Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita are o nouă conducere | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Cultură » Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita are o nouă conducere
Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita are o nouă conducere

Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita are o nouă conducere

Se doreşte organizarea mai multor evenimente culturale, o implicare mai mare în şcoli, dar şi în comunitate, precum şi o mai mare vizibilitate

Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita şi-a ales noul comitet de conducere. Alegerea noii conduceri a avut loc în cadrul Adunării Generale a Despărţământului, ce a avut loc sâmbătă, la Mănăstirea „Adormirea Maicii Domnului” din Izvoru-Mureşului, la activitate luând parte şi episcopul Covasnei şi Harghitei, PS Andrei, şi preşedintele Asociaţiunii Transilvane pentru Literatura Română şi Cultura Poporului Român – ASTRA, prof. univ. dr. Dumitru Acu.

Astfel, PS Andrei Moldovan a fost ales preşedinte de onoare al Despărţământului. Noul preşedinte al Asociaţiunii este prof. Irina Groza, din Miercurea-Ciuc. Vicepreşedinţi au fost votaţi Gheorghe Filip, din Miercurea-Ciuc şi jurnalista Maria Creţu-Graur, din Sfântu-Gheorghe, iar secretara Asociaţiunii a fost aleasă prof. Elena Craioveanu. Membri în comitetul de conducere au fost aleşi părintele Călin Pavel Suciu, din Livezi, prof. Constantin Costea şi prof. Luminiţa Cornea. De asemenea, preşedinte al comisiei de cenzori a fost reales prof. Doru Dobreanu.

Înainte de alegerea propriu-zisă a comitetului de conducere, fostul preşedinte al Asociaţiunii, prof. Luminiţa Cornea, a prezentat principalele activităţi desfăşurate de Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita în 2016, dar şi propuneri pentru acest an, după care au avut loc discuţii, în cadrul cărora au fost ridicate o serie de probleme care trebuie rezolvate de noua conducere.

 

n Din raportul de activitate pe 2016

Potrivit dării de seamă pe anul 2016, Despărţământul ASTRA Covasna-Harghita, în 2016, a organizat în parteneriat cu alte instituţii şi ONG-uri o serie de evenimente culturale, din care amintim: Zilele „Octavian C. Tăslăuanu” la Bilbor; „Aniversare Unirea Basarabiei cu Ţara-Mamă” la Centrul Ecleziastic de Documentare „Mitropolit Nicolae Colan” din Sfântu-Gheorghe; „Romulus Cioflec la ceas aniversar” – activitate literară cu elevii la Casa Memorială „Romulus Cioflec” din Araci, jud. Covasna; Ziua Limbii Române; dezvelirea unei plăci comemorative cu efigie a Episcopului Justinian Teculescu pe un perete exterior (cu faţa la strada principală) al bisericii din Manta – Cahul; Sesiunea naţională de comunicări ştiinţifice „Românii din sud-estul Transilvaniei. Istorie. Cultură. Civilizaţie”, ediţia a XX-a, Sf. Gheorghe; deplasare în Ucraina, unde au fost donate cărţi colectate de membri. Un eveniment aparte a fost organizarea la Miercurea-Ciuc a activităţii „ASTRA Rediviva 20”, în cadrul căreia a fost dezvelit bustul scriitorului Liviu Rebreanu în incinta şcolii gimnaziale care îi poartă numele. Totodată, membri ai Despărţământului, în special cei din comitetul de conducere, au participat la evenimente organizate de conducerea centrală a ASTREI sau de alte despărţăminte în ţară, dar şi în străinătate.

După această prezentare, fostul vicepreşedinte al Despărţământului, prof. Constantin Costea, a prezentat Raportul financiar pe 2016, iar prof. Doru Dobreanu raportul Comisiei de Cenzori.

Activitatea comitetului de conducere a fost apreciată ca bună în cadrul şedinţei.

