Puteți susține ziarul Informația Harghitei și, implicit, această pagină de Internet
prin direcționarea către Fundația „Adevărul Harghitei”
a până la 3,5% din impozitul datorat.

De vorbă cu primarul Ion Rizea despre comuna Subcetate (II):Un medic de familie din Republica Moldova doreşte să se mute pe Valea Mureşului Superior | Informația Harghitei - jurnal independent
joi , 25 aprilie 2024
Home » Societate »
De vorbă cu primarul Ion Rizea despre comuna Subcetate (II):
Un medic de familie din Republica Moldova doreşte să se mute pe Valea Mureşului Superior
<h5><i>De vorbă cu primarul Ion Rizea despre comuna Subcetate (II):</i></h5>Un medic de familie din Republica Moldova doreşte să se mute pe Valea Mureşului Superior

De vorbă cu primarul Ion Rizea despre comuna Subcetate (II):
Un medic de familie din Republica Moldova doreşte să se mute pe Valea Mureşului Superior

Luna trecută scriam că judeţul se poate confrunta cu o criză de medici într-o perioadă scurtă de timp pentru că mulţi sunt în prag de pensionare. Din cei 135 de medici de familie, 61 au vârsta de peste 60 de ani, iar 12 chiar peste 65 de ani. Şi asta în condiţiile în care vârsta de pensionare este de 65 de ani, cu posibilitatea prelungirii activităţii până la 70 de ani.

De această realitate s-a izbit şi comuna Subcetate. Medicul de familie care activa în Subcetate, ne spune primarul Ion Rizea, a ieşit la pensie de câţiva ani şi şi-a mai continuat activitatea până la începutul acestui an, când s-a decis să se retragă, fiind şi „un pic dezamăgit de birocraţia care există în sistem şi mai ales la medicina de familie” – după cum afirma edilul. Totuşi, deşi cu mare greutate, s-a reuşit să se ajungă la o înţelegere cu unul dintre cei doi medici de familie din comuna învecinată, Sărmaş. Acesta a preluat toţi asiguraţii din Subcetate şi vine în comună de două ori pe săptămână, iar asistenta medicală de 3 ori. Însă, situaţia va fi una provizorie, pentru că şi în Sărmaş unul din cei doi medici urmează să iasă la pensie, iar din acel moment cel rămas nu va putea acoperi ambele comune.

„Dar – spunea Ion Rizea – necazul mare este că în perspectivă nu există posibilitatea, în ţară, de a găsi un medic de familie”. Şi aceasta deşi dispensarul uman, în interior, este practic nou – au fost făcute reparaţii atât în partea în care se asigură servicii medicale, dar şi în partea de locuinţe ale medicilor.

Soluţia, la vecinii moldoveni

În tot acest timp s-a încercat să se rezolve situaţia, pentru ca locuitorii din comună să poată beneficia în continuare de prezenţa unui medic de familie în localitate. Pe site-ul primăriei a fost postat un anunţ în acest sens, dar fără vreun rezultat. Primarul a purtat discuţii şi cu preşedintele Casei de Asigurări de Sănătate Harghita, Duda Tihamér, acesta spunându-i că sunt slabe perspective ca la nivel naţional să se găsească un medic de familie care să vină în Subcetate.

Atunci – spunea Ion Rizea – s-a decis să se încerce să găsească un medic în altă ţară.

„Am luat legătura cu Ambasada României în Republica Moldova de la Chişinău şi am trimis anunţul respectiv la ambasadă. I-am rugat, în măsura în care prerogativele dumnealor le permit, să facă public anunţul nostru în rândul medicilor sau asociaţiilor medicilor de familie din Republică. După vreo lună şi ceva am primit un telefon de la o doamnă doctor din Chişinău care era interesată de post. Am primit după aceea un telefon şi de la un alt domn doctor, medic de medicina familiei, care, de asemenea, era interesat.

Între timp, doamna a declinat această ofertă pentru că are un copil, este divorţată, iar soţul nu-i dădea voie să scoată copilul din ţară. În schimb, celălalt domn a fost de acord să vină. A venit să vadă comuna şi i-a plăcut foarte mult”.

Acesta are şi cetăţenia română, va termina rezidenţiatul în toamnă, după care va trebui să-şi echivaleze studiile la noi, în ţară. Astfel, dacă nu se va schimba nimic, problema medicului de familie va fi rezolvată în iarnă.

∗∗∗

Până ca tânărul medic de familie să se mute în Subcetate, se speră că vor demara şi lucrările la dispensarul medical. Este un proiect depus pe PNDL 2 (Programul Naţional de Dezvoltare Locală) care vizează atât izolarea termică a clădirii, cât şi dotarea cu aparatură medicală. A fost făcută deja documentaţia de avizare a lucrărilor şi, dacă totul va merge bine cu licitaţia (dacă vor fi firme interesate de a contracta lucrarea şi dacă nu vor fi contestaţii), atunci pe la jumătatea lunii octombrie ar putea începe şi lucrările.

LIVIU CÂMPEAN

Comentarii:

comentarii

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.