Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din nou despre neînţelegerile dintre o parte a locatarilor şi conducerea Asociaţiei de proprietari din care fac parte | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Din nou despre neînţelegerile dintre o parte a locatarilor şi conducerea Asociaţiei de proprietari din care fac parte
Din nou despre neînţelegerile dintre o parte a locatarilor şi conducerea Asociaţiei de proprietari din care fac parte

Din nou despre neînţelegerile dintre o parte a locatarilor şi conducerea Asociaţiei de proprietari din care fac parte

De data aceasta, cazul Asociaţiei „Femina” nr. 104 din Miercurea-Ciuc n O parte dintre proprietari susţin că sunt obligaţi să plătească sume de bani pentru lucrări ce nu au fost efectuate în partea lor de imobil n Preşedinta Asociaţiei de proprietari taie şi spânzură după bunul ei plac, susţin aceştia

 

Despre conflictele dintre unii locatari şi şefii Asociaţiilor de proprietari din care fac parte s-a mai scris în paginile ziarului nostru. Nemulţumirile locatarilor s-au referit fie la sume de bani ce li se impută proprietarilor, fără să fie justificate, fie că erau obligaţi să achite fondul de rulment, deşi legea spune că nu e obligatoriu etc.

De această dată, o parte din cei 60 de membri ai Asociaţiei de proprietari „Femina” nr. 104 din municipiul Miercurea-Ciuc reclamă, printre altele, faptul că sunt obligaţi să plătească o sumă de bani pentru o lucrare care, în opinia lor, nu a fost executată, cel puţin în partea lor de imobil. Mai mult, la suma respectivă s-au adăugat, lunar, şi penalităţi! Ceea ce este o aberaţie.

Unul dintre proprietarii nemulţumiţi este Ioan Amariei, care a făcut mai multe reclamaţii, la diferite instituţii (despre care vom vorbi mai jos), pe numele preşedintei Asociaţiei „Femina”, Serar Jolán. Acesta povesteşte că în urmă cu 2 ani de zile a fost contactat telefonic de şefa Asociaţiei, spunându-i că se doreşte reabilitarea acoperişului a două scări, A şi B, să fie la toată lumea la fel. Ioan Amariei a fost de acord. „În schimb, în decurs de o săptămână m-a sunat şi mi-a spus că lucrarea e gata şi că trebuie să dăm banii. Este vorba de 650 de lei pentru apartamentele cu 2 camere şi 750 de lei pentru cele cu 3 camere. Am ieşit în curte să văd ce s-a făcut în decurs de o săptămână şi am constatat că nu s-a făcut efectiv nimic pe partea noastră”. După aceasta, relatează locatarul, a sunat-o pe doamnă să o întrebe pentru ce îi cere banii. În condiţiile în care i s-a spus că se vor schimba jgheaburile, burlanele, şarpanta etc. „În schimb, s-a făcut doar partea din faţă, de către stradă. Iar firma SC Echion Company SRL, care a făcut lucrarea, are sediul tot în acelaşi bloc cu noi, scara B. Firma a făcut doar o parte laterală”, a spus Ioan Amariei, menţionând că partea cu apartamentul firmei „a fost făcută cum scrie la carte, cum trebuie…”.

O altă nemulţumire referitoare la aceste lucrări se referă la mizeria care a fost lăsată în podul blocului. „Au lăsat o mizerie de nedescris. Doamne fereşte de un incendiu, ardem acolo fără doar şi poate”.

 

 Bani din fondul de rulment, folosiţi pentru reparaţiile acoperişului

Costurile totale ale acestor lucrări se ridică la 25.000 de lei, iar locatarul susţine că nu ştie cum s-a făcut recepţia, cine a semnat de finalizare a lucrărilor, în condiţiile în care lucrarea este neterminată. „Suma nu se justifică nicicum”. Şi o altă problemă se referă la faptul că locatarii nemulţumiţi nu se pot înţelege nicidecum cu şefa Asociaţiei. „Ne bagă abuziv la penalităţi. La momentul actual penalităţile depăşesc 450 de lei. Deci nu ştiu cu ce dobândă se merge. (…) Nu văd penalităţile de unde vin, din ce parte şi de ce continuă”, a spus Ioan Amariei.

