Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din analiza activităţii de pază a pădurilor efectuată de Direcţia Silvică Harghita: În primele 9 luni, material lemnos tăiat ilegal în valoare de aproximativ 242 mii lei | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Din analiza activităţii de pază a pădurilor efectuată de Direcţia Silvică Harghita: În primele 9 luni, material lemnos tăiat ilegal în valoare de aproximativ 242 mii lei
Din analiza activităţii de pază a pădurilor efectuată de Direcţia Silvică Harghita: În primele 9 luni, material lemnos tăiat ilegal în valoare de aproximativ 242 mii lei

Din analiza activităţii de pază a pădurilor efectuată de Direcţia Silvică Harghita: În primele 9 luni, material lemnos tăiat ilegal în valoare de aproximativ 242 mii lei

De trei luni de zile, de când DS nu mai administrează pădurile din zona Vlăhiţei, cantitatea lemnului tăiat ilegal a scăzut considerabil de pe suprafeţele aflate în paza Direcţiei

În primele 9 luni ale acestui an, de pe suprafeţele forestiere administrate de Direcţia Silvică (DS) Harghita a fost tăiată ilegal o cantitate de 863 metri cubi, cu 150 mc mai mult faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, când au fost 710 mc.

În acest context, trebuie amintit că în semestrul I al lui 2016, această cantitate a fost de 819 mc. Doar că din luna iulie a acestui an, suprafeţele forestiere administrate de DS Harghita au scăzut cu aproximativ 3.000 de hectare, ca urmare a rezilierii contractului de administrare şi pază a pădurilor din zona Vlăhiţa, fapt ce, se pare, a dus, în ultimele trei luni, la o scădere substanţială a tăierilor ilegale de pe suprafeţele aflate în paza Direcţiei.

Revenind la analiza activităţii de pază a pădurilor pe primele 9 luni ale lui 2016 realizată de DS Harghita, valoarea totală a pagubelor provocate în urma tăierilor ilegale din această perioadă s-a ridicat la aproape 242 mii lei. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, pierderile s-au ridicat la aproape 300 de mii de lei. De pe proprietatea publică a statului, în perioada amintită s-au tăiat ilegal 115 mc arbori, în valoare de aproximativ 45 de mii de lei, faţă de 249 mc cât a fost anul trecut (în valoare de 72 de mii lei). De pe terenurile proprietate privată aflate în administrarea DS Harghita, în acest an s-au tăiat ilegal 748 mc, anul trecut această cantitate fiind de 461 mc.

 15 infracţiuni constatate şi 63 de amenzi aplicate, în valoare de 80 de mii lei

Conform datelor furnizate de DS Harghita, până la sfârşitul lunii septembrie a lui 2016 au fost constatate un număr de 15 infracţiuni (volumul de masă lemnoasă tăiată ilegal rezultat a fost de 388 mc) şi au fost aplicate 63 de amenzi (107 mc), în valoare de 80 de mii de lei. În 2015 au fost constatate 17 infracţiuni şi au fost aplicate 43 de sancţiuni contravenţionale, în valoare de 36 de mii lei.

În perioada analizată, o cantitate de 360 mc material lemnos tăiat ilegal nu a putut fi justificat de pădurari, faţă de 377 mc cât a fost anul trecut. Valoarea materialului lemnos tăiat ilegal, fără a putea fi justificat de personalul silvic, a fost de aproape 79 de mii lei în acest an, sumă ce le va fi imputată pădurarilor.

Tot în primele 9 luni ale acestui an, pe suprafeţele administrate de DS Harghita a fost găsită în pădure abandonată cantitatea de 140 mc material lemnos tăiat ilegal. Anul trecut au fost 166 mc arbori tăiaţi şi abandonaţi. Cantităţile de lemn găsite în pădure sunt valorificate prin licitaţie publică.

Potrivit documentului, pădurarii Direcţiei Silvice au aplicat în acest an 10 amenzi pentru păşunat abuziv, în valoare de peste 6 mii lei. Anul trecut, în aceeaşi perioadă au fost constatate şapte contravenţii privind păşunatul abuziv.

