Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Diplomaţi americani în vizită la Consiliul Judeţean | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Societate » Diplomaţi americani în vizită la Consiliul Judeţean
Diplomaţi americani în vizită la Consiliul Judeţean

Diplomaţi americani în vizită la Consiliul Judeţean

Preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, a prezentat delegaţiei Ambasadei SUA la Bucureşti, formată din Kendra Pace, ofiţer politic responsabil cu drepturile omului şi Rodica Bârlănescu, reprezentantul compartimentului politic al ambasadei, aspecte cu privire la judeţul Harghita, convieţuirea româno-maghiară, respectiv avantajele reprezentate de dubla cetăţenie obţinută de către maghiarii din această zonă. Cei doi oaspeţi s-au aflat în data de 6 mai într-o vizită de lucru în judeţul Harghita.

Borboly Csaba le-a vorbit oaspeţilor despre programul de sprijinire şi dezvoltare a satelor mici, respectiv despre acele iniţiative prin care judeţul încearcă să se descurce. Acesta este şi motivul pentru care Consiliul Judeţean a demarat şi iniţiativele de organizare a clăcilor şi relansarea învăţământului profesional, care va asigura rămânerea tinerilor acasă, dezvoltarea agroturismului şi îi motivează pe aceştia să se apuce de agricultură.

Preşedintele Consiliului Judeţean a vorbit şi despre activităţile şi impresiile cu privire la buna convieţuire a românilor şi maghiarilor din judeţul Harghita. menţionând că este lamentabil faptul că se acordă atenţie judeţului Harghita doar atunci când aici are loc vreo neînţelegere între reprezentanţii celor două etnii. Acesta este şi motivul pentru care investitorii ocolesc judeţul, iar afacerile demarate de către aceştia în Harghita sunt destul de puţine. Românii şi maghiarii din această zonă se confruntă cu aceleaşi probleme în viaţa de zi cu zi. Pentru o bună convieţuire este nevoie şi de partenerii de la Bucureşti, al căror rol nu ar fi doar păstrarea identităţii minorităţii maghiarilor din România, ci şi cea a românilor de aici, dat fiind faptul că aceştia reprezintă populaţia minoritară în zonă.

Datorită procedurilor simplificate de acordare a cetăţeniei, în anul 2011, aproximativ 200 de mii de persoane au obţinut cetăţenia maghiară. Această atitudine pozitivă a sferei politice din România este un bun exemplu la nivelul întregii Europe, în comparaţie cu Slovacia, spre exemplu.

Un exemplu pozitiv este evident şi acordarea dublei cetăţenii şi cetăţenilor din Republica Moldova. Borboly Csaba a afirmat că în calitate de conducător al unui judeţ unde populaţia maghiară este cea mai numeroasă, sprijină orice fel de apropiere către Republica Moldova, deoarece ţara vecină poate fi un partener de nădejde, fie şi numai în domeniul turismului.

La finalul întâlnirii, Kendra Pace şi-a exprimat bucuria cu privire la faptul că s-a putut familiariza cu aspecte referitoare la modul de viaţă a celor din această zonă şi, totodată, a apreciat atitudinea pozitivă şi perseverenţa întâlnită aici, conchizând că acestea sunt acele aspecte care duc la progres.

Comentarii:

comentarii

One comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.