Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Deşi în 16 mai este ultimul termen, până în prezent, foarte puţini operatori aflaţi în sistemul de agricultură ecologică au depus actele necesare înregistrării la DAJ Harghita | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Deşi în 16 mai este ultimul termen, până în prezent, foarte puţini operatori aflaţi în sistemul de agricultură ecologică au depus actele necesare înregistrării la DAJ Harghita
Deşi în 16 mai este ultimul termen, până în prezent, foarte puţini operatori aflaţi în sistemul de agricultură ecologică au depus actele necesare înregistrării la DAJ Harghita

Deşi în 16 mai este ultimul termen, până în prezent, foarte puţini operatori aflaţi în sistemul de agricultură ecologică au depus actele necesare înregistrării la DAJ Harghita

  • Agricultorii ecologici care nu depun fişa de înregistrare a activităţii riscă să piardă subvenţiile de la APIA, atrag atenţia reprezentanţii Direcţiei pentru Agricultură Harghita
  • Probleme mari sunt la producătorii ecologici (crescătorii de animale) din Bilbor

Operatorii aflaţi în sistemul de agricultură ecologică din judeţ, majoritatea producători, au obligaţia să se înregistreze la Direcţia pentru Agricultură Judeţeană (DAJ) Harghita până cel târziu la 16 mai (inclusiv). Până în prezent, doar 43 de agricultori ecologici din judeţ au depus actele necesare la DAJ, deşi mai este foarte puţin timp până când expiră termenul. Anul trecut, la DAJ Harghita s-au înregistrat aproape 300 de operatori aflaţi în sistemul de agricultură ecologică (298), ceea ce înseamnă că până la această dată, comparativ cu 2017, sunt mai puţin de 15%.

În 2017, situaţia a fost asemănătoare, în această perioadă fiind cam acelaşi număr de operatori înregistraţi. Numai că în ultima săptămână au fost depuse foarte multe fişe, punând angajaţii DAJ în dificultate în a le înregistra.

Directorul executiv al DAJ Harghita, ing. Török Eugen, a atras atenţia ieri că termenul de 16 mai nu se va prelungi. Acesta a spus că „toată lumea s-a obişnuit, până anul trecut, că acest termen se va prelungi”. „Dar anul trecut nici depunerea documentelor la Agenţia pentru Plăţi şi Intervenţie în Agricultură (APIA) pentru obţinerea subvenţiei şi nici înregistrările pentru activitatea eco-bio nu s-au prelungit nici cu o oră”, a precizat ing. Török. Iar din acest motiv au existat şi presiuni din partea unor operatori pentru a le fi acceptate documentele ulterior termenului de 16 mai, însă acest lucru nu se mai poate. „Acum 10 ani încă mai mergea. Dar acum nu se mai poate”, a spus directorul executiv al DAJ Harghita.

Din cei 298 de operatori înregistraţi în sistemul de agricultură ecologică anul trecut, majoritatea sunt producători, dar sunt şi procesatori, exportatori, importatori, comercianţi – e adevărat, aceştia din urmă sunt foarte puţini.

Petres Biborka, responsabilă cu agricultura ecologică în cadrul DAJ Harghita, a spus la rândul ei că foarte mulţi operatori aflaţi în sistem şi care nu s-au înregistrat la Direcţia pentru Agricultură sunt în comuna Bilbor. De altfel, şi anul trecut, tot cu crescătorii de bovine din Bilbor au fost asemenea probleme. Reprezentanţii DAJ Harghita au arătat că la Bilbor, de exemplu, într-o asociaţie a crescătorilor de animale sunt peste 150 de producători înregistraţi în sistemul de agricultură ecologică. Iar conducerea asociaţiei are obligaţia să-i ajute pe membri cu întocmirea documentelor necesare înregistrării şi cu depunerea lor. „Noi ne bucurăm că avem producători bio, au ulterior avantaje, dar trebuie făcut un efort”, a precizat ing. Török Eugen referindu-se la această situaţie.

Ce se întâmplă dacă nu se înregistrează?

Reprezentanţii instituţiei au mai atras atenţia că, dacă nu se înregistrează la DAJ Harghita, în primul rând agricultorii ecologici pierd subvenţia de la APIA. Cele două sunt legate între ele, iar la APIA ultimul termen de depunere a actelor pentru a beneficia de subvenţie este tot data de 16 mai.

Pentru a se înregistra în sistemul de agricultură ecologică sunt necesare următoarele documente: a) Fişa de înregistrare a operatorilor în agricultură ecologică; b) Contractul încheiat între operator şi organismul de inspecţie şi certificare menţionat în fişa de înregistrare; c) Declaraţia pe propria răspundere pentru deţinerea documentelor necesare înscrierii în agricultura ecologică, care se completează conform modelului prevăzut în Anexa nr. 9.

Sunt exceptaţi: operatorii care intră pentru prima dată în sistem şi nu solicită sprijin financiar, care îşi pot înregistra activitatea până la 15 decembrie a fiecărui an, precum şi operatorii care desfăşoară activităţi în domeniile procesare, comerţ pe piaţa internă şi/sau comerţ intracomunitar, import-export, floră spontană şi acvacultură, care de asemenea se pot înregistra până la data de 15 decembrie.

Formularele fişelor de înregistrare se găsesc pe: http:/madr.ro/agricultura-ecologica/fisele-de-inregistrare-in-agricultura-ecologica.html. (Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.