Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din nou aflăm că suntem săraci, dar nu din vina noastră, ci a conjuncturilor | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Din nou aflăm că suntem săraci, dar nu din vina noastră, ci a conjuncturilor
Din nou aflăm că suntem săraci, dar nu din vina noastră, ci a conjuncturilor

Din nou aflăm că suntem săraci, dar nu din vina noastră, ci a conjuncturilor

 

Conferinţă de presă

Luni, 29 septembrie 2014, am participat la o conferinţă de presă în care a fost prezentată strategia energetică a oraşului Miercurea-Ciuc, elaborată în cadrul proiectului RE-SEEties, la care Consiliul Judeţean Harghita  Agenţia de Management Energetic a participat în calitate de partener. La eveniment au participat vicepreşedintele Consiliului Judeţean, Barti Tihamér, consilierul judeţean Becze István, conducătorul Agenţiei de Management Energetic, Dobos Alpár, viceprimarul municipiului Miercurea-Ciuc, Szőke Domokos, reprezentanţi ai firmelor de termoficare şi ONG uri.

Csák László, directorul firmei de consultanţă care a elaborat strategia, a prezentat la început date cu privire la consumul şi folosirea eficientă de energie la nivel naţional şi european şi succint a făcut referire şi la politica energetică a României. În opinia acestuia s-a elaborat o strategie energetică în concordanţă cu relaţiile economice şi sociologice, subliniind faptul că România a înregistrat rezultate bune în domeniul energiilor regenerabile, care au o pondere mai mare de 25 de procente. Acest fapt se datorează, după cum a spus vorbitorul, în primul rând sărăciei populaţiei şi producţiei scăzute din industrie. În acelaşi timp, consumul casnic de energie electrică este incredibil de mare, datorită achiziţionării şi utilizării în exces a echipamentelor electrocasnice.

 

În Miercurea-Ciuc

În Miercurea-Ciuc, locul analizei propriu-zise, cifrele de afaceri ale întreprinderilor locale în urma crizei din 2008, când a început criza economică mondială, arată o scădere spectaculoasă, nu numai în Miercurea-Ciuc, ci şi în Odorheiu-Secuiesc. În Miercurea-Ciuc, în afara anului 2011, tendinţa de scădere a fost de 80 la sută faţă de anul 2008. Directorul firmei de consultanţă a precizat că judeţul în medie a ieşit din criză şi că la Odorheiu-Secuiesc deja se pot vedea cifre frumoase, referindu-se la întreprinderile înregistrate în judeţ. Dacă scade numărul întreprinderilor din punct de vedere energetic e foarte bine pentru că, s-a spus, se consumă mai puţină energie şi este mai uşor să faci o strategie, „ar trebui să mai aşteptăm să sărăcim mai mult pentru că atunci scade şi necesitatea energetică”. Trebuie ştiut faptul că numărul locurilor de muncă din oraş, faţă de anul 2008, a scăzut cu aproape 30 la sută, conform datelor oficiale. Este o informaţie îngrijorătoare, asta însemnând că nu trebuie să ne pregătim pentru o creştere de consum energetic, toate tendinţele arată că va scădea consumul de energie. În cazul populaţiei, tendinţa de scădere este de 0,75 la sută încă din anul 1991.

 

Câţi erau şi câţi sunt

Dacă cineva se uită câţi copii erau în oraş în 1990 şi câţi sunt acum va observa că şi aici este o scădere. Pe de altă parte, populaţia de peste 55 de ani arată o creştere semnificativă. Şi numărul populaţiei oraşului scade, numărul copiilor, al tinerilor este jumătate din ce a fost în 1990, iar numărul vârstnicilor aproape s-a dublat. Explicaţia ar fi aceea că cei care au venit în oraş în perioada industrializării sunt deja bătrâni şi, dacă nu analizăm lucrurile din punct de vedere energetic, ci din punctul de vedere al alimentării energetice, înseamnă că sistemul de învăţământ nu trebuie dezvoltat neapărat, ci partea de îngrijire a vârstnicilor şi partea de sănătate va fi în creştere încă vreo 10-15 ani. Asta mai înseamnă că veniturile populaţiei nu vor creşte şi nu vor consuma mai multă energie. Faţă de toate acestea în Miercurea-Ciuc creşte consumul de energie electrică la populaţie, dar nu şi la întreprinderi.

 

Dioxidul de carbon

Directorul firmei de consultanţă, printre altele, a mai prezentat planul de acţiune care vizează o reducere a emisiilor de dioxid de carbon cu 25 la sută în Miercurea-Ciuc, până în anul 2020. Două procente s-ar putea realiza prin montarea panourilor fotovoltaice puse pe acoperişul blocurilor, rentabilitatea investiţiei fiind de 9 ani. O reducere de şase la sută se poate obţine prin intermediul unei campanii de conştientizare a populaţiei privind reducerea folosirii autovehiculelor în cazul deplasărilor interurbane. Reducerea emisiilor cu 25 la sută ar fi putea fi realizată în cea mai mare parte prin modernizarea sistemului de termoficare a oraşului şi reconectarea clădirilor publice la sistem. Utilă ar fi şi reconectarea populaţiei la sistemul centralizat.

Conform prognozelor preliminare, folosirea gazului natural ca sursă de energie la sisteme de termoficare poate fi schimbată cu deşeuri de lemn, acest fapt ducând şi la crearea locurilor de muncă în zonă – se mai precizează în studiu.

 

Ar mai fi multe de spus, dar…

E suficient să amintesc că întocmirea planului de acţiune se va realiza în urma consultărilor, realizatorii programului fiind deschişi propunerilor şi observaţiilor. Documentul va fi depus în două săptămâni la primăria oraşului pentru a fi dezbătut şi aprobat. Vor fi organizate şi dezbateri publice, sugerez tuturor locuitorilor să participe, pentru că au mai rămas multe lucruri nespuse, dar interesante, bunăoară faptul că în Germania, spre exemplu, anveloparea clădirilor cu polistiren este interzisă, în timp ce noi reabilităm într-o veselie blocurile cu acest material şi, mai mult, cu ajutor financiar de la Uniunea Europeană…

AURELIA ILUŢ

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.