Probleme ridicate în cadrul discuţiilor şi propunerile către noul comitet de conducere

Prof. Constantin Costea a spus că „trebuie să-mi fac autocritica, pentru că o parte din cercurile noastre, în ultimii ani, parcă nu mai există”, deoarece unii s-au pensionat sau pur şi simplu s-au retras.

În cadrul discuţiilor au fost ridicate o serie de probleme, dar şi unele critici. Astfel, vicepreşedintele ales al Asociaţiunii, Gheorghe Filip, a apreciat că „e minunat să ne deplasăm nu ştiu unde”, dar „haideţi să vedem ce facem pe tărâmul nostru. Vorbim despre Harghita-Covasna, două judeţe aparte, în configuraţia geografică, dar mai ales politică, etnică a acestei ţări”. „Eu consider că, nu o dată am spus-o, trebuie să întinerim, să împrospătăm această forţă culturală, lingvistică şi românească, până la urmă, din toate punctele de vedere, cu tineri şi nu numai”, a spus Gheorghe Filip, punctând că în acest sens trebuie create „evenimente minunate”, cum ar fi tabere de creaţie, în care să fie implicaţi elevi. „Sintetizând: să iniţiem activităţi noi, să atragem noi membri şi să colaborăm mai bine cu celelalte instituţii”, a conchis vorbitorul.

Prof. Irina Groza a propus să se creeze un site sau un blog, pentru ca Despărţământul să fie mai vizibil.

La rândul său, dr. Ioan Lăcătuşu, membru fondator al Despărţământului ASTRA Covasna-Harghita, a spus că într-adevăr sunt multe de făcut. Acesta a punctat, printre altele, că trebuie încurajat voluntariatul, în sensul că trebuie „identificaţi oamenii care sunt dispuşi să facă ceva din timpul lor, altfel nu merge”. Dr. Ioan Lăcătuşu a spus că trebuie îmbunătăţite cercurile la sate, iar Despărţământul ASTRA să fie mai prezent în şcoli.

De asemenea, acesta a afirmat că trebuie pus accent pe scrierea de proiecte în vederea obţinerii de finanţări, inclusiv de la consiliile judeţene din cele două judeţe.

„Fiţi oameni de jertfă!”

„N-aş vrea să jignesc pe nimeni. Doar atât ţin să vă pun la suflet: fiţi oameni de jertfă! În societatea modernă de astăzi foarte puţini sunt cei care se jertfesc pe altarul neamului, începând de la clerici şi până la ultimul credincios”, şi-a început alocuţiunea episcopul Covasnei şi Harghitei, Preasfinţitul părinte Andrei, care i-a îndemnat pe astrişti să se aplece mai mult şi asupra istoriei zonei. „Constatăm pe zi ce trece că în unele sate depopulate din punct de vedere numeric al românilor, şi mormintele se fură. Pentru că acei copii care s-au căsătorit cu persoane din alte etnii schimbă mormintele părinţilor români şi ne mirăm că se şterge istoria. Ar fi bine să ne aplecăm un pic şi asupra istoriei zonei, pentru că, dacă noi nu suntem oameni de nădejde, şi Dumnezeu îşi întoarce faţa de la noi”, a afirmat PS Andrei.

„Astăzi, când în societatea modernă intră atâtea influenţe, începând din Occident şi până în îndepărtatul plai american, societatea creştină românească intră într-un proces de desacralizare. (…) Intrăm într-un proces de desacralizare pentru că, frumos spunea mitropolitul Antonie Plămădeală al Ardealului, «cine-şi uită mama care l-a născut, biserica în care s-a botezat şi şcoala în care a învăţat, nu e vrednic să poarte numele de român». (…) Biserica e mama neamului românesc, trebuie sprijinită şi în acelaşi timp biserica să se implice prin membrii activi care sunteţi dvs. frăţiile voastre în ceea ce se cheamă leagăn românesc”, a spus episcopul.

