Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Din 198 de medici stomatologi care activează în tot judeţul, doar 58 au semnat un contract cu CAS, putând oferi şi consultaţii compensate | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » Din 198 de medici stomatologi care activează în tot judeţul, doar 58 au semnat un contract cu CAS, putând oferi şi consultaţii compensate
Din 198 de medici stomatologi care activează în tot judeţul, doar 58 au semnat un contract cu CAS, putând oferi şi consultaţii compensate

Din 198 de medici stomatologi care activează în tot judeţul, doar 58 au semnat un contract cu CAS, putând oferi şi consultaţii compensate

Dr. Elena Cristina Ciobanu, medic stomatolog în Bilbor: Banii pe care îi primesc de la CAS îi folosesc pentru tratamentele copiilor

Din lipsa alternativei oferite de sistemul public, unul dintre cele mai costisitoare servicii medicale pentru populaţie este cel stomatologic. Acesta este, probabil, singurul domeniu medical care lipseşte din cele mai multe spitale, astfel că populaţia se îndreaptă direct către cabinetele private, iar preţurile nu sunt deloc de neglijat. Încă de mici trecem pragul cabinetului stomatologic şi, în funcţie de cum îşi îngrijeşte fiecare dantura, o facem până la bătrâneţe pentru tot felul de probleme. Poate cele mai frecvente intervenţii sunt cele de plombare a cariilor şi extracţiile, apoi acestea diferă şi în funcţie de vârsta pacientului, de la corectări ale dinţilor (în cazul copiilor) până la implanturi sau coroane dentare în cazul adulţilor.

Cu siguranţă am auzit că pentru unele lucrări Casa de Asigurări de Sănătate (CAS) Harghita decontează serviciile. Dar care sunt aceste servicii, care sunt cabinetele stomatologice din judeţ aflate în relaţie contractuală cu Casa şi ce trebuie să facă o persoană care vrea să beneficieze de gratuitate stomatologică, vom afla în continuare.

Treizeci de intervenţii, pe lista serviciilor decontate…

În prezent, Casa de Asigurări de Sănătate Harghita decontează 30 de servicii stomatologice. Pentru fiecare tip de intervenţie este stabilit un tarif de referinţă, iar procentul de decontare diferă în funcţie de persoana asigurată, astfel: pentru copii (până la 18 ani) se decontează 100% din preţul stabilit; pentru persoanele de peste 18 ani se decontează între 60 şi 100%; iar pentru beneficiarii legilor speciale majoritatea serviciilor sunt decontate integral, doar în cazul a 9 intervenţii nedecontându-se nici un leu. Sunt servicii cuprinse în pachetul de bază pentru medicina dentară.

Pe lista acestor intervenţii decontate de CAS se află: consultaţia, care include inclusiv evidenţierea plăcii dentare prin colorare şi igienizarea bucală (are un tarif de referinţă de 133 de lei şi o decontare pentru adulţi de 60%); tratamentul cariei simple (94 de lei, decontare de 100%); obturaţia dintelui după tratamentul afecţiunilor pulpare sau al gangrenei (120 de lei, decontare de 60%); extracţia dinţilor permanenţi cu anestezie (70 de lei, o decontare de 60%); proteză acrilică mobilizată pe arcadă (850 de lei, cu o decontare de 60%, acordată o dată la 4 ani); chiuretaj alveolar şi tratamentul hemoragiei (86 de lei, o decontare de 100%) etc.

În cazul copiilor, unde decontarea este de 100% pentru preţurile stabilite, amintim: aparate şi dispozitive utilizate în tratamentul malformaţiilor congenitale (780 de lei); decondiţionarea tulburărilor funcţionale prin aparate ortodontice (546 de lei); tratamentul cariei simple (94 de lei); extracţia dinţilor temporari (20 de lei) şi permanenţi (70 de lei) etc.

De aceste servicii pot beneficia doar persoanele asigurate în sistemul public de sănătate. Dar pe lângă acestea, CAS decontează şi o serie de servicii incluse în pachetul minimal şi de care beneficiază orice persoană, indiferent dacă este asigurată sau nu. Sunt 9 intervenţii, decontate integral, printre ele aflându-se: tratamentul de urgenţă al traumatismelor dentoalveolare (suma decontată 150 de lei); pansamentul calmant sau drenajul endodontic (39 de lei); reparaţie proteză (78 de lei).

…dar puţine fonduri alocate…

Dacă serviciile decontate acoperă o gamă destul de largă din domeniul stomatologiei, problema apare când încercăm să beneficiem de ele. Şi aceasta pentru că sumele acordate sunt destul de mici, se epuizează repede şi, de cele mai multe ori, medicii stomatologi nu intră în relaţie contractuală cu Casa de Asigurări de Sănătate pentru că nu doresc să se complice inutil.

Reprezentanţii CAS Harghita precizau că, lunar, un medic stomatolog are la dispoziţie un plafon cuprins între 2.000 de lei şi 4.500 de lei. Acesta variază în funcţie de gradul profesional al medicului (dacă este medic primar sau specialist) şi dacă cabinetul este amplasat într-o localitate urbană sau rurală (în acest caz se adaugă un spor de 20%).

