Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Digitalizarea valorilor naturale şi culturale din judeţul Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 19 aprilie 2024
Home » Cultură » Digitalizarea valorilor naturale şi culturale din judeţul Harghita
Digitalizarea valorilor naturale şi culturale din judeţul Harghita

Digitalizarea valorilor naturale şi culturale din judeţul Harghita

Unul dintre exemplele de bună practică: bază de date privind traseele turistice montane din judeţ disponibilă online

A doua întâlnire a partenerilor locali din cadrul proiectului CD-ETA – „Collaborative digitization of natural and cultural heritage” („Digitalizarea patrimoniului natural şi cultural în colaborare”) a avut loc ieri, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Harghita din Miercurea-Ciuc. CJ Harghita participă în calitate de partener la implementarea proiectului finanţat în cadrul programului Interreg Europe, alături de instituţii din Bulgaria, Grecia, Estonia, Slovenia, Spania şi Italia. Proiectul are ca obiectiv îmbunătăţirea adoptării politicilor de digitalizare a patrimoniului natural şi cultural şi pregătirea pentru punerea în aplicare a celor mai bune practici în regiunile participante, în funcţie de nevoile acestora.

În cadrul întâlnirii de ieri au fost prezentate exemple de bune practici în ceea ce priveşte digitalizarea patrimoniului natural din judeţul Harghita.

Înainte de aceste prezentări, managerul de proiect din cadrul CJ Harghita, Zonda Erika, a prezentat pe scurt activităţile desfăşurate până acum, precum şi concluziile Atelierului de lucru internaţional ce a avut loc în luna septembrie 2016, în municipiul Miercurea-Ciuc. „Uitându-ne la activitatea de digitalizare a partenerilor, am văzut că transpunerea valorilor naturale şi culturale în spaţiul virtual se află în diferite faze. În pofida acestui fapt, mai e loc de dezvoltare şi sunt nenumărate oportunităţi în baza cărora diferitele valori pot fi accesate cu ajutorul tehnicii contemporane”, a spus Zonda Erika, precizând că în ţările în care digitalizarea patrimoniului cultural şi natural este reglementată prin lege sau se face într-o formă instituţionalizată şi există programe de finanţare, acest proces este mult mai avansat. „Eu aşa văd că în viitorul apropiat şi noi trebuie să atingem aceste obiective ca acest proces să meargă ca pe roate în judeţ sau în regiune ori chiar în toată ţara”, a spus managerul de proiect.

La rândul său, vicepreşedintele CJ Harghita, Biró Botond, a evidenţiat importanţa digitalizării valorilor naturale şi culturale din judeţ. „De ce este importantă digitalizarea? Este importantă, pe de o parte, deoarece, datorită revoluţiei digitale, din ce în ce mai mare parte a vieţii noastre ajunge în spaţiul online. Şi este foarte important ca aceste valori, şi într-o formă digitală, să le adunăm într-un loc şi să le putem accesa mai transparent şi mai bine. Şi ceea ce este şi mai important: cum putem arăta generaţiilor adulte şi tinerilor, cum putem reda şi cum putem să facem să îndrăgească acea regiune şi acele regiuni care trebuie să fie un indicator şi în viaţa lor. Deoarece ne putem adresa tinerilor mai bine dacă ne mişcăm pe acele platforme pe care se mişcă şi ei”, a spus vicepreşedintele CJ.

Toate traseele montane omologate din judeţ sunt digitalizate, sunt urcate pe site-ul Salvamont şi sunt accesibile tuturor

În cadrul întâlnirii, prima prezentare – „Digitalizarea patrimoniului natural – Turism montan sigur în judeţul Harghita” – a fost susţinută de şeful Serviciului Salvamont şi Salvaspeo din cadrul Consiliului Judeţean, Fekete Örs. Acesta a arătat, la început, că „teritoriul judeţului este mare – 6.639 de metri pătraţi – şi aproape 60% din acest teritoriu este zonă montană”. „Este un teritoriu imens, sunt două parcuri naţionale, peste 30 de rezervaţii, sunt aproximativ 1.700 de km trasee turistice montane, din care 1.500 de km am reuşit să-i reabilităm. Foarte multe trasee de căţărare. Se zice că judeţul Harghita este un paradis al căţărătorilor – doar în Cheile Bicazului avem peste 100 de trasee de alpinism. În afară de asta, în Cheile Vârghişului, în Ciba şi pe stânca Kossuth am reuşit să facem noi trasee de căţărare, nemaivorbind de Piatra Unică, de Hăşmaşu Mare. Avem foarte multe trasee de căţărare pe stânci despre care foarte mulţi nici nu ştiu că există. Avem 30 de pârtii de schi în judeţ şi (…) avem aproape 500 de km de traseu de ciclism montan”, a spus Fekete Örs.

