Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De Ziua Jandarmeriei Române, la Miercurea Ciuc: Şedinţă festivă şi manifestarea „Caravana Unirii” | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate » De Ziua Jandarmeriei Române, la Miercurea Ciuc: Şedinţă festivă şi manifestarea „Caravana Unirii”
De Ziua Jandarmeriei Române, la Miercurea Ciuc: Şedinţă festivă şi manifestarea „Caravana Unirii”

De Ziua Jandarmeriei Române, la Miercurea Ciuc: Şedinţă festivă şi manifestarea „Caravana Unirii”

Conducerea Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României a transmis un mesaj de solidaritate românilor din Harghita şi Covasna, pentru păstrarea identităţii româneşti

Pe data de 3 aprilie s-a sărbătorit Ziua Jandarmeriei Române. Cu această ocazie, săptămâna trecută, în Sala cinematografului din municipiul Miercurea Ciuc a avut loc şedinţa festivă a Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita. Alături de jandarmii harghiteni şi de comandantul Dan Iamandi au fost prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, preşedintele Consiliului Judeţean Harghita, Borboly Csaba, reprezentanţii instituţiilor ce cooperează şi colaborează cu Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita, precum şi cadre ale instituţiei.

În cadrul şedinţei festive a fost prezentat un scurt film care a sintetizat ce înseamnă Jandarmeria Română la 168 de ani de la înfiinţare, au fost citite mesajele transmise de ministrul Afacerilor Interne şi inspectorul şef al Jandarmeriei Române, iar jandarmilor harghiteni le-a fost recunoscută munca din ultimul an şi au fost recompensaţi cu înaintări în grad înainte de termen, cu felicitări şi mulţumiri. Astfel, au fost înaintaţi în grad înaintea expirării stagiului minim doi ofiţeri şi şapte subofiţeri. Totodată, au fost acordate două distincţii de serviciu pentru „îndeplinirea în condiţii deosebite a misiunilor încredinţate” şi recompensate cu mulţumiri şi felicitări 64 de cadre ale inspectoratului.

Tot cu această ocazie au fost premiaţi câştigătorii competiţiilor sportive organizate cu ocazia Zilei Jandarmeriei. În acest an, Cupa Jandarmeriei Române – ediţia 2018 a fost adjudecată de către Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Harghita, urmat fiind de către Inspectoratul de Poliţie al judeţului Harghita şi Penitenciarul Miercurea Ciuc.

Prefectul judeţului Harghita, Jean-Adrian Andrei, în mesajul său de felicitare a punctat faptul că „Jandarmeria Română, dar şi Jandarmeria Harghiteană este o forţă credibilă, o forţă profesionistă care se bucură de o legitimare totală din partea statului român, prin modul lor de a fi o structură complexă, o structură care aplică legea şi asigură menţinerea ordinii şi liniştii publice”. „Dar mai presus de toate se bucură de încrederea populaţiei prin profesionalismul de care dau dovadă în toate misiunile pe care le îndeplinesc cu succes şi prin deschiderea pe care o au faţă de populaţie”, a spus Jean-Adrian Andrei. În cadrul şedinţei, prefectului de Harghita i s-a conferit o plachetă aniversară a inspectorului şef, care este „un mod de a-i răsplăti pe cei care sunt alături de Jandarmeria harghiteană”.

Mesajul CNMR către românii din Harghita şi Covasna: suntem alături de Dvs.

După aceste momente, în sala cinematografului din Miercurea Ciuc a urmat manifestarea „Caravana Unirii”, în cadrul căreia a avut loc o dezbatere pe tema actualităţii trăirii patriotice, dar şi un spectacol folcloric. „Şi pentru că ne-am obişnuit ca la ceas de sărbătoare să-i încântăm pe invitaţi cu câte o premieră, de data aceasta am avut deosebita plăcere şi onoare de a-i avea drept musafiri pe reprezentanţii de seamă ai Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României (CNMR), pentru că doar Împreună schimbăm România. Împreună şi uniţi în gând şi în simţiri, dedicaţi, înarmaţi cu dorinţa de a duce această ţară acolo unde e locul, de a o face cunoscută aşa cum merită, de a promova şi de a susţine oamenii de valoare”, a spus purtătorul de cuvânt al IJJ Harghita, plutonier adjutant Gheorghe Suciu. La eveniment au fost prezenţi: Alexandru Cumpănaşu – preşedintele coaliţiei, avocata Mihaela Olaru, Aneta Stan, general-locotenent Antonescu Olimpiodor, Gheorghe Turda – toţi vicepreşedinţi ai coaliţiei, Bogdan State – consilier al preşedintelui CNMR şi Simona Baltag – secretar general al coaliţiei.

