Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din priorităţile Consiliului Judeţean Harghita în 2019: Cel mai important eveniment în acest an, pentru judeţul Harghita, va fi vizita Papei Francisc | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Economic » Din priorităţile Consiliului Judeţean Harghita în 2019: Cel mai important eveniment în acest an, pentru judeţul Harghita, va fi vizita Papei Francisc
Din priorităţile Consiliului Judeţean Harghita în 2019: Cel mai important eveniment în acest an, pentru judeţul Harghita, va fi vizita Papei Francisc

Din priorităţile Consiliului Judeţean Harghita în 2019: Cel mai important eveniment în acest an, pentru judeţul Harghita, va fi vizita Papei Francisc

Dacă 2018 a fost declarat de către Consiliul Judeţean (CJ) Harghita drept Anul familiei, 2019 va fi Anul copiilor, ocazie cu care se va încerca să se promoveze proiecte dedicate familiilor. Dar aceasta nu este singura prioritate a CJ Harghita, în vizor aflându-se şi dezvoltarea economică, pregătirea proiectelor pentru exerciţiul bugetar de finanţare europeană 2021-2028 sau începerea lucrărilor la dezvoltarea spitalului judeţean.

Peste 1 milion de lei pentru vizita Papei Francisc

În prezent, între CJ Harghita şi Biserica Catolică au loc discuţii pentru a se vedea cu ce poate ajuta instituţia publică în organizarea şi pregătirea vizitei Papei Francisc, programată pentru data de 1 iunie. Printre acestea, spunea Borboly Csaba, preşedintele CJ Harghita, s-ar afla sarcina primirii presei internaţionale, fiind aşteptaţi aproximativ 80 de jurnalişti (cifră transmisă de Alba Iulia). Aceştia ar urma să sosească pe aeroportul din Bacău, de unde vor fi preluaţi şi aduşi la Miercurea Ciuc, unde ar trebui amenajat şi un cort pentru ei, unde să aibă acces la toată tehnica necesară. O altă parte a activităţii ar viza primirea invitaţilor – la eveniment fiind aşteptaţi şefi de instituţii, dar şi 37-38 de episcopi.

În ceea ce priveşte resursele financiare pentru acest eveniment, CJ Harghita are în vedere alocarea a peste un milion de lei. „Cultele – spunea Borboly Csaba – se pot finanţa prin două programe. Unul este pentru colaborare pentru evenimente (aici vom aloca un milion) şi celălalt este pentru investiţii (de exemplu, franciscanii ne-au explicat că acolo trebuie făcut un podium nou). Vom solicita bani şi de la Guvernul României; cred că şi Secretariatul de Stat pentru Culte trebuie să dea bani”.

Dar probabil cea mai mare provocare va fi rezolvarea locurilor de cazare. Indiferent dacă cifra de 1 milion de turişti este sau nu realistă, în zonă sunt aşteptate foarte multe persoane şi, cel mai probabil, o mare parte va sta o săptămână întreagă, deoarece după numai şapte zile, tot la Şumuleu se va ţine pelerinajul de Rusalii. Şi cum în tot judeţul sunt doar ceva mai mult de 10.000 locuri de cazare (pensiuni şi hoteluri), se va încerca implicarea tuturor celor care pot contribui la cazarea turiştilor: persoane fizice (care să-i primească în casele lor), primării (care să amenajeze căminele culturale, sălile de sport), chiar şi şcolile.

După Anul familiei urmează Anul copiilor

Dacă 2018 a stat sub semnul Anul familiei, acum CJ Harghita va dedica anul 2019 copiilor. În acest sens va exista o colaborare cu secretariatul de stat de profil din Ungaria şi se va încerca promovarea programelor care vizează şi vor ajuta familiile care au copii sau vor să aibă copii.

Dezvoltarea economică

În ceea ce priveşte dezvoltarea economică a judeţului, CJ poate să contribuie prin dezvoltarea învăţământului profesional, prin consilierea tinerilor în demararea unei afaceri sau chiar realizarea unei platforme pentru cei care caută şi cei care oferă locuri de muncă. De asemenea, pentru că judeţul se confruntă deja cu lipsa forţei de muncă, se va încerca prezentarea ofertelor de muncă celor care acum lucrează în străinătate, ocazie cu care se va încerca şi aducerea lor acasă.

„Am dori – spunea Borboly Csaba – să facem şi acele investiţii care ar favoriza mediul de afaceri. De exemplu, dacă într-o localitate se face reţea de gaz, s-ar putea ca acolo să se înfiinţeze nişte societăţi. Sau ar trebui să avem mini-parcuri industriale, centre de incubatoare nu numai la Odorhei, ci şi la Miercurea Ciuc, Gheorgheni, Cristuru Secuiesc, eventual şi la Topliţa, dacă sunt interesaţi”.

Şi tot în direcţia dezvoltării economice, se doreşte ca între CJ şi Camera de Comerţ şi Industrie a judeţului Harghita să existe o colaborare mai bună.

Reabilitarea drumurilor judeţene

O altă prioritate pentru acest an, afirma preşedintele CJ Harghita, este pregătirea pentru accesarea banilor europeni în exerciţiul bugetar care va începe după 2021. Se au în vedere proiecte comune ale localităţilor, care să cuprindă zone mai mari. „De exemplu, dacă vrem să facem pistă de biciclete, atunci să nu se termine la graniţa comunei, ci dacă facem pentru Ciucul de Sus să o gândim în aşa fel încât să fie realizată de la Bălan până la Miercurea Ciuc. Şi pentru acest lucru trebuie să ne pregătim”, arăta Borboly Csaba.

În program este inclusă şi reabilitarea drumurilor judeţene. În prezent sunt 32 de proiecte care vizează drumurile judeţene şi care sunt finalizate, acceptate de CJ sau aflate în diferite stadii. Pentru aceste drumuri se va apela la fonduri europene (exemplul drumului judeţean de la Bilbor spre Vatra Dornei), pentru altele la PNDL (Programul Naţional de Dezvoltare Locală), dar şi la bugetul local, după ce anul trecut s-a reuşit decontarea a două drumuri realizate, astfel că, odată cu intrarea banilor europeni, acum există un excedent. De asemenea, tot pentru drumuri, consiliul a aprobat o linie de credit de 50 de milioane de lei.

Lucrări la spitalul judeţean

După ce la finalul anului trecut a fost prezentat Planul Urbanistic Zonal pentru Spitalul Judeţean de Urgenţă Miercurea Ciuc, prioritari în acest an vor fi şi paşii prin care se doreşte transformarea unităţii medicale într-un spital clinic. Pentru că am scris pe larg despre acest subiect, nu vom mai insista. În schimb, ca o noutate, vom aminti faptul că Biserica Catolică şi Consiliul Judeţean Harghita au încheiat un acord pe o durată de alţi 6 ani pentru clădirea de la Şumuleu-Ciuc, în care funcţionează Secţia de boli infecţioase. Noua chirie este mai mare, pentru a oferi posibilitatea bisericii să realizeze lucrările de reparaţie la acoperiş.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.