Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De vorbă cu Romeo Ţepeş-Focşa despre proiectele din acest an (I) | Informația Harghitei - jurnal independent
miercuri , 24 aprilie 2024
Home » Societate » De vorbă cu Romeo Ţepeş-Focşa despre proiectele din acest an (I)
De vorbă cu Romeo Ţepeş-Focşa despre proiectele din acest an (I)

De vorbă cu Romeo Ţepeş-Focşa despre proiectele din acest an (I)

  • Două drumuri comunale aflate în curs de asfaltare, cel spre Bilbor a trecut de licitaţie
  • Aproape jumătate din gospodăriile din comună sunt branşate la apă. Pentru cei din satul Corbu se caută o firmă care să execute lucrarea, la prima licitaţie neprezentându-se nimeni

 Pentru primarul comunei Corbu, anul 2019 a fost unul mai optimist pentru că primăria, cum zicea chiar el, se apropia, cu toate proiectele, de partea de autorizaţie şi începerea lucrărilor. În continuare, vom vedea care sunt proiectele demarate, unele aflate în faze incipiente, altele aproape de final, din cadrul unui interviu cu Romeo Ţepeş-Focşa, edilul comunei de pe Bistricioara. În această parte ne vom rezuma asupra lucrărilor ce ţin de infrastructura rutieră şi de alimentarea cu apă.

– Suntem aproape la sfârşitul anului. Cu ce gânduri aţi început anul şi ce anume aţi şi reuşit să faceţi din ceea ce v-aţi propus?

– Anul acesta l-am început mult mai optimist, pentru că ne apropiem cu toate proiectele demarate de partea de autorizaţie şi de începere a lucrărilor. Proiectele finanţate atât de Guvern, cât şi prin fonduri europene, au un termen de lucru la partea de birocraţie foarte mare. Am început proiectele pe care le avem în lucru în perioada 2016-2017, dar iată că, din păcate, abia acum reuşim să dăm ordinul de începere a lucrărilor. Avem mai multe proiecte începute, semnate contractele de finanţare şi aş vrea să le amintesc.

Modernizarea drumurilor comunale DC88 şi DC87, la care acum lucrăm la stratul de asfalt.

Modernizarea drumului judeţean 174B (Corbu – Bilbor) – luni s-a terminat procedura de achiziţie, fiind 4 firme înscrise la procedură. Din toată lungimea drumului judeţean, noi am depus actele pentru reabilitare pe toată lungimea aflată pe suprafaţa UAT Corbu.

– Pe administrativul comunei Bilbor, ştiţi care este starea drumului?

– Ştiu că starea drumului este proastă. Colegul meu, primarul din Bilbor, a făcut demersuri pentru a-l prelua în administrare, la fel cum am preluat noi partea care e pe administrativul nostru, dar din păcate la Consiliul Judeţean Harghita şi la Prefectură a întâmpinat nişte dificultăţi. Ştiu că-şi doreşte foarte mult să depună un proiect de reabilitare a drumului pentru finanţare – pe fonduri europene sau pe fonduri guvernamentale.

– Pentru proprietarii de case de pe Valea Seacă, proprietarii de terenuri cu fâneţe, asfaltarea drumului este bine venită. Dar odată realizată şi porţiunea din Bilbor, cât de mult ar conta acest drum reabilitat pentru o dezvoltare economică, poate turistică, a Corbului şi a Bilborului?

– Eu cred că ar fi o oportunitate deosebită deoarece, cel puţin pe administrativul comunei Corbu, sunt foarte mulţi proprietari de căsuţe de vacanţă din zonă şi sunt convins că odată cu modernizarea drumului prin asfaltare zona ar căpăta chiar un avânt turistic, zona fiind una deosebită.

Evident, şi din punct de vedere economic ar fi un plus pentru cei care se ocupă de exploatarea materialului lemnos, deoarece drumurile sunt foarte rele, iar în momentul în care plouă sau este zăpadă sunt aproape impracticabile.

Aşa ştiu că şi cei de la consiliul judeţean s-au apucat de modernizarea drumului 174A, spre Suceava şi au dat ordinul de începere a lucrărilor. Vă daţi seama că ar fi un drum foarte scurt al celor din zona de nord a judeţului către Suceava.

– În afară de aceste două drumuri, la care turnaţi acum asfaltul, şi DJ 174B pentru care aţi terminat procedura de achiziţie, ce aţi mai reuşit să faceţi în acest an?

– Deoarece în toamna anului trecut am făcut recepţia reţelei de apă pe raza comunei Corbu, anul acesta, din bani de la bugetul local, ne-am apucat şi am făcut branşările. Până acum le-am făcut pe drumurile care urmau să fie asfaltate, iar acum lucrăm pe strada principală din Capu Corbului. Am reuşit să branşăm până acum un număr de 250 de familii.

În ceea ce priveşte branşările din Corbu, întâmpinăm dificultăţi în găsirea unei firme care să se ocupe de acestea. La Capu Corbului am găsit o firmă din Sibiu, dar la Corbu e pentru a doua oară când scoatem lucrarea la licitaţie şi, din păcate, nu se prezintă nimeni. Am făcut nişte studii de piaţă şi zic că oferta financiară este una bună pentru firme, dar din păcate nu ştim care este situaţia.

Dacă nici acum nu se prezintă nimeni, mai scoatem o dată lucrarea la licitaţie, iar apoi o să supunem spre aprobare consiliului local o reevaluare a proiectului şi a devizului de lucru pentru a găsi o suplimentare de fonduri pentru o ofertă mai mare.

– Branşamentele s-au făcut doar la apă sau şi la canalizare?

– Doar la apă, reţeaua de canalizare necesitând lucrări de modernizare, extindere, proiect de care vrem să ne ocupăm la anul. E o lucrare mai complexă, deoarece staţia de epurare se află pe raza comunei Tulgheş şi aşa că trebuie să facem un proiect comun de reabilitare şi extindere a reţelei de canalizare, atât pe raza comunei Corbu, cât şi pe raza comunei Tulgheş.

Consemnare de LIVIU Câmpean

 

 

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.