De asemenea, proprietarul aminteşte că el locuieşte în blocul respectiv din anul 2010, iar când a cerut statutul Asociaţiei a văzut că apare numele fostului proprietar, deci că nu a fost actualizat de cel puţin 5 ani.

O altă neregulă semnalată se referă la lipsa unei sume de 19.000 de lei, din fondul de rulment, descoperită în cadrul unei şedinţe cu locatarii Asociaţiei la începutul acestui an. Motivarea şefei Asociaţiei a fost, după cum apare şi în documentele depuse de aceasta la poliţie, că banii respectivi au fost folosiţi, cu acordul a o parte din proprietari, pentru achitarea cheltuielilor pentru reparaţiile acoperişului imobilului. Însă Ioan Amariei nu a solicitat acest lucru. Dar, potrivit legii, banii din fondul de rulment nu se pot folosi pentru reparaţii…

În condiţiile date, Ioan Amariei împreună cu alţi proprietari au depus o plângere penală împotriva şefei Asociaţiei, Serar Jolán, şi s-au adresat şi Primăriei Miercurea-Ciuc pentru a cere lămuriri. „Pe mine m-a minţit şefa asociaţiei, mi-a spus una şi a făcut alta. De câte ori am făcut vreo cerere în scris către ea nu mi s-a răspuns nici verbal ;i nici în scris”, a conchis Ioan Amariei.

 

 O locatară susţine că a fost ameninţată în repetate rânduri

O altă proprietară nemulţumită de acţiunile preşedintei Asociaţiei este Szentes Elena, care locuieşte la etajul patru al imobilului de pe strada Márton Áron. Aceasta spune că de câte ori încearcă să o sune îi răspunde cu vorbe nepotrivite, injurii. Ba mai mult, o şi ameninţă. „Cea mai mare problemă este acoperişul. (…)

Vine cu ameninţări, că pune ţiganii pe mine, că rezolvă altfel, nu îi frică de nimeni, că putem merge oriunde, că nu vom primi nici un răspuns favorabil. Sunt nişte lucruri care mă frământă şi nu le putem rezolva. Oriunde am fost, de la Primărie la Poliţie, nu am putut rezolva nimic, nimeni nu ne tratează cu o oarecare importanţă.

Avem nişte datorii, pe care noi nu le vedem ca nişte cheltuieli normale. S-a rezolvat ceva cu reparaţia acoperişului, dar în favoarea persoanei care l-a reparat. Deci pe partea noastră nu s-a făcut nimic. Mie mi-a plouat în casă de nenumărate ori. Am aruncat mobila la gunoi. A trebuit să zugrăvesc de 4-5 ori până în momentul de faţă. Se poate vedea şi în momentul de faţă ce este sus, sub acoperiş, în pod. Un dezastru. Doamne fereşte de un incendiu. Deci sunt lucruri care nu se pot accepta. Nu putem trata cu această persoană, pe care nu eu am ales-o în funcţia de preşedinte al Asociaţiei. S-a aşezat singură în acest post. În orice caz, dobânda creşte. Nu sunt de acord să plătesc această sumă pentru că nu s-a făcut nimic deasupra unde locuiesc eu. (…) I-am cerut darea de seamă, nici un răspuns”, a spus Szentes Elena. Aceasta a amintit că şefa Asociaţiei nu percepe salariu, „dar sunt alte şi alte cheltuieli pe care nu le poate justifica”.

Un alt aspect la care s-a referit proprietara amintită se referă la dispariţia unei sume mari de bani, la care nu le dă nici un răspuns locatarilor. „Doamna a înfiinţat Asociaţia Femina, pe care a preluat-o de la Asociaţia Transilvania. De la această asociaţie a preluat şi fondul de rulment. Cel puţin administratorul vechi aşa spune că a predat doamnei şi acest fond de rulment, pe care cel puţin eu l-am plătit în decurs de peste 20 de ani…”, a spus Szentes Elena.

