Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Depozitul de la Cekend este umplut în proporţie de peste 43% | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Agricultură/Ecologie » Depozitul de la Cekend este umplut în proporţie de peste 43%
Depozitul de la Cekend este umplut în proporţie de peste 43%

Depozitul de la Cekend este umplut în proporţie de peste 43%

Se estimează că anul viitor se va deschide şi depozitul de la Remetea

Potrivit Agenţiei pentru Protecţia Mediului (APM) Harghita, sunt 10 operatori economici, atât din judeţ, cât şi din Mureş şi Neamţ, care colectează deşeurile municipale, menajere şi asimilabile din Harghita. Deşeurile, precizează APM Harghita, sunt eliminate prin depozitare în depozitul conform de pe Platoul Cekend, care are o suprafaţă de aproape 200.000 de metri pătraţi. În condiţiile în care capacitatea maximă a acestuia este de 1.164.625 de tone de deşeuri, aici sunt aduse, lunar, peste cinci mii de tone; aşa se face că până acum, la Cekend, s-au depozitat 502.825 de tone de deşeuri, gradul de umplere ajungând la 43,17%.

Legat de depozitul de la Cekend, se impune şi precizarea că sunt solicitări ca acesta să primească deşeuri şi din alte judeţe. Tehnologia permite acest lucru, însă, spunea directorul APM Harghita, Domokos Lászóo, e o problemă de avize care, probabil, se vor modifica la anul.

În acelaşi timp, este în curs de implementare şi „Sistemul integrat de management al deşeurilor în judeţul Harghita”, al cărui titular este Consiliul Judeţean Harghita. Prin acest proiect s-au înfiinţat 5 centre de colectare selectivă prin aport voluntar (la Cristuru Secuiesc, Vlăhiţa, Gheorgheni, Bălan şi Topliţa). De asemenea, au fost reecologizate mai multe depozite vechi care nu îndeplineau cerinţele Uniunii Europene; este vorba de depozitele de la Borsec, Topliţa, Gheorgheni şi Miercurea-Ciuc. La depozitul din Miercurea-Ciuc au fost relocate şi depozitele de la Cristuru Secuiesc, Vlăhiţa, Băile Tuşnad şi Bălan.

În ceea ce priveşte viitorul, tot în cadrul acestui proiect, se doreşte realizarea unui centru de gestionare a deşeurilor la Remetea, care va include depozitul regional ecologic din aceeaşi comună. Referindu-se la acesta, Zólya László, manager de proiect în cadrul CJ Harghita, preciza că se speră ca până la sfârşitul primăverii depozitul de la Remetea să fie dat în folosinţă.

De asemenea, la Miercurea-Ciuc şi la Corund se vor amenaja două staţii de transfer.

Problema de la Cekend este monitorizată de APM

Chiar dacă Domokos László, directorul APM Harghita, spunea că Harghita se află printre primele judeţe în rezolvarea problemei deşeurilor, se mai ivesc anumite probleme. Aşa este cazul de la Cekend, unde au fost semnalate scurgeri în râul din apropiere.

Domokos László spunea că situaţia se datorează unei proiectări defectuoase, conducta de la staţia de pre-epurare până la canalizarea oraşului fiind mai subţire decât ar fi trebuit. Astfel, coroborat cu precipitaţii abundente, s-a ajuns ca o cantitate de levigat să se scurgă în râul din apropiere.

Dar, spunea directorul APM Harghita, „s-au făcut determinări, s-au făcut măsurători, am încercat să lămurim problema şi cu conducerea depozitului. Ei au zis că sunt unele porţiuni înguste ca urmare a greşelilor de proiectare, dar au luat nişte măsuri, le-am dat termene de realizare şi s-au încadrat în aceste termene de realizare de a gestiona mai bine cantitatea de levigat care se colectează.

Problema este în curs de rezolvare. Dacă pot să realizeze toate acele măsuri pe care le-am dispus în adresele noastre către ei, atunci problema este rezolvată”.

LIVIU C.

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.