Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

„De vorbe multe toată lumea e sătulă, dar faptele sunt grele, numai cel ce duce puşca în spate ştie ce înseamnă” | Informația Harghitei - jurnal independent
vineri , 29 martie 2024
Home » Societate » „De vorbe multe toată lumea e sătulă, dar faptele sunt grele, numai cel ce duce puşca în spate ştie ce înseamnă”
„De vorbe multe toată lumea e sătulă, dar faptele sunt grele, numai cel ce duce puşca în spate ştie ce înseamnă”
????????????????????????????????????

„De vorbe multe toată lumea e sătulă, dar faptele sunt grele, numai cel ce duce puşca în spate ştie ce înseamnă”

Finalizarea Proiectului România 100 – Respect Armatei Române!

Asociaţia pentru Siguranţă Comunitară şi Antidrog (ASCA) – Filiala judeţului Harghita a organizat, în 24.10.2018, la Cercul Militar de Garnizoană Miercurea Ciuc, evenimentul de finalizare a Proiectului „România 100 – Respect Armatei Române!”, co-finanţat de Consiliul Judeţean Harghita.

Au participat membri ai ASCA Harghita, ai grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc, coordonat de Alexandra Ţifrea, reprezentanţi ai Instituţiei Prefectului – judeţul Harghita, în frunte cu domnul prefect Jean-Adrian Andrei, ostaşi din cadrul Brigăzii de Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu” Miercurea Ciuc, coordonaţi de domnii lt. col. Oliver Cîrceanu şi lt. col. Adrian Voinea, reprezentanţi ai Inspectoratului de Poliţie Judeţean Harghita, Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Harghita, Inspectoratului Şcolar Judeţean Harghita, cadre didactice de la Şcoala Gimnazială „Liviu Rebreanu” şi de la Colegiul Naţional „Octavian Goga”, cadre militare în rezervă din Miercurea Ciuc. Participantul surpriză a fost un reprezentant al forţelor navale Constanţa.

Domnul prefect Jean-Adrian Andrei a menţionat că acest proiect este cel mai important dintre toate proiectele la care Instituţia Prefectului – judeţul Harghita este partener, că îl va promova şi cu ocazia Galei Administraţiei Publice, ce urmează a avea loc în perioada imediat următoare, transmiţând disponibilitatea de a colabora şi pentru implementarea altor proiecte.

Domnul comandant Oliver Cîrceanu  ne-a asigurat emoţionat că este plăcut surprins de faptul că persoane din sfera civilă, pe care nu le-a cunoscut decât în urmă cu câteva săptămâni, fac astfel de gesturi de respect pentru Armata Română. Şi-a exprimat convingerea că fiecare dintre cei care vor pleca în teatrele de operaţii şi vor primi aceste însemne le vor păstra cu sfinţenie. A mulţumit asociaţiei şi grupului Şezătoare la Miercurea Ciuc şi şi-a manifestat disponibilitatea de a ne sprijini şi în alte proiecte.

Alexandra Ţifrea a precizat: „În An Centenar am cusut 100 de însemne care vor pleca cu primii militari din Miercurea Ciuc ce vor avea misiuni în teatrele de operaţii. Ne-am gândit să le oferim şi un mic însemn tricolor, cusut în semnul crucii, să plece cu ei, din inima României şi astfel să fie aproape de casă, de locurile din care pleacă, dar şi să-i apere acolo unde merg”.

Am participat apoi la o adevărată lecţie de istorie ascultându-l pe col. (r) Ştefan Teslovan, care a conchis: „Dumneavoastră, doamnelor profesoare, vă revine o sarcină foarte grea: să sădiţi în sufletul copiilor dragostea faţă de ţară, dragostea pentru cei ce nu mai sunt, să faceţi în aşa fel încât istoria să nu fie doar o simplă înşiruire de date, să-i faceţi să simtă. Iar voi, dragi camarazi care vă duceţi în teatrele de operaţii, să duceţi cu voi, lângă sufletul vostru, o mică părticică din această ţară, să o respectaţi şi să o apăraţi. Vorbele sunt mari, de vorbe multe şi frumoase toată lumea e sătulă, dar faptele sunt grele, numai cel ce duce puşca în spate ştie ce înseamnă”.

Margareta Maier, angajată a Cercului Militar de Garnizoană Miercurea Ciuc, a acceptat solicitarea iniţiatorilor proiectului şi a prezentat mica sa colecţie personală constând în bunuri avute pe front de bunicul său, inclusiv crucea purtată de acesta, scrisori de pe front, ordin de încorporare, bilete de călătorie (toate în original). A menţionat că a crescut cu poveşti de pe front auzite de la bunicul său şi că îşi doreşte ca acestea să fie expuse publicului, dar că nu a găsit încă o soluţie. În acest cadru, directoarea Colegiului Naţional „Octavian Goga” Miercurea Ciuc – Magdalena Dumbravă, şi-a exprimat acceptul pentru a primi aceste „comori”, urmând ca în şcoală să se amenajeze o expoziţie permanentă accesibilă elevilor, părinţilor şi profesorilor.

Cu sprijinul doamnei Dandu Laura Colceriu, de la Asociaţia Tinerilor din Voşlăbeni, s-a putut organiza şi o mini-expoziţie cu poze despre soldaţi din Primul şi al Doilea Război Mondial, apreciată de toţi cei prezenţi.

Activitatea s-a finalizat cu oferirea însemnelor confecţionate în cadrul proiectului ostaşilor din cadrul Brigăzii de Vânători de Munte „Gen. Virgil Bădulescu” Miercurea Ciuc, care urmează să deruleze misiuni în teatrele de operaţii şi a diplomelor de participare.

Prin acest proiect am dorit ca, în Anul Centenar, să ne exprimăm respectul pentru Armata Română, care ne reprezintă cu demnitate în teatrele de operaţii şi să aducem un omagiu eroilor neamului ce s-au jertfit pentru întregirea ţării, pentru a nu-i lăsa să se topească în uitare.

Preşedinte ASCA Harghita,

Adreana TESLOVAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.