Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

Declaraţiile cu iz penal ale liderilor UDMR, în vizorul procurorilor DIICOT | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » Declaraţiile cu iz penal ale liderilor UDMR, în vizorul procurorilor DIICOT
Declaraţiile cu iz penal ale liderilor UDMR, în vizorul procurorilor DIICOT

Declaraţiile cu iz penal ale liderilor UDMR, în vizorul procurorilor DIICOT

 Primarul din Sfântu-Gheorghe, plângere penală pe numele lui

Procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu şi au dispus începerea urmăririi penale „in rem” cu privire la declaraţiile făcute de unii lideri UDMR la Târgu-Mureş, la sfârşitul săptămânii trecute.

„Procurorii Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Structura Centrală au dispus la data de 15 decembrie, în temeiul art. 305, alin. 1 şi 2, începerea urmăririi penale in rem sub aspectul săvârşirii infracţiunii de ameninţare prev. de art. 206 Cod penal săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului. Procurorii DIICOT s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul că în data de 13.12.2014 de la tribuna Consiliului Reprezentanţilor Unionali (CRU) al Uniunii Maghiare din România (UDMR) de la Târgu-Mureş au fost făcute declaraţii susceptibile de a întruni elementele infracţiunii prevăzute de art. 206 Cod penal săvârşită în condiţiile Legii nr. 535/2004 privind prevenirea şi combaterea terorismului”, se arată într-un comunicat de presă remis miercuri de către DIICOT.

 

XXX

La Târgu-Mureş, primarul municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Árpád, a declarat, nici mai mult şi nici mai puţin, că dacă premierul nu-şi va „instrui” prefecţii, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu-Mureş în 1990! „Îl rog pe domnul Frunda să îşi roage şeful, prim-ministrul României, să îl instruiască pe prefectul de Covasna să îi lase în pace pe maghiari. Ce fac prefecţii, îl califică şi pe el. (…) Dacă nu, în secuime s-ar putea întâmpla ce s-a întâmplat la Târgu-Mureş în 1990”, a spus Antal Árpád, potrivit traducerii oficiale, citat de Mediafax. Acesta a mai afirmat că deputatul Markó Attila, condamnat pentru retrocedarea unui imobil, a cerut protecţia SUA şi a Ungariei, însă în primul rând maghiarii trebuie să fie alături de acesta şi să recurgă la acţiuni inclusiv de genul celei de la Cluj-Napoca, când s-a stopat demolarea unei biserici.

Declaraţia vine după ce filiala PCM Covasna a fost amendată de Prefectură cu 5.000 de lei pentru intonarea imnului Ungariei la o manifestare publică din iunie, de la Sfântu-Gheorghe, prefectul Marius Popica spunând că amenda era pregătită şi a fost dată întrucât PCM „persistă în acţiuni care ies din limita legalităţii”. Totuşi, potrivit site-ului maghiar maszol.ro, prefectul Marius Popica ar fi declarat că amenda a fost aplicată pentru refuzul de intonare a imnului României la un eveniment public, după ce fusese cântat cel al Ungariei.

Tot sâmbătă, la aceeaşi manifestare de la Târgu-Mureş, liderul UDMR, Kelemen Hunor, a declarat că nu se poate ocoli faptul că instanţa a „naţionalizat” un imobil care aparţinea de Biserica Reformată şi că deputatul Markó Attila a fost condamnat definitiv, „ce-i drept, cu suspendare” în „cazul Mikó”, iar „prefecţii, primind instrucţiuni, au început o luptă împotriva plăcuţelor trilingve şi a tot ce e maghiar”. Kelemen Hunor a mai spus că „trebuie să continuăm pe această cale, pentru a recupera pământul natal”.

Şi vicepreşedintele politic al UDMR, Borbély László, a cerut Guvernului măsuri împotriva prefectului de Covasna, Marius Popica, după amenda dată filialei PCM.

 

 Un deputat a depus plângere penală împotriva primarului din Sfântu-Gheorghe

Deputatul Bogdan Diaconu, preşedintele Partidului România Unită, a depus la Parchetul General o plângere penală împotriva primarului municipiului Sfântu-Gheorghe, Antal Árpád, pe care îl acuză de infracţiuni contra securităţii naţionale, instigare la ură şi discriminare, instigare publică şi apologia infracţiunilor, potrivit Prompt Media.

„Între 19 şi 21 martie 1990 a avut loc la Târgu-Mureş un conflict interetnic între români şi maghiari, în urma căruia au murit cinci oameni, iar sute de persoane au fost rănite. În acest context, declaraţiile şi acţiunile primarului Árpád Antal împotriva Constituţiei României conform relatărilor din mass-media sunt unele aproape zilnice, brutale şi făcute la vedere reluând elemente prezentate şi în trecut cu privire la acţiunile acestuia. (…) Consider că intenţia, mărturisită public, a lui Antal Árpád, este aceea de determina o presiune publică şi mediatică în vederea punerii în discuţie, în varii situaţii şi conjuncturi, a valorilor naţionale pe care Constituţia le apără şi le protejează, urmărind o veritabilă discriminare pozitivă şi o nesocotire a instituţiilor unui stat european, inclusiv a puterii judecătoreşti. (…) Faptele sunt cu atât mai grave cu cât făptuitorul nu este, aşa cum am menţionat, simplu cetăţean ce exercită în mod abuziv dreptul la asociere şi exprimare, ci, pe de o parte, liderul unei organizaţii cu activitate publică aflată nu prima oară în situaţia de a ataca bazele constituţionale ale statului român, precum şi ales local”, arată Bogdan Diaconu în plângerea penală.

Aşa cum ne aşteptam de altfel, în declaraţiile ulterioare Antal Árpád susţine că la ultimul CRU nu s-a întâmplat nimic deosebit şi că ameninţarea privind repetarea evenimentelor de la Târgu-Mureş este o… traducere greşită a presei. „Presa în limba română a tradus cum a vrut sau cum a putut”, zice Antal, omiţând faptul că ştirile transmise de agenţii cu acea ocazie purtau menţiunea „potrivit traducerii oficiale”. Iar traducerea oficială aparţine tocmai UDMR…

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.