Cu alte cuvinte, începând cu ziua în care a fost atins plafonul de care dispune, medicul stomatolog nu mai poate oferi servicii gratuite sau decontate parţial în acea lună.

Şi preşedintele-director general al CAS Harghita, ec. Duda Tihamér, recunoştea că „finanţarea este insuficientă şi nu acoperă toate cheltuielile, cum e cazul medicilor de familie. În contractul cu medicii de familie nu avem o cifră concretă; ea se materializează în numărul serviciilor oferite şi în numărul persoanelor asigurate înscrise pe listă. La medicina dentară există o sumă până la care se pot încadra; sunt stabilite tarife şi în funcţie de acestea se încadrează ca număr şi tipuri de servicii”.

Iar acesta este un motiv pentru care majoritatea dintre noi se prezintă la cabinetul stomatologic direct cu banii în buzunar şi nu caută un medic specialist aflat în contract cu Casa şi să beneficieze de reduceri de preţ.

Şi, totuşi, stomatologia nu este singura ramură a medicinii în care serviciile nu sunt decontate ori sunt finanţate parţial, cazul fiind unul valabil şi în alte ţări.

„În majoritatea ţărilor nu se decontează toate serviciile sau se decontează doar parţial, ca şi la noi; nu ştim de ce – spunea ec. Duda Tihamér. Un exemplu: sunt foarte multe dispozitive medicale care se decontează, începând de la proteze, până la sisteme auditive, aparate de oxigenare sau orteze, dar nu se decontează ochelarii. Şi, din păcate, sunt foarte multe persoane care poartă ochelari sau vor purta. Sistemul internaţional nu decontează astfel de servicii; se decontează cristalul care se implantează în ochi, operaţia putându-se efectua într-un spital public.

Există, probabil, şi anumite strategii internaţionale din domeniul sănătăţii şi priorităţi pe lista cărora nici medicina stomatologică nu este pe primul loc – se finanţează, dar într-un anumit cuantum”.

…şi puţini medici aflaţi în contract cu Casa

Pe lângă finanţarea redusă, o altă problemă este şi cea a numărului medicilor stomatologi aflaţi în relaţia cu Casa. Astfel, afirma ec. Duda Tihamér, „astăzi, în judeţ, avem un grad de acoperire de 29%”.

De ce acest grad redus de acoperire? „Pentru că – explica preşedintele-director general al CAS Harghita – având în vedere creditele de angajament pe care le putem contracta, volumul redus al acestora nu este atrăgător pentru o mare parte dintre medicii stomatologi, pentru că este foarte greu să începi luna cu o anumită sumă şi peste o săptămână-două să ţi se termine banii; ai rezolvat problema a 20-30 de persoane, să zicem, şi pe următorul trebuie să-l reprogramezi ori să-l pui să plătească. Şi atunci este foarte greu să relaţionezi cu persoanele respective, pe de o parte, sau să-i spui unuia că poate şi celuilalt că nu poate beneficia de acele servicii gratuite”.

Tot el spunea că, în general, medicii folosesc aceste sume pentru a oferi copiilor serviciile necesare ca atunci când vor creşte să aibă o dantură sănătoasă.

Dacă ne uităm pe localităţi, în prezent, din cei 45 de medici stomatologi câţi sunt în Miercurea Ciuc, doar 10 au şi încheiate contracte cu CAS. În Odorheiu Secuiesc, situaţia este mai slabă: din 44 de medici, doar 7 oferă şi servicii decontate. În Topliţa, din 8 cabinete stomatologice, la unul singur se poate apela pentru servicii gratuite, iar la Gheorgheni, din 14 medici, 4 sunt în relaţie contractuală. Bălanul, în schimb, se confruntă şi cu deficit de medici stomatologi, pentru că în tot oraşul este un singur medic (acesta nu are contract cu CAS).

În localităţile din nordul judeţului, situaţia medicilor stomatologi se prezintă astfel: în Tulgheş, Corbu, Borsec şi Gălăuţaş există câte un medic stomatolog, dar care nu se află în relaţie contractuală cu CAS; în Bilbor şi Sărmaş, ambii medici au încheiat contracte, astfel că oferă şi servicii decontate.

În total, la nivelul judeţului Harghita activează 198 de medici stomatologi, din care 58 sunt în relaţie contractuală cu CAS Harghita.

Lista completă a medicilor stomatologi aflaţi în relaţie contractuală cu CAS poate fi găsită online: www.cnas.ro/cashr/page/lista-furnizori-in-contract-8.html.

Situaţia din Harghita

Chiar dacă fondurile asigurate sunt puţine, totuşi, acestea au crescut în ultima perioadă, inclusiv la nivelul judeţului nostru. Astfel, dacă în primele 4 luni ale anului 2018, CAS Harghita deconta undeva pe la 95.000-100.000 de lei, în ultimele două luni ale anului trecut aceste sume au depăşit 200.000 lei, în noiembrie apropiindu-se chiar de 300.000 de lei. Iar tendinţa s-a menţinut şi pentru începutul acestui an, când în fiecare lună din ianuarie şi până în aprilie, sumele decontate au depăşit 200.000 de lei.

