Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„Dependenţe ale adolescenţei”, un proiect destinat tinerilor, cu impact la nivelul comunităţii | Informația Harghitei - jurnal independent
marți , 19 martie 2024
Home » Învățământ » „Dependenţe ale adolescenţei”, un proiect destinat tinerilor, cu impact la nivelul comunităţii
„Dependenţe ale adolescenţei”, un proiect destinat tinerilor, cu impact la nivelul comunităţii

„Dependenţe ale adolescenţei”, un proiect destinat tinerilor, cu impact la nivelul comunităţii

Proiectul a fost lansat, ieri, la Casa Corpului Didactic din Miercurea Ciuc, în prezenţa iniţiatoarei, dna Vargyas Márta, fondatoarea Asociaţiei Eustress. El va fi aplicat, în actualul an şcolar, în liceele din Miercurea Ciuc

Iniţiatoarea proiectului, Vargyas Márta, a declarat că „Dependenţe ale adolescenţei” s-a născut din dorinţa de a pune „experienţele, cunoştinţele şi creativitatea” pe care le-a dobândit pe parcursul vieţii „în slujba dezvoltării mentale şi sufleteşti sănătoase a cât mai multor copii şi tineri”, oportunitate pe care, a mărturisit domnia sa, nu a avut-o la vârsta adolescenţei.

În deschiderea evenimentului au vorbit despre dependenţele adolescenţilor şi despre importanţa prevenirii acestora dr. Domokos Lajos-Csaba, medic specialist psihiatru la Spitalul Judeţean de Urgenţă (SJU) din Miercurea Ciuc şi fondatorul Centrului de Sănătate Mintală (CSM) din judeţul Harghita, Zöldi Emese, psiholog principal în psihologie clinică şi psihologul Simó Irma, specialist în igienă mentală şi fondatoare a unei asociaţii cu experienţă în domeniul intervenţiilor în situaţii de criză.

În cadrul proiectului „Dependenţe ale adolescenţei” vor fi organizate dezbateri, pe două teme majore: dependenţa indusă de substanţe chimice, cum ar fi cele de nicotină, de băuturi energizante, de alcool, precum şi de alte substanţe psihoactive: droguri, medicamente, adezivi etc. şi dependenţa de electronice: computere/Internet/telefon/televizor, dependenţa de jocurile de pe Internet (gaming), dependenţa determinată de starea online permanentă (chat, reţele de socializare, convorbiri telefonice excesive, transmiterea permanentă de mesaje etc.), ori activitatea sexuală pe Internet (de exemplu pornografia).

Între activităţile planificate pentru anul şcolar în curs se numără: formarea continuă a specialiştilor în igiena mentală – psihologi, terapeuţi, consilieri şcolari, medici şcolari – cu implicarea profesioniştilor în domeniu, în vederea recunoaşterii unei stări patologice generate de obişnuinţele tinerilor consumatori de alcool, medicamente, stupefiante şi altele, în vederea stabilirii unui posibil tratament sau îndrumării lor către specialişti.

Vor fi organizate diferite prezentări în scop preventiv, având conţinut variat, interactiv şi creativ, incluzând întrebări ce stârnesc interesul. Ţinând seama de percepţiile diferite, prezentările vor fi organizate separat, pentru elevi, pentru părinţi şi pentru pedagogi, cu participarea dr. Domokos Lajos-Csaba şi psihologului Zöldi Emese. La finalul prezentărilor, participanţii vor putea adresa întrebări şi discuta cu specialiştii.

În lunile mai şi iunie sunt programate spectacole de teatru cu caracter interactiv – idee care a venit din partea actorilor şi creatorilor de teatru – în cadrul cărora vor fi prezentate probleme şi situaţii conflictuale tipice din viaţa de zi cu zi, ce derivă din utilizarea de droguri şi substanţe psihoactive, precum şi consecinţele sociale şi sufleteşti ale consumului acestora. Toate situaţiile prezentate în cadrul spectacolelor vor putea fi dezbătute cu specialişti. „Din păcate, în acest an şcolar, spectacolele vor fi prezentate doar în limba maghiară, dar vă asigur că încercăm din toate puterile să rezolvăm şi această problemă”, a precizat fondatoarea Asociaţiei Eustress.

Şi pentru că elevii, tinerii în general, comunică mult mai uşor cu persoane de vârsta lor, iniţiatoarea s-a gândit să pregătească şi consultanţi din rândul tinerilor, apţi să acorde sprijin colegilor dependenţi. Potrivit iniţiatoarei proiectului, aceştia vor fi pregătiţi, cu concursul unor specialişti în psihiatrie şi psihologie, să recunoască starea psihică critică a colegului sau prietenului, să comunice cu acesta şi, la nevoie, să acorde primul-ajutor.

„Adolescenţii de azi trăiesc singuratici, izolaţi într-o comunitate căreia îi aparţin şi, deseori, sunt obligaţi sau presaţi, de alţi tineri, să comită fapte dezgustătoare, nesănătoase. Cei care nu se lasă influenţaţi, de regulă nu ies din casă. Tinerilor le place să se documenteze şi să posteze pe Internet şi acest lucru nu poate fi considerat o dependenţă, cât timp nu se exagerează. Întrebarea este: putem să prevenim rezultatul sinuciderii în masă şi să influenţăm într-o direcţie pozitivă utilizarea Internetului? Pe perioada proiectului, în fiecare săptămână vom iniţia câte o provocare, de exemplu să cunoască un elev necunoscut din şcoală (…) dacă măcar 10 minute se amuză împreună, se filmează şi postează pentru a-şi împărtăşi experienţa trăită împreună, am obţinut un rezultat (…) au ajuns să-şi dăruiască atenţie fie şi pentru 10 minute. Sunt planificate o mulţime de provocări”, a dezvăluit Vargyas Márta.

O altă serie de programe include flashmob-uri motivaţionale, conduse de artişti, prilej pentru elevi să exerseze, între altele, iniţierea unei relaţii prin comunicare multilingvistică, tehnici de autoapărare de pildă, sau tehnici de relaxare.

Asociaţia Eustress, Centrul de Igienă Mintală din judeţul Harghita, împreună cu Inspectoratul Şcolar Judeţean Harghita vor acorda titlul de „Şcoală sănătoasă” acelor instituţii şcolare care vor participa la programele incluse în proiect.

„Deşi proiectul nostru are tangenţă, în acest an şcolar, doar cu liceele din Miercurea Ciuc, considerăm că este important ca toate liceele din judeţ, respectiv conducătorii şi consilierii acestora, să cunoască experienţele specialiştilor şi colaboratorilor proiectului, respectiv necesitatea acestuia”, a conchis iniţiatoarea proiectului „Dependenţe ale adolescenţei”.

DANIELA MEZEY

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.