Burista Ladislau, pensionar, este un alt proprietar nemulţumit de preşedintele Asociaţiei. Acesta spune că soţia sa a plătit suma de bani pentru repararea acoperişului, însă nu s-a făcut nimic. „Săraca soţia mea a fost dusă în eroare. Am avut foarte multe certuri. (…) Am fost 10 ani preşedinte la cea mai mare asociaţie de proprietari, erau 322 de familii, nu am avut nici o problemă. Dar aici este o femeie excepţională, face ce vrea, face cu cine ce vrea. E catastrofă”.

I-am întrebat de ce nu fac şedinţă a locatarilor pentru a schimba şefa Asociaţiei, dacă tot există atâtea nemulţumiri şi atâtea scandaluri. Răspunsul a fost că nu se organizează asemenea şedinţe. Iar când se organizează nu se adună niciodată destui membri pentru a se putea lua o hotărâre conform statutului Asociaţiei.

 

 Instituţiile statului au apreciat că nu există nereguli în ceea ce priveşte administrarea Asociaţiei „Femina”

După cum am arătat mai sus, proprietarii nemulţumiţi s-au adresat atât Primăriei municipiului Miercurea-Ciuc, cât şi Parchetului de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc. Ambele instituţii, în urma documentelor prezentate de preşedinta Asociaţiei, au considerat că nu s-a făcut nici o ilegalitate.

Potrivit răspunsului dat la nemulţumirea privitoare la reparaţia acoperişului, Compartimentul coordonare asociaţii de proprietari din cadrul Primăriei Miercurea-Ciuc, în baza documentelor depuse de Serar Jolán, aceste lucrări – care includ schimbarea jgheaburilor şi a burlanelor – au fost aprobate în cadrul adunării generale a asociaţiei, în 27 mai 2013. De asemenea, au fost cerute trei oferte de preţ, iar cea mai bună a fost a firmei amintite, către care s-au achitat şapte facturi în valoare totală de aproape 25.000 de lei. Lucrarea a fost recepţionată cu procesul verbal nr. 113 din data de 20 septembrie. „Majoritatea proprietarilor au achitat datoriile pentru lucrările efectuate în termen de 30 de zile, iar pentru cei care nu s-au achitat de datorii acestea au fost introduse pe cheltuieli comune. Aceasta metodă este legală conform Legii 230 din 06.07.2007, art. 49”, se arată în răspunsul primăriei, dat la începutul lunii februarie a acestui an.

Parchetul de pe lângă Judecătoria Miercurea-Ciuc a emis, de asemenea, o ordonanţă prin care clasează cauza privind plângerea penală a proprietarilor nemulţumiţi. Motivul a fost că „faptele nu există”, fiind cercetate infracţiunile de înşelăciune, abuz în serviciu şi fals în înscrisuri sub semnătură privată.

Potrivit referatului cu propunere de clasare a cauzei, întocmit de Serviciul de Investigare a Criminalităţii Economice din cadrul IPJ Harghita, faptele presupus abuzive ale preşedintei Asociaţiei „Femina” privind procedura urmată şi lucrările executate la acoperişul imobilului au fost infirmate. Aceasta a fost concluzia după ce şefa Asociaţiei, Serar Jolán, a depus toate documentele privind lucrările amintite, dar şi verificările efectuate de Primărie. De asemenea, se mai arată în document, Serar Jolán a depus acte doveditoare cu privire la toate cheltuielile asociaţiei. În acest caz au fost audiaţi şapte proprietari nemulţumiţi (inclusiv cei trei amintiţi mai sus) de modul de administrare a Asociaţiei de proprietari, „fără însă a prezenta date din care să rezulte fără putinţă de tăgadă săvârşirea infracţiunilor reclamate în sarcina făptuitoarei”.

 

XXX

Cele amintite mai sus la adresa conducerii Asociaţiei „Femina” sunt doar o parte dintre nemulţumirile proprietarilor. Bineînţeles, se poate observa că sunt doar până în 10 locatari care îşi exprimă această părere, din totalul de 60. Iar după cum spuneau aceşti proprietari nemulţumiţi, vor continua să facă demersuri la autorităţi, pentru a-şi găsi dreptatea pe care consideră că o au.

În ciuda faptului că documentele arată că lucrările la acoperişul imobilului au fost efectuate corect, totuşi dacă se merge la faţa locului se poate observa cum acoperişul dintr-o parte a blocului pare nou, iar în cealaltă burlanele sunt legate cu sârmă…

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.