Conform datelor furnizate de CAS Harghita, în primul trimestru al acestui an, cei 58 de medici au acordat peste 6.200 de servicii incluse în pachetul de bază, de cele mai multe beneficiind copiii, persoanele de până în 18 ani – 5.184. Ca tipuri de intervenţii, cele mai multe au fost tratamentul cariei simple (2.880), sigilare/dinte (565), extracţia dinţilor temporari (425) şi extracţia dinţilor permanenţi (397, din care 154 pentru copii şi 243 pentru adulţi).

Dacă ar exista un pachet minimal de bază, probabil s-ar lucra non-stop

Unul dintre medicii stomatologi care a semnat un contract cu CAS Harghita este dr. Giuliano Obreja, din Topliţa. Este un medic cunoscut în municipiu, oamenii ştiind că la cabinetul lui pot beneficia de tratamente decontate de CAS.

Acesta spunea că, deşi suma este mică, ea este bine-venită oricum, până la urmă trebuind să te mulţumeşti cu ce ai. Pachetul acoperă servicii acordate atât copiilor, cât şi pensionarilor, dar pentru că suma nu este mare, continua medicul stomatolog din Topliţa, „trebuie să explici la multă lume că ţi se termină fondurile din luna asta, să-i reprogramezi pe luna viitoare”.

L-am întrebat care ar trebui să fie suma acordată de CAS pentru a acoperi nevoile pacienţilor din domeniul stomatologiei. „Practic – răspundea dr. Giuliano Obreja – în alte ţări, nu eşti limitat de o sumă. Ar trebui să existe nişte asigurări de sănătate care să acopere şi servicii stomatologice, un pachet minimal de bază, şi atunci s-ar lucra non-stop, probabil. Şi-ar face şi topliţenii dinţii dacă ar avea buget”.

Copii din trei comune şi un municipiu ajung la medicul stomatolog din Bilbor

În Bilbor există un singur cabinet stomatologic şi acesta se află în relaţie contractuală cu CAS, astfel că poate oferi şi anumite servicii gratuite. Este vorba de cabinetul doctorului Elena Cristina Ciobanu, aceasta spunând că fondurile pe care le primeşte, aşa puţine cum sunt (în unele luni a primit chiar şi 200 de lei de la CAS) le foloseşte pentru copii, aplicând criteriul primul venit – primul servit, iar la ea ajung pacienţi de pe Valea Bistricioarei şi cea a Mureşului.

„În general, eu fac multă profilaxie pentru copii – spunea medicul stomatolog din Bilbor. Lucrez şi cu copii din alte comune de lângă noi care au aflat despre aceste gratuităţi. Şi vin din Corbu, din Tulgheş, din Gălăuţaş şi inclusiv din Topliţa, cu toate că am înţeles că în Topliţa sunt multe cabinete, dar contracte cu Casa de Asigurări nu şi-au făcut medicii.

Eu, în general, aceşti bani îi aloc pentru copii, îmi place să lucrez cu copiii şi fac multă pedodonţie, aloc fondurile pentru profilaxie sau pentru tratamentele pentru copii până la 18 ani”.

Banii primiţi de la CAS îi ajung cam pentru 25-30 de pacienţi în fiecare lună, dar cu o dublare a fondurilor ar putea acoperi nevoile pacienţilor din zonă.

De altfel, spunea dânsa, problema banilor e cea mai importantă pentru oameni, lipsa acestora reprezentând principalul motiv pentru care nu merg la dentist. „Şi de aici apar complicaţiile şi problemele grave. E mult mai uşor să previi, trebuie să tratezi”.

Am întrebat-o cât de important este pentru populaţia de la sate accesul la aceste servicii gratuite, fie ele şi limitate din cauza fondurilor reduse. „Au o foarte mare importanţă. Părinţii când află că cei mici beneficiază de gratuitate, imediat se prezintă în cabinet. Dacă află că eu lucrez şi nu trebuie să plătească, copiii imediat se prezintă în cabinet”, răspundea dr. Elena Cristina Ciobanu.

Pentru acest domeniu, pentru prevenţie, dar şi pentru urgenţe, ar fi utilă chiar şi redeschiderea cabinetelor stomatologice în şcoli, aceasta considerând că „într-o şcoală cu 70-100-200 de copii, un cabinet stomatologic ar fi chiar necesar”. De aceeaşi părere este şi preşedintele-director general al CAS Harghita, care afirma că „ar fi bine-venite, ar trebui să se găsească soluţia de finanţare sau medicii stomatologi care sunt în judeţ în număr suficient ar putea să asigure aceste servicii pe baza unui contract încheiat cu administraţia publică locală. Şi atunci, în mod organizat, instituţional, s-ar putea asigura aceste servicii copiilor din şcoli. (…) Ar fi benefic orice sistem, inclusiv pentru serviciile stomatologice, pentru prevenţie, pentru că ulterior totul costă mai mult, o dantură care nu este sănătoasă creează probleme şi costuri mult mai mari ulterior”.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.