (n.n. – măsurile de protecţie sanitară) pe tot mai mulţi, devine lumea foarte agresivă şi nu mai vrea… Ne expunem, acesta e adevărul”, a precizat dr. Tar Gyöngyi.

Aceasta a atras atenţia că vom ajunge, după începerea şcolii, la situaţia din primăvară, „nu din punct de vedere medical, căci probabil nu vor fi cazuri aşa de grave, dar ca purtarea măştii, ca protecţie, ca reguli de distanţare în cadrul instituţiilor”. „Deci trebuie să ne pregătim pentru aceasta. Pregătiţi-vă cu materiale de protecţie. Legea nu s-a schimbat, e aceeaşi (…) dar ştiu că nu se respectă cam nicăieri regula de a purta mască, de program de lucru decalat, de alte măsuri, de acces controlat al străinilor în instituţie. Trebuie să ne întoarcem puţin spre aceste măsuri”, a spus directoarea executivă a direcţiei de sănătate publică.

Conform sursei citate, ieri la Terapie Intensivă era internată o singură persoană infectată cu virusul SARS-CoV-2, însă cele mai multe cazuri sunt cu forme uşoare şi medii.

Dr. Tar Gyöngyi a spus că ieri erau 45 de cazuri active în judeţ, dar acest număr „creşte de la oră la oră pentru că se identifică cazuri noi printre persoane venite din străinătate sau de la mare, de la litoralul românesc, din concediu”.

Instituţia Prefectului – Judeţul Harghita a informat ieri că în spitalele din Miercurea Ciuc, Odorheiu Secuiesc şi Topliţa erau internaţi 20 de pacienţi cu COVID-19, iar în izolare la domiciliu se aflau 25 de persoane. Alte 175 de persoane, care s-au întors din zone sau state cu risc ridicat de infectare, se aflau în carantină la domiciliu.

În 24 de ore, de duminică şi până luni, în judeţ au fost confirmate patru cazuri noi de infectare cu coronavirus, însă nu s-a înregistrat nici un deces asociat COVID-19. De la începutul pandemiei, în judeţ au fost testate pozitiv 8.353 de persoane, dintre care 7.809 s-au vindecat, iar 500 au decedat.

Incidenţa numărului de cazuri la nivelul judeţului Harghita era, în data de 30 august, de 0,13 la mia de locuitori. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.