Totodată, în perioada amintită au mai fost aplicate 7 sancţiuni în urma controalelor la instalaţiile de debit lemn rotund, în valoare de 68 de mii lei (anul trecut au fost constatate trei contravenţii, în valoare de 9.000 lei) şi o amendă în valoare de 2.000 de lei pentru un incendiu în fond forestier.

De asemenea, lucrătorii silvici au constatat două infracţiuni de reducere şi ocupare a fondului forestier.

 Situaţii pe ocoale silvice

Deşi rămâne cu cea mai mare cantitate de material lemnos tăiată ilegal şi cele mai multe infracţiuni constatate, datele statistice de la Ocolul Silvic (OS) Homorod – ocol care a administrat pădurile din zona Vlăhiţa şi care are acum în pază suprafeţe cu aproape 3.000 de ha mai puţine rămân aproape identice cu cele înregistrate în primul semestru al acestui an. Astfel, în acest an, la acest ocol silvic s-au tăiat ilegal arbori în volum de 305 mc (292 mc în primele 9 luni ale anului trecut), în valoare de aproape 85 mii lei. Au fost constatate un număr de şase infracţiuni şi aplicate 13 amenzi, în cuantum de peste 20 mii lei.

La OS Miercurea-Ciuc, până în ultima zi a lunii septembrie s-au tăiat ilegal 271 mc arbori, în valoare de 67 mii lei. Anul trecut, în aceeaşi perioadă, de pe suprafeţele administrate de OS Miercurea-Ciuc s-a tăiat ilegal cantitatea de 44 mc (!), în valoare de peste 24 mii lei. La acest ocol s-au constatat 4 infracţiuni (două anul trecut) şi au fost aplicate 19 amenzi (12 anul trecut), în valoare de 19 mii lei.

La OS Tulgheş au fost tăiaţi ilegal 174 mc arbori, în valoare de aproape 64 mii lei. Anul trecut, această cantitate a fost de 124 mc. Şi aici au fost identificate 4 infracţiuni şi aplicate 3 amenzi, în valoare de 3.600 lei.

La OS Topliţa, în acest an s-au tăiat ilegal 74 mc material lemnos, jumătate faţă de anul trecut, când au fost 138 mc. A fost identificată o infracţiune (faţă de 5 anul trecut) şi aplicate 25 de amenzi (12 anul trecut), în valoare de 34 mii lei.   

Cele mai mici cantităţi de material lemnos tăiate ilegal s-au constatat la OS Borsec (39 mc). De altfel, aici nu s-a constatat nici o infracţiune şi s-au aplicat 3 amenzi, în primele 9 luni ale acestui an.

 320 de mii lei, valoarea sancţiunilor aplicate la circulaţia materialului lemnos

În primele nouă luni ale lui 2016, în urma controalelor efectuate de silvicultori împreună cu poliţişti şi jandarmi, în întreg judeţul, la circulaţia materialului lemnos, au aplicat amenzi în valoare de peste 320 mii lei. Anul trecut, valoarea amenzilor a fost de 206 mii lei. În perioada analizată au fost efectuate 1.148 acţiuni de control al circulaţiei materialului lemnos (1.541 anul trecut) şi s-au aplicat 107 amenzi (87 în 2015). În urma controalelor din acest an a fost confiscată cantitatea de 515 mc material lemnos, faţă de 544 mc anul trecut.

Direcţia Silvică Harghita are în administrare o suprafaţă totală de 87.976 hectare fond forestier sau vegetaţie forestieră în afara fondului forestier (1.706 ha). Din acest total, 23.036 hectare sunt proprietate publică a statului, iar o suprafaţă de 64.940 ha aparţine altor proprietari, dar este administrată de Direcţia Silvică. Suprafeţele administrate de DS reprezintă mai puţin de jumătate din totalul terenurilor forestiere existente în judeţul Harghita. (Şt.P.)

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.