Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2020Volumul de material lemnos tăiat ilegal, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 17 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie »
Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2020
Volumul de material lemnos tăiat ilegal, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut
<h5><i>Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2020</i></h5>Volumul de material lemnos tăiat ilegal, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

Din analiza Direcţiei Silvice Harghita pe trimestrul I 2020
Volumul de material lemnos tăiat ilegal, în uşoară creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut

În primul trimestru din 2020, de pe suprafeţele administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita a fost tăiată ilegal cantitatea de 54 metri cubi material lemnos, în creştere faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când acest volum a fost de 19 mc. Cifrele statistice reies din Analiza activităţii de pază a pădurilor efectuată de specialiştii DS Harghita pe trimestrul I al anului 2020. Conform documentului, în perioada analizată, valoarea totală a pagubelor rezultate în urma tăierilor ilegale s-a ridicat la puţin peste 20.000 lei.

În primele trei luni ale lui 2020, de pe suprafeţele proprietate publică a statului au fost tăiaţi ilegal 13 mc de lemn, restul cantităţii înregistrându-se pe terenurile forestiere ale altor proprietari, dar administrate de direcţia silvică.

Potrivit analizei, în această perioadă au fost constatate şase infracţiuni, în urma cărora au fost tăiaţi ilegal 39 mc de arbori. În aceeaşi perioadă a anului trecut au fost înregistrate patru infracţiuni.

Totodată, în primele trei luni ale acestui an au fost aplicate şapte amenzi, în valoare totală de 15.000 lei. În primul trimestru 2019 au fost aplicate opt sancţiuni contravenţionale pentru tăieri ilegale de arbori, în valoare de 16.800 lei.

În acest an nu au fost înregistrate cazuri în care să fie identificat material lemnos tăiat ilegal şi nejustificat de personalul silvic. În schimb, au fost găsiţi abandonaţi în pădure 25 metri cubi de arbori, care sunt valorificaţi prin licitaţie publică.

În perioada analizată, pe suprafeţele administrate de DS Harghita nu au fost identificate situaţii de păşunat abuziv ori incendii în fondul forestier.

 

n La Ocolul Silvic Tulgheş au fost înregistrate cinci din cele şase infracţiuni, iar la OS Homorod şase din şapte amenzi

În ceea ce priveşte situaţia pe ocoalele silvice aflate în subordinea DS Harghita, cinci din cele şase infracţiuni au fost constatate la OS Tulgheş, în primul trimestru al lui 2019 la acest ocol nefiind înregistrată nici o astfel de faptă. De asemenea, la OS Tulgheş a fost aplicat o amendă în valoare de 1.000 de lei. Cantitatea totală de material lemnos tăiată ilegal la acest ocol silvic a fost de 38 metri cubi (din care 37 mc a provenit din infracţiuni), în valoare totală de peste 15.500 lei.

A şasea infracţiune a fost înregistrată la OS Miercurea Ciuc. La acest ocol silvic nu a fost aplicată nici o amendă, în schimb au fost identificaţi cei 25 mc material lemnos abandonaţi.

La celelalte trei ocoale silvice – Homorod, Topliţa şi Borsec – din cadrul DS Harghita nu s-au înregistrat infracţiuni. În schimb, la OS Homorod au fost aplicate celelalte şase amenzi, în valoare de 14.000 lei. Tot la acest ocol volumul total de lemn tăiat ilegal a fost de 14 mc.

 

n 186 de acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos 

În primul trimestru al acestui an, personalul silvic din cadrul direcţiei silvice împreună cu Inspectoratul de Poliţie Judeţean Harghita au efectuat un număr de 186 de acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos în întreg judeţul, faţă de 134 anul trecut. În acest an au fost aplicate 30 de amenzi, în valoare de 43.000 lei. De asemenea, în urma acestor acţiuni a fost confiscată cantitatea totală de 62 mc material lemnos.

Trebuie precizat că DS Harghita administrează mai puţin de 40% din fondul forestier al judeţului, restul fiind în paza ocoalelor silvice private. Astfel, Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 89.816 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.661 ha). Din acest total, 22.863 hectare sunt proprietate publică a statului, iar 66.953 hectare aparţin altor proprietari, dar sunt administrate de direcţia silvică.

 

xxx

Potrivit unui comunicat de presă remis de Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva, pe perioada stării de urgenţă, specialiştii instituţiei au participat, la nivel naţional, începând cu 16 martie, alături de reprezentanţi ai Poliţiei Române şi Gărzilor Forestiere, la 3.741 de controale la circulaţia materialului lemnos. În urma acestor verificări s-au constatat 76 de infracţiuni, 487 de contravenţii silvice şi s-au confiscat 841,18 metri cubi de lemn.

Tot pe perioada stării de urgenţă, angajaţii Regiei Naţionale a Pădurilor – Romsilva au efectuat 2.720 de controale de fond sau parţiale în fondul forestier administrat.

În primele trei luni ale acestui an, Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva a efectuat, în fondul forestier administrat, 6.180 de controale de fond şi parţiale.

În urma controalelor efectuate în fondul forestier proprietatea publică a statului au fost constatate tăieri ilegale cu un volum cumulat de 6.538 metri cubi, în scădere cu 9,32% faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut.

Regia Naţională a Pădurilor – Romsilva administrează 3,13 milioane hectare păduri aflate în proprietatea publică a statului, din această suprafaţă 80% având certificarea managementului forestier la nivel internaţional. În plus, Romsilva asigură servicii silvice pe bază de contract pentru circa 1 milion de hectare păduri aflate în alte forme de proprietate. (Şt.P.)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.