Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Depozite și supermarketuri, amendate înaintea Paștelui catolic | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 28 martie 2024
Home » Sănătate » Depozite și supermarketuri, amendate înaintea Paștelui catolic
Depozite și supermarketuri, amendate înaintea Paștelui catolic
?

Depozite și supermarketuri, amendate înaintea Paștelui catolic

În perioada premergătoare sărbătorilor pascale catolice, inspectorii Direcției Sanitar-Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Harghita au efectuat 84 de controale la depozite, supermarketuri și unități de producție și au aplicat amenzi în valoare de 4.600 de lei.

Directoarea executivă adjunctă a DSVSA Harghita, Cristina Antal, a declarat, marți, că verificările tematice din ultimele două săptămâni, ca urmare a dispozițiilor transmise de Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, au vizat în special produse precum carnea de pui, pește și ouă.

„S-au aplicat trei amenzi – la o brutărie și la două unități de procesare a laptelui – în valoare de 4.600 de lei, pentru depozitare și igienă necorespunzătoare. Cu prilejul controalelor, au fost confiscate și 12 kilograme de pește congelat cu ambalaje deteriorate și rupte. Cu mieii nu au fost probleme, s-au comercializat animale numai de către cei doi crescători de la Plăieși și Ocna de Sus, aceiași care au obținut autorizație și pentru punctele de sacrificare din cele două localități. În ceea ce-i privește, totul a fost în regulă”, a declarat directoarea Cristina Antal.

Pentru Paștele ortodox, în piața agroalimentară din Miercurea Ciuc a mai rămas un singur comerciant, din Ocna de Sus, care oferă miei spre vânzare cu 26 de lei kilogramul. Restul standurilor amenajate în hala pieței, care beneficiază de vitrine frigorifice și condiții rezonabile de desfacere, au fost ocupate de producători locali care vând brânzeturi.

În zona Topliței nu au fost cereri pentru autorizarea de puncte de sacrificare a mieilor pentru Paște și nu există nici solicitări pentru vânzare de carcase de miel în piața agroalimentară a municipiului, ne spune primarul Stelu Platon. „Cel mai probabil, anul acesta ne vom aproviziona cu carne de miel de la supermarketurile din oraș”, a afirmat edilul.

Pentru cei care nu au cunoștințe printre ciobani, mai există ofertele online, comenzile fiind făcute direct la crescătorii de oi. În acest caz, fermierii sacrifică mieii la abatoarele autorizate temporar în județ, animalele sunt verificate ante-mortem de medicii veterinari care supraveghează, de altfel, întregul proces, iar carcasele sunt verificate din nou post-mortem și, dacă acestea corespund normelor sanitar-veterinare, sunt marcate și însoțite de certificatul sanitar-veterinar pentru carne proaspătă. De aici încolo, nu mai rămâne decât drumul de la fermier până la consumator – și acesta efectuat numai cu mijloace de transport autorizate sanitar-veterinar.

Inginerul agronom montanolog Țăpuc Lóránd este binecunoscut harghitenilor și nu numai. Anul acesta a avut un efectiv de 600 de miei pregătiți pentru cele două sărbători pascale – catolică și ortodoxă. O mare parte i-a vândut înaintea Paștelui catolic, dar mai are și pentru Paștele ortodox, pe care îl vom celebra duminica viitoare.

„În condițiile pandemiei de coronavirus, comercializăm miei online, prin Facebook, pe baza comenzilor, cu livrare la domiciliu. Prețul mielului proaspăt tăiat este de 27 de lei kilogramul, iar transportul este gratuit, fiind inclus în prețul de vânzare”, ne spune fermierul.

Pentru cei interesați, notăm că ing. Țăpuc Lóránd, proprietarul KongoFarm, poate fi contactat pe Facebook sau la numărul de telefon 0743/89.97.53.

Direcția Sanitar-Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Harghita a autorizat cu caracter temporar două puncte de sacrificare a mieilor pentru sărbătorile pascale catolice și ortodoxe, în județ. Ele funcționează până în data de 18 aprilie, în localitățile Plăieși și Ocna de Sus. „Sacrificările se fac două zile pe săptămână, sub supraveghere și cu examinare sanitar-veterinară”, a precizat directorul executiv al DSVSA Harghita, Ladó Zsolt.

DANIELA MEZEY

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.