Ierarhul locului şi-a exprimat dorinţa ca tot ce s-a discutat în cadrul Adunării Generale să fie puse în practică şi „să fim un pic mai activi”. „În primul rând, noul preşedinte care va fi ales trebuie să bată la uşile consiliilor judeţene, care de multe ori sunt crispate. Am constatat cu durere în suflet că şi de data aceasta Consiliul Judeţean Covasna nu s-a implicat deloc în Despărţământul ASTRA, cum o face şi cu biserica. Pe această cale ţin să le mulţumesc celor ce s-au implicat şi în primul rând celor doi prefecţi. Pentru că amândoi prefecţii din episcopia noastră, şi d-l Sebastian Cucu, din Covasna şi d-l Adrian Jean Andrei, din Harghita, sunt oameni care se implică în tot ceea ce numim noi ONG-uri româneşti”, a spus episcopul, mulţumindu-i, totodată, pentru sprijin şi preşedintelui Consiliului Judeţean Harghita.

De asemenea, şi PS Andrei a punctat faptul că zona Topliţei nu se implică în activităţi. „Săptămânile trecute ne-am întâlnit pentru a aşeza câteva proiecte la Centrul cultural Miron Cristea din Miercurea-Ciuc şi am constatat cu durere în suflet că zona Topliţa nu se implică”, a mai precizat ierarhul locului.

Prof. univ. dr. Dumitru Acu, preşedintele ASTRA, a apreciat că „a fost o adunare reuşită, cu multe lucruri spuse, au fost ridicate multe probleme”. Pentru conducerea aleasă a Despărţământului Covasna-Harghita, a spus acesta, scrierea şi depunerea de proiecte în vederea obţinerii de finanţări trebuie să fie o prioritate. De asemenea, preşedintele ASTREI a atras atenţia că, dacă toate activităţile sunt lăsate în seama preşedintelui, „nu se poate face nimic” şi că toţi membrii trebuie să se implice. Un alt lucru evidenţiat a fost necesitatea înfiinţării de cercuri ale ASTREI în toate localităţile din cele două judeţe în care sunt români. Nu în ultimul rând, preşedintele ASTRA a transmis că aşteaptă propuneri în legătură cu sărbătorirea Centenarului Marii Uniri.

Noua conducere: avem o agendă încărcată pentru următoarele 3-5 întâlniri

Preşedintele ales al Despărţământului Covasna-Harghita al ASTREI, prof. Irina Groza, a fost profesoară timp de aproape 40 de ani, cea mai mare parte la Colegiul Naţional „Octavian Goga” din Miercurea-Ciuc. De asemenea, conduce Centrul local Orion al Cercetaşilor României de peste 20 de ani. După alegere, aceasta a mulţumit pentru încrederea acordată, precizând că pentru următoarele 3-5 întâlniri ale Despărţământului este pregătită deja o agendă bogată. Având în faţă spusa Sf. Cuvios Pahomie de pe peretele mănăstirii: Ochiul deştept ştie să curăţească mintea, să stingă înfocarea, să gonească nălucirile, noua preşedintă a parafrazat: îmi place că cred că toţi care suntem în comitetul de conducere şi toţi cei care suntem aici să privim în jur pentru a ne curăţa mintea de prejudecăţi, să stingem înfocarea pentru a face loc echilibrului şi să gonim nălucirile pentru a vedea realitatea”.

∗∗∗

În cadrul întâlnirii de sâmbătă au fost prezentate volumele: Octavian Codru Tăslăuanu, Satul meu – amintiri din copilărie şi din tinereţe, ediţie îngrijită de prof. Vasile Stan şi prof. Mărioara Stan, din Bilbor; prof. dr. Luminiţa Cornea, Romulus Cioflec – o viaţă în imagini; dr. Ioan Lăcătuşu şi Vasile Stancu, Contribuţii documentare privind istoria românilor transilvăneni.

Adunarea Generală a Asociaţiunii s-a încheiat cu un moment artistic prezentat de membri ai Cenaclului „Buna Vestire” din Miercurea-Ciuc.

Şt. PĂTRÎNTAŞ

Arhiva foto

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.