În intervenţia sa, Alexandru Cumpănaşu, preşedintele Coaliţiei Naţionale pentru Modernizarea României, a spus că CNMR şi-a propus, prin organizarea „Caravanei Unirii”, să ajungă în fiecare judeţ în acest an, scopul fiind de a readuce „ideea de patriotism, de românism, alături de oameni, alături de români”. De asemenea, acesta a transmis un mesaj de solidaritate al celor aproximativ 5 milioane de membri ai organizaţiei pe care o conduce cu românii din Harghita şi Covasna. „Această coaliţie nu este împotriva cuiva. Are foarte multe scopuri, dar astăzi cel care contează, la Dvs., la Miercurea Ciuc, este acela (…) de a aduce mesajul că suntem alături de Dvs. Nu este uşor să fii minoritar în propria ta ţară. Astăzi, în Harghita şi Covasna, minoritatea sunt românii de etnie română, nu românii de etnie maghiară. De aceea este extrem de greu pentru toţi cei care trăiesc aici să trăiască la fel de liberi cum o fac românii din orice altă zonă a României. (…) Această coaliţie şi-a propus un lucru foarte clar în ceea ce priveşte cele două judeţe: nu mai sunteţi singuri, nu ne mai interesează trocurile politice, nu ne mai interesează negocierile unora sau altora. De aici înainte, indiferent ce gest, ce atitudine, ce decizii se iau de către o autoritate publică locală, de către un personaj sau o persoană, care jigneşte valorile, simbolurile naţiunii române, noi nu vom ezita să luăm atitudine”, a spus Alexandru Cumpănaşu.

„Mesajul de astăzi: vom fi prezenţi aici, la Miercurea Ciuc şi Sfântu Gheorghe, de câte ori va fi nevoie. Vom fi prezenţi în Parlament, la Guvern, la Preşedinţie, oriunde, pentru că astăzi România riscă enorm. (…) Riscă să-şi piardă teritorii, pe care de facto le-a pierdut deja. Sunt lucruri pe care mi le asum eu că le spun, nu au legătură cu gazdele. De jure, nu mai e mult. Avem proiect de autonomie în Parlament. A căzut o dată, de câte ori va mai cădea? La mila cui stăm, şi atunci ce să aştept? Ca din 5.000 de români să fim zero, aici în Miercurea Ciuc?”, a mai spus preşedintele CNMR.

„La miile de provocări nu vom ezita să reacţionăm, pentru că nu avem un interes ascuns. De la Academia Română până la alte instituţii, oamenii, personalităţi ale mediului academic, toată lumea a înţeles că trebuie să se trezească naţiunea română. Mesajul este că trebuie să apărăm românismul, nu trebuie să-i atacăm pe alţii, dar nici în genunchi la infinit nu vom mai sta”.

„Nu ezitaţi niciodată (…) oricând şi orice formă de presiune va exista noi vom fi aici. Dacă cineva îşi închipuie că în ţara asta nu mai există patrioţi, se înşeală. Toate studiile ne arată în acest moment că românii sunt în căutarea, redescoperirea patriotismului. (…) Nimeni nu-şi permite să rişte să aibă 5 milioane de oameni împotrivă, dar nici noi nu ne dorim asta. Noi ne dorim dialog. Dar dialog de pe poziţii egale. Pentru că Dvs. aici nu sunteţi pe poziţii egale în acest moment”, a conchis preşedintele CNMR.

A urmat un interesant dialog între Alexandru Cumpănaşu şi părintele Vasile Antonie Tămaş, preot paroh în comuna Vâlcele, jud. Covasna, şi vicepreşedinte al coaliţiei (cunoscut din poziţiile publice luate ca urmare a unor declaraţii ale liderilor UDMR), despre ce mai înseamnă patriotismul, românismul astăzi, dar şi despre cum pot fi uniţi românii în acest An Centenar. În cadrul dialogului, părintele Vasile Antonie Tămaş şi-a exprimat părerea că pentru a-i uni pe români trebuie îndeplinite trei condiţii: „să nu-ţi vorbeşti ţara de rău”, „să reacţionăm” (pentru că „reacţia înseamnă unitate”) şi să „ne educăm tinerii şi pruncii în ritm patriotic”.

Şi cunoscuta interpretă de muzică populară Aneta Stan a spus că reprezintă Dobrogea, o zonă multiculturală, unde sunt foarte multe populaţii conlocuitoare şi s-a arătat surprinsă că în această parte de ţară, în centrul ţării, există cereri de autonomie, de facultate în limba minorităţilor sau de faptul că sunt persoane care nu cunosc limba oficială a statului.

Seara s-a încheiat cu un concert de muzică populară susţinut de către Gheorghe Turda, Aneta Stan, grupul Voievozii Munţilor din Vâlcele (judeţul Covasna) şi corul Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita. (Consemnare de Şt. Pătrîntaş)

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.