Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Despre condiţiile din Spitalul de la Şumuleu-Ciuc şi despre care ar fi soluţia ca Secţia de boli infecţioase şi pneumo-fiziologie să funcţioneze în condiţii mai bune | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Sănătate » Despre condiţiile din Spitalul de la Şumuleu-Ciuc şi despre care ar fi soluţia ca Secţia de boli infecţioase şi pneumo-fiziologie să funcţioneze în condiţii mai bune
Despre condiţiile din Spitalul de la Şumuleu-Ciuc şi despre care ar fi soluţia ca Secţia de boli infecţioase şi pneumo-fiziologie să funcţioneze în condiţii mai bune

Despre condiţiile din Spitalul de la Şumuleu-Ciuc şi despre care ar fi soluţia ca Secţia de boli infecţioase şi pneumo-fiziologie să funcţioneze în condiţii mai bune

La sfârşitul anului trecut, un cititor al ziarului nostru ne-a trimis mai multe imagini făcute prin Spitalul de boli infecţioase şi pneumo-fiziologie de la Şumuleu-Ciuc, scoţând în evidenţă condiţiile precare existente acolo. În imaginile surprinse se poate observa igrasia şi mucegaiul pe pereţi, linoleumuri desprinse, chiuvete stricate, pereţi cu vopsea decojită.

Drept urmare, zilele acestea am avut o întâlnire cu managerul Spitalului Judeţean de Urgenţă Miercurea-Ciuc, dr. Demeter Ferenc (Secţia de la Şumuleu făcând parte din cadrul acestei instituţii). Iar discuţia a pornit de la aceste imagini, pe care i le-am arătat şi dânsului…

– Corpul de clădire al spitalului din Şumuleu – spunea dr. Demeter Ferenc – în care funcţionează Secţia de boli infecto-contagioase, Secţia pneumologie şi fiziologie, respectiv laboratorul de pneumo-fiziologie a fost retrocedat în urmă cu aproximativ 20 de ani Bisericii Catolice. De atunci, şi predecesorii mei şi eu ne pregătim an de an ca să ne mutăm de acolo, pentru că este o solicitare, cred eu normală, a proprietarului clădirii ca să îşi preia clădirea în proprietate.

Deoarece clădirea este închiriată, prin Consiliul Judeţean, nouă de către Biserica Catolică, sunt anumite reparaţii, structurale mai ales, care pot fi făcute numai de către proprietarul clădirii.

– Ce înseamnă aceste reparaţii structurale?

– Care privesc clădirea în sine: pereţi, geamuri, acoperiş şi aşa mai departe. Noi putem să facem zugrăvit de întreţinere, pe care-l şi facem o dată pe an, de obicei primăvara – mergem şi verificăm, iar unde trebuie facem mici reparaţii, mici zugrăveli, mici vopsiri ş.a.m.d.

– Şi dacă vorbim de ceea ce apare şi în poze: chiuvete, linoleumuri, igrasie?

– Din păcate, igrasia nu poate fi eradicată cu metode care ne sunt nouă la îndemână. Pentru asta ar trebui reparaţii structurale, pe care, repet, noi nu le putem face şi de aceea, o dată pe an, trecem, curăţăm unde a ieşit igrasia – cred că 90% din pozele arătate sunt datorate igrasiei: se coşcoveşte vopseaua, cade. Deci: curăţăm, vopsim, cam atât putem face.

Ceea ce ar fi trebuit noi să facem este acea chiuvetă sau robinet care i-a rămas în mână persoanei respective; sincer, nu am ştiut de această necesitate, fiindcă am fi reparat-o. Avem echipă specializată, ne costă 20-30 de lei o baterie de chiuvetă şi putem schimba robinetul respectiv.

Referitor la mucegaiul care apare, din păcate, clădirea fiind foarte veche (cred că are vreo 500 de ani), acoperişul este făcut conform normelor de construcţie de acum 500 de ani, ţiglele sunt vechi, se sparg frecvent, se înlocuiesc foarte greu pentru că acoperişul este foarte mare şi trebuie mers cu schele în pod. Noi atenţionăm permanent proprietarul clădirii, dar rezultatele se lasă aşteptate, pentru că şi ei doresc să plecăm de acolo, deci nu să ne asigure un confort extraordinar.

Mai sunt şi alte deficienţe, care nu apar în imagini, dar pe care eu le ştiu, pe care le ştie şi Consiliul Judeţean: sunt nişte crăpături care denotă faptul că o parte a clădirii, fundaţia se deplasează. Sunt crăpături de-ţi intră degetul în pereţi. Alea sunt mai periculoase, astea sunt aşa… Nu are ce să caute mucegaiul şi coşcoveala într-un spital, ştiu foarte bine, dar, repet, nu putem să intervenim eficient în repararea acestora.

Mai demult erau fisuri (în pereţii clădirii – n.a.); a fost o perioadă ploioasă acum vreo doi ani de zile, când, probabil, infiltraţiile au făcut ca fundaţia să se deplaseze şi să crape. I-am invitat pe cei de la Consiliul Judeţean, ei i-au atenţionat, împreună cu noi, pe proprietarii clădirii, rezultatele se lasă aşteptate.

 Mutarea secţiei de la Şumuleu în sediul policlinicii

– Ziceaţi că de 20 de ani încercaţi să vă mutaţi. În ce stadiu vă aflaţi cu acest plan?

– Împreună cu Consiliul Judeţean, care este proprietarul spitalului, am avut discuţii de acum 8 ani şi ceva. Când am ajuns manager la spital, era un proiect pentru a construi în curtea spitalului (clădirea principală – n.a.) un nou corp de clădire în care să aibă loc Secţia de boli infecţioase şi pneumo-fiziologie. Din păcate, acea construcţie nici nu s-a început datorită lipsei de finanţare. Când Consiliul Judeţean a văzut că finanţarea centrală, de la Ministerul Sănătăţii sau de unde a mai cerut fonduri, nu vine, atunci am căutat împreună soluţii de compromis ca să găsim o clădire existentă pe care să o amenajăm, deşi avem experienţe destul de triste şi în acest sens: vezi blocul operator, unde lucrările stagnează de 4 ani şi ne îngreunează activitatea.

O soluţie care este de compromis, dar care este acceptată de toată lumea şi are şi şanse de finanţare este transformarea clădirii policlinicii, de fapt a nivelului I şi II, în secţii de boli infecto-contagioase şi pneumo-fiziologie. Avem bugetat pe anul acesta proiectarea, deci probabil în acest an ne vom apuca de acest proiect şi sperăm ca în cel mai scurt timp să mutăm aceste secţii într-o locaţie nouă care să aibă şi circuitele care sunt necesare pentru o secţie spitalicească, care să aibă şi măsurile de siguranţă pentru cetăţenii din jur, a bolnavilor şi a angajaţilor.

LIVIU CÂMPEAN

Arhivă foto

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.