Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Despre alegerile parlamentare 2016 | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Politic » Despre alegerile parlamentare 2016
Despre alegerile parlamentare 2016

Despre alegerile parlamentare 2016

  •  Nu sunt probleme în privinţa pregătirii alegerilor din decembrie
  •  Aspiranţi la un fotoliu în Parlamentul României care şi-au depus candidatura în Harghita

Mai e o lună şi un pic până la alegerile parlamentare 2016 şi fiecare-şi pregăteşte terenul aşa cum poate, aşa cum ştie şi aşa cum se prevede în atribuţii. Dacă politicienii se află în perpetuă campanie electorală, instituţiile cu atribuţii în procesul electoral desfăşoară activităţile prevăzute în calendarul electoral, aşa fel încât pe 11 decembrie totul să se desfăşoare fără sincope.

Astfel, preciza prefectul judeţului Harghita, Adrian Jean Andrei, la nivelul judeţului nu sunt probleme în ceea ce priveşte pregătirea pentru alegerile parlamentare din 11 decembrie, toate activităţile din calendar fiind în termen.

„Firma care a câştigat licitaţia pentru tipărirea buletinelor de vot este aceeaşi (din Sfântu-Gheorghe, judeţul Covasna) care a tipărit buletinele de vot şi la alegerile locale. Noi am solicitat anterior 13 tone de hârtie pentru buletinele de vot, având în vedere numărul mare de partide parlamentare care şi-au depus candidaturile; a trebuit să mai suplimentăm cu 5 tone de la rezervele de stat”, spunea Adrian Jean Andrei.

 Candidaţi din Harghita în Parlamentul României

Săptămâna trecută a fost termenul limită în care aspiranţii la un scaun în Senat sau în Camera Deputaţilor puteau să-şi depună candidaturile la Biroul Electoral de Circumscripţie Harghita. Zece formaţiuni politice au depus liste cu candidaţi atât la Senat, cât şi la Camera Deputaţilor. Deşi majoritatea numelor au fost admise, au existat şi cazuri în care candidatura s-a respins, de cele mai multe ori în urma necompletării unor documente.

În continuare vă vom prezenta câteva nume ale candidaţilor harghiteni la alegerile parlamentare (în ordinea depunerii listelor), făcând următoarea precizare: având experienţa rezultatelor anterioare, de la UDMR (formaţiunea care a dat doi senatori şi 4 deputaţi) vom publica numele a doi candidaţi la Senat şi 5 la Camera Deputaţilor, iar de la partidele româneşti doar numele celor care deschid listele la Senat şi Camera Deputaţilor.

• Uniunea Democrată Maghiară din România

Senat – Verestóy Attila, Tánczos Barna; Camera Deputaţilor – Kelemen Hunor, Korodi Attila, Bende Sándor, Benedek Zacharie, Sebestyén Csaba-István.

• Partidul Alianţa Liberalilor şi Democraţilor

Senat – Sere Claudiu; Camera Deputaţilor – Matei Mircea.

• Partidul Social Democrat

Senat – Ţepeş-Focşa Romeo; Camera Deputaţilor – Duşa Mircea.

• Partidul Naţional Liberal

Senat – Buzilă Victor-Sebastian; Camera Deputaţilor – Proca Ion.

• Partidul România Unită

Senat – Popa Ioan; Camera Deputaţilor – Ţifrea Vasile.

• Partidul Mişcarea Populară

Senat – Dima Valerian; Camera Deputaţilor – Pîrvan Mihai.

• Partidul România Mare

Senat – Oţoi Cornel; Camera Deputaţilor – Vlad Cornelia-Diana.

• Partidul Ecologist Român

Senat – Ilcu Angela Ana; Camera Deputaţilor – Ermolai Alexandru-Cristina.

• Uniunea Salvaţi România

Camera Deputaţilor – Páll Zoltán.

 Candidaturi respinse

Până luni, când am preluat aceste date, erau respinse 8 candidaturi. Este vorba de candidatura la Senat a doamnei Ciobanu Elena-Cristina din partea PNL, la motiv invocându-se art. 37, alin. (2) din Constituţia României: Candidaţii trebuie să fi împlinit, până în ziua alegerilor inclusiv, vârsta de cel puţin 23 de ani pentru a fi aleşi în Camera Deputaţilor sau în organele administraţiei publice locale, vârsta de cel puţin 33 de ani pentru a fi aleşi în Senat şi vârsta de cel puţin 35 de ani pentru a fi aleşi în funcţia de Preşedinte al României.

De la PMP au fost respinse două candidaturi: cea la Senat a lui Moraru Norbert-Petrică (acelaşi motiv ca în cazul precedent) şi candidatura la Camera Deputaţilor a lui Voaideş Viorel (în „Declaraţia pe propria răspundere” candidatul nu şi-a manifestat nici o opţiune cu privire la faptul că „am fost/nu am fost lucrător al Securităţii”, motiv pentru care s-a considerat dosar incomplet).

Şi candidatura la Camera Deputaţilor a lui Tiron Octavian-Iulian (Alianţa Electorală „Alternativa Naţională 2016”) a fost respinsă pe baza art. 53, alin. (2) din Legea nr. 208/2015, care prevede că Dosarele de candidatură prevăzute la alin. (1) vor fi însoţite de un exemplar original al listei susţinătorilor şi o copie a acesteia sau de dovada depunerii acestor liste la Biroul Electoral Central.

USR a avut 4 candidaţi respinşi, câte doi la Senat, respectiv Camera Deputaţilor. Este vorba de Nistor Mircea („Declaraţia de acceptare a candidaturii” nu este datată olograf; din „Declaraţia pe proprie răspundere” lipsesc numărul şi seria actului de identitate, precum şi numele tatălui şi numele mamei) şi Şipoteanu Gabriela-Lenuţa („Declaraţia de acceptare a candidaturii” nu este datată olograf; nu conţine numărul Circumscripţiei Electorale unde candidează) (la Senat), respectiv de Platon Iulian („Declaraţia de acceptare a candidaturii” nu este datată olograf; în al doilea dosar de candidatură original această declaraţie este depusă în copie) şi Truţă Ana-Maria („Declaraţia de acceptare a candidaturii” nu este datată olograf; în al doilea dosar de candidatură original „Declaraţia de avere” şi „Declaraţia de interese” sunt depuse în copie) la Camera Deputaţilor.

LIVIU C.

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.