Acesta a explicat că serviciile salvamont, pe lângă prevenirea şi gestionarea accidentelor, consideră foarte important ca aceste trasee turistice să nu fie doar reabilitate, „ci să apară şi în formă digitalizată pe diferite site-uri şi să fie accesibile tuturor”.

În ceea ce priveşte digitalizarea, Fekete Örs a spus că sunt trei axe principale: digitalizarea cărărilor turistice; digitalizarea traseelor de căţărare pe stânci; digitalizarea traseelor cicloturistice. „Care este scopul digitalizării? În primul rând că ajută salvarea montană. Nouă ne este mult mai uşor dacă nu trebuie să mergem după ei, ci pur şi simplu îi îndrumăm prin telefon pe ce cărare să pornească, ce semne să urmeze. (…) Aceste semnalizări se găsesc şi în formă digitală şi fiecare poate să le descarce pe telefonul lui. (…) Următorul lucru care este foarte important e crearea unei baze de date precise. Avem foarte puţini salvatori montani angajaţi şi din acest motiv avem nevoie de o bază de date foarte precisă: să ştim unde se află (n.n. – turistul cu probleme), unde sunt intersecţiile. (…) Şi, cum am spus, prin telefon îi putem ajuta pe cei care au nevoie”.

Potrivit acestuia, o altă sarcină a serviciului pe care îl conduce este standardizarea traseelor turistice. „Până în 2010 nu au existat cărări turistice standardizate. În momentul de faţă avem peste 800 de km de trasee turistice standardizate. Şi cei 1.500 de km de traseu reabilitaţi ne-am dori ca toţi să fie standardizaţi”, a spus Fekete Örs. Acesta a mai arătat că pentru a asigura un turism sigur trebuie să fie şi trasee standardizate, explicând că „în baza noastră de date digitale se regăseşte şi dificultatea acelui traseu, când se poate utiliza: vara, iarna sau dacă este închis. Şi tot aici este trecută poziţionarea stânelor ori a popasurilor”.

De asemenea, şeful Serviciului Salvamont a amintit că în Harghita sunt 16 refugii montane, a căror amplasare se găseşte pe site-ul instituţiei (salvamontharghita.ro).

Conform acestuia, „toate traseele montane omologate din judeţ sunt digitalizate, sunt urcate pe site-ul Salvamont şi sunt accesibile tuturor”.

Totodată, sunt digitalizate şi traseele de alpinism. Versiunea digitală arată dificultatea, lungimea, denumirea traseului. „E important să folosim aceste trasee şi să nu încercăm alte trasee aleatorii, pentru că pot fi periculoase. În ultimii ani, această activitate de căţărare arată o creştere. Este foarte important pentru că noi considerăm că e şi un rezultat al muncii noastre. Şi se organizează şi festivaluri al căţărătorilor, unde vedem că vin din ce în ce mai mulţi”. De asemenea, şeful Salvamont a spus că şi traseele pentru cicloturism sunt digitalizate şi se poate vedea ce dificultate au.

Fekete Örs a dat asigurări că oricine accesează site-ul Serviciului Salvamont din cadrul CJ Harghita „găseşte informaţii actualizate”.

În cadrul întâlnirii de ieri, prezentări au mai susţinut: dr. Magyari-Sáska Zsolt (Universitatea „Babeş-Bolyai”) – Realizarea bazei de date cartografice digitale a traseelor turistice montane; Tamás Réka – Cei mai frumoşi copaci din România; Demeter László (reprezentant al sitului Natura 2000 Munţii Ciucului) – Digitalizarea patrimoniului natural în Bazinul Ciuc.

∗∗∗

Durata proiectului „Digitalizarea patrimoniului natural şi cultural în colaborare” este de 5 ani (2016-2021), iar implementarea acestuia se va desfăşura prin două faze: în prima fază, de 3 ani, vor fi realizate toate activităţile proiectului, iar în a doua fază vor fi implementate planurile de acţiune stipulate.

Bugetul total al proiectului este de 2.071.748 euro, iar bugetul aferent Consiliului Judeţean Harghita este de 